Áttörés jöhet a szepszis kezelésében

A szepszisben szenvedők jelentős hányada belehal a betegségbe. Egy hatékonyabb kezelési módszer kidolgozásával viszont jelentősen növelni lehetne a túlélési esélyt.

A szepszis kezelésének hatékonyabb módszerén dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem aneszteziológiai és intenzív terápiás intézetének szakemberei Molnár Zsolt professzor vezetésével. A felsőoktatási intézmény bejelentésének azért van nagy jelentősége, mert világszerte több beteg hal meg a szepszissel összefüggő szövődmények miatt, mint emlő-, vastag- és végbélrákban együttvéve. Egy új terápiás módszer viszont jelentősen növelheti a túlélési esélyt.

szepszis, betegség, kórház, műtét, kezelés
A szepszisben szenvedők 25-60 százaléka belehal a betegségbe. Fotó: 123rf

Több száz súlyos beteg minden évben

A szegedi intenzív osztályon évente három-négyszáz nagyon súlyos állapotú beteget kezelnek. Esetükben az immunrendszernek extra segítségre van szüksége. Az intézetben az országban az elsők között vezették be az úgynevezett CytoSorb nevű vértisztító kezelést. Ennek segítségével el tudják távolítani a vérben található gyulladási citokineket. Az eljárás során - a művesekezeléshez hasonló módszerrel - zárt rendszeren keresztül egy görgőpumpával vezetik át a vért egy porózus felszínű, biológiailag aktív gyöngyöket tartalmazó berendezésen. A gyöngyök összességében hatalmas felületükön képesek megkötni a citokineket, ezzel 12-24 óra alatt jelentős mennyiségben csökkentve szintjüket a vérben.

A szepszis egy bonyolult, rendkívül heterogén megjelenési formával járó kórkép. A beteg vérében gyulladásos anyagok jelennek meg, és a véráram révén az adott szerv sérülése vagy fertőzése az egész testet megbetegítheti akár néhány óra alatt. Ennek következtében a páciens létfontosságú szervei sorra felmondhatják a szolgálatot. Ha még több részletet olvasna a betegségről, kattintson ide!

Változtatnának a jelenlegi protokollon

A jelenlegi nemzetközi orvosi gyakorlatban a citokineltávolító eljárást szinte kizárólag művesekezeléssel együtt alkalmazzák. Szegeden azonban önállóan alkalmazták olyan betegeknél, akiknél a szeptikus sokkot a keringés összeomlása kísérte és állapotuk 6-12 órányi kezelést követően sem javult.

A tapasztalatok szerint ez a megoldás rendkívül hatékony a szeptikus sokk korai fázisában. Vizsgálataik alapján a SZTE szakemberei valószínűsítik azt is, hogy a jelenlegi protokollhoz képest a biológiailag aktív polimer gyöngyöket tartalmazó patron gyakoribb - 24 helyett 12 óránkénti - cseréje növelheti a kezelés hatékonyságát. Úgy vélik, így lerövidülhet a lélegeztetési idő és az intenzív osztályos tartózkodás időtartama, valamint jelentősen nőhetnek a túlélési esélyek.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)