Autoimmun érgyulladás - mit kell tudni róla?

A vaszkulitisz a szervezet különböző méretű ereinek immunológiai reakciók által kiváltott gyulladása. Az adott szervet ellátó erek gyulladása miatt a szerv működése károsodik, csökken, és ez határozza meg a beteg klinikai tüneteit.

Mi a szisztémás vaszkulitisz?

A vaszkulitisz a szervezet különböző méretű ereinek immunológiai reakciók által kiváltott gyulladása, ami érintheti a verőereket (artériákat), hajszálereket (kapillárisokat), visszereket (vénákat). Az adott szervet ellátó erek gyulladása miatt a szerv működése károsodik, csökken, és ez határozza meg a beteg klinikai tüneteit.

A gyulladásos folyamat lehet csak egy szervet érintő érgyulladás, de lehet kiterjedt, több szervet is érintő szisztémás vaszkulitisz. E helyen az önálló kórképként jelentkező szisztémás vaszkulitiszekről lesz szó. A lokalizált vaszkulitiszek más autoimmun kórképek (pl. SLE , SSc, SS, MCTD) részjelenségeként is felléphetnek.

Milyen gyakori betegség a szisztémás vaszkulitisz?

A szisztémás vaszkulitiszek közé több betegség tartozik, de összességében elmondhatjuk, hogy ezek a betegségek szerencsére ritkák. Többségük előfordulása 3-7/1 000 000, egyes kórképek gyakoribbak (pl. óriássejtes vaszkulitisz), aminek előfordulása 220-270/1 000 000.

Hogyan alakul ki ez a betegség?

Mint a többi autoimmun kórképben, vaszkulitiszekben is jellemző, hogy örökletes hajlam mellett környezeti provokáló tényezők (gyakran fertőzések) játszanak szerepet a kialakulásban. Következményként az immunológiai szabályozás zavara miatt az erek körül jellegzetes gyulladás jelentkezik , amikben különböző gyulladásos sejtek vesznek részt. A gyulladás miatt az érintett erek beszűkülnek, elzáródhatnak, illetve bennük vérrögök alakulhatnak ki, így az ellátási területeken lévő szövetek, szervek vérellátása károsodik, ami miatt az adott szerv működése csökken vagy megszűnik.

A vaszkulitiszek kialakulására is jellemző, hogy örökletes hajlam mellett környezeti provokáló tényezők játszanak szerepet.

Milyen csoportjai vannak a szisztémás vaszkulitiszeknek?

A betegség lehet önálló, egyéb háttérbetegség nélkül, ezt nevezzük elsődleges, primer vaszkulitisznek. Társulhat valamilyen egyéb alapbetegséghez, pl. szisztémás autoimmun betegségekhez , fertőző betegségekhez, rosszindulatú daganatos megbetegedéshez (szekunder vagy másodlagos vaszkulitisz).

Az elsődleges vaszkulitiszek csoportjába több betegség sorolható, a felosztás attól függ, hogy milyen méretű ereket érint a gyulladás. Ez alapján lehet: a kiserek vaszkulitiszei (Wegener-granulomatózis, Churg-Strauss-szindróma, mikroszkópos poliangiitisz, Kawasaki-kór ); nagyerek vaszkulitiszei (Takayasu-arteritisz, óriássejtes arteritisz).

Cikkünk forrása a SpringMed Kiadó Kérdezz! - Felelek! sorozatának Autoimmun betegségek (2009.) című kiadványa. A kötet csaknem 100 kérdést és feleletet tartalmaz, közérthető nyelven, szakavatott immunológus orvos szakértők (dr. Szűcs Gabriella, dr. Szekanecz Zoltán) tollából. Megrendelhető a SpringMed Kiadó webáruházában .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést csak időszakosan zavarhatja erőteljesebb gomolyfelhő-képződés. Kora délután főként a keleti országrészben pattanhatnak ki hőzivatarok, később nyugat, délnyugat felől érkezhetnek zivatarcellák, amelyek idővel kelet, északkelet felé tevődnek. Heves zivatar sem zárható ki. Zivataroktól függetlenül a Dunántúlon az északnyugati, a Tiszántúlon a délies szelet kísérhetik időszakosan élénk lökések. A csúcshőmérséklet általában 35 és 41 fok között várható, de az északnyugati tájakon 35 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra