A vércsoporttól is függ a stroke-veszély

Bizonyos vércsoportú emberek jobban ki vannak téve a stroke veszélyének - állítja egy új kutatás, melyről az Amerikai Szív Társaság tudományos ülésén (American Heart Association's Scientific Sessions 2011) számoltak be.

Dr. JoAnn Manson és kutatótársai 90.000, 20 éven keresztül követett férfi és nő adatait elemezték, és úgy találták, hogy a nők esetében a B-s vércsoport 17 százalékkal növeli a stroke rizikóját, míg az AB-s vércsoportba tartozók (férfiak és nők egyaránt) 30 százalékos veszélynövekedéssel kell, hogy szembenézzenek - a 0-ás vércsoportúakkal összehasonlítva.

Dr. Manson szerint ennek a jelenségnek a hátterében a vércsoporthoz köthető glikoprotein-különbözőség állhat: a vérünk "ragadóssága" (azaz, hogy milyen könnyen képződnek a szervezetünkben stroke-ot is okozó vérrögök) tehát attól is függ, hogy melyik vércsoportba tartozunk.

"Bár a vércsoportunkat nem tudjuk megváltoztatni, ezen tények ismerete hozzásegítheti az orvosokat és a betegeket ahhoz, hogy jobban odafigyeljenek az egészségükre" - tette hozzá dr. Manson.

Animáció: HáziPatika.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: