A sárgaság hátterében ezek állhatnak

Nem csak a hepatitisz okozhat sárgaságot, több komoly betegség is állhat a hátterében.

Nem csak újszülötteknél alakulhat ki sárgaság, bár náluk viszonylag gyakori és jól kezelhető a jelenség. Ha felnőttként szembesülünk a besárgult szemfehérjével és bőrrel, mindenképpen forduljunk orvoshoz - figyelmeztet dr. Németh Alíz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus.

Felnőttkori sárgaság: mit kell tudni róla? A sárgaságot legtöbbször az újszülöttekkel kapcsolatban szoktuk emlegetni, pedig felnőttkorban is kialakulhat. Önmagában nem betegség, hanem valamilyen más, mélyben meghúzódó probléma külső jele.

Mi okozza a sárgaságot?

A sárgaság akkor alakul ki, amikor túl sok a sárgás színű epefesték, vagyis a bilirubin a vérben. A bilirubin alapvetően a vörösvérsejtekben található, és amikor ezek a sejtek lebomlanak, a máj kiszűri a bilirubint a véráramból, vízoldékonnyá alakítja, és az epébe juttatja. Az epevezetéken keresztül a nyombélbe jut, majd nagyobb részben a széklettel kiürül, kisebb részben pedig a bélből visszaszívódik. Ha a rendszer valahol meghibásodik, a bilirubin felhalmozódik és sárgásra színezi a bőrt, a nyálkahártyákat és a szemfehérjét.

A besárgult szemfehéjre betegséget jelezhet. Fotó: Getty Images
A besárgult szemfehéjre betegséget jelezhet. Fotó: Getty Images

Az úgynevezett sárgaságnak 3 típusa ismert: a máj előtti fázis, a máj eredetű és a máj utáni fázis. Ezek a fázisok a sárgaság okának helye szerint különülnek el. A máj előtti fázisban nem magában a májban található a probléma, hanem valamilyen ok miatt (ami vizsgálandó!) erőteljesebb a vörösvérsejt pusztulás, ez emeli meg a bilirubin szintet. A máj eredetű sárgaság értelemszerűen a májból ered, elsősorban a hepatitisz, a májgyulladás okozhat sárgaságot. A máj utáni típus az úgynevezett elzáródásos icterus, ami az epefeldolgozás valamilyen zavarára utal. Legismertebb formája a Gilbert-kór, ami egy kezelést nem igénylő állapot.

Gyakori okok a sárgaság mögött

Hepatitisz

Leggyakrabban a vírusos májgyulladás miatt alakul ki sárgaság, akut vagy krónikus formában. A víruson kívül drogok ésautoimmun betegségekis okozhatnak hepatitiszt, amely mindenképpen kezelendő.

Alkoholos májbetegség

8-10 év alkoholfüggőség már komolyan károsítja a májat, kialakulhat májgyulladás és alkoholos májcirrózis is - tünetként pedig a sárgaság.

Elzáródott epevezeték

Epekő, daganat és egyes májbetegségek is blokkolhatják az epevezetéket, amelyeken keresztül az epe az epehólyagból és a májból a vékonybélbe jut. A probléma jellegzetes tünete a sárgaság.

Bizonyos gyógyszerek

Egyes fájdalomcsillapítók, fogamzásgátlók, szteroidok, penicillin okozhatnak mellékhatásként májproblémákat, amelyek sárgasággal járhatnak.

Diagnosztizálási és kezelési lehetőségek

"A látható színeltérésen túl laborvizsgálatokkal tudjuk igazolni az emelkedett bilirubin szintet" - ismerteti dr. Németh Aliz, a Hepatológiai Központ hepatológusa, gasztroenterológus. A következő lépés, hogy a szakemberek kiderítsék, mi okozza ezt a tünetet, ehhez pedig többféle vizsgálatot lehet elvégezni, például hasi ultrahangot, máj szerkezeti vizsgálatot, illetve súlyosabb esetekben akár biopsziát is. Ezután megkezdődhet a szükséges kezelés. Fontos tudni, hogy nem önmagában a sárgaságot kell kezelni, hiszen az csak egy tünet, ami az alapbetegség kezelésével önmagától rendeződik. Az alapbetegség rendezése pedig minden esetben betegségfüggő, lehet például gyógyszeres, életmódváltásra épülő, igényelhet gyógyszerváltást vagy egyszerűen csak nyomon követést, súlyos májbetegség esetén esetleg műtétet, májátültetést.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: