A nyelési nehézséget mi okozza?

Az emberek felének lehet nyelési nehézsége élete során legalább egyszer, a népesség néhány százalékának pedig mindennapos problémát okoz a nyelési nehézség. Milyen okai lehetnek ennek a betegségnek?

A nyelés meglehetősen összetett folyamat, melyben idegek és izmok sora vesz részt, és a szájtól a gyomorszájig húzódó területen lévő szervek mind érintettek benne. Bármilyen probléma, sérülés, betegség, mely ezeket a szerveket érinti, nyelési nehézséget okozhat.

Ezek csúszni fognak Több olyan megbetegedés, sőt, terápiás eljárás is van, amely nyelési nehézségeket okoz. Ilyenkor még jobban oda kell figyelni a beteg ételeinek kiválasztására, hogy az étkezés ne növelje a kellemetlenségeit és elegendő tápanyaghoz jusson. Ezek az ételek jól fognak csúszni - kattintson ide! A leghétköznapibb betegségektől (mint amilyen a torokgyulladás) súlyos, progresszív kórképekig sok minden okozhat nyelési nehézségeket. Többek között például a sérülések a szájban, a hangszálakon vagy a nyelőcsövön, a megfázás, az influenza, a torokgyulladás, a tüdőgyulladás, a torok-, a garat- vagy a szájüregi daganatok.

Ritkábban az idegrendszert érintő betegségek állnak a nyelési nehézségek hátterében, így a stroke, a traumás agysérülések, a Guillain-Barré szindróma, a gyermekbénulás, a miopátia, a Sjörgen-szindróma, a reumatoid gyulladások. A Parkinson-kór, a Huntington-betegség, a demencia is okozhat nyelési nehézségeket. Nehezítheti a nyelést a kemoterápia, a sugárterápia vagy bizonyos gyógyszerek is.

Minél idősebbek vagyunk, annál nehezebb lehet a nyelés. A szakemberek szerint ez valószínűleg a nyelésért felelős izmok gyengülése miatt alakulhat ki. Ahogy öregszünk, folyamatosan izmot veszítünk, és az izomvesztés a testünk minden területét érintheti.

Mikor jelent súlyos problémát a nyelési nehézség?

Erre meglehetősen egyszerű a válasz: tulajdonképpen mindig. Ha ugyanis nem tudunk nyelni, vagy csak nagyon nehézkesen megy ez, azzal megnő az alultápláltság, illetve a tüdőgyulladás kockázata is. Ha nem tudunk rendesen nyelni, az ételdarabkák könnyebben kerülnek a tüdő felső szakaszába a gyomor helyett, és ezek a darabkák könnyen fertőzéseket okozhatnak. Amennyiben legalább három napja fájdalmas vagy nehézkes a nyelés, és az állapotunkban nem következik be javulás ez idő alatt, mindenképpen keressük fel az orvosunkat! Akkor is kérjük ki szakorvos tanácsát, ha úgy érezzük, gyakran nyelünk félre.

pisztráng
A halszálka legendásan veszélyes, de csak ritkán okoz bajt. A nyelési nehézség tömegeket érint

Hogyan küzdhetünk a nyelési nehézségek ellen?

Természetesen az első és a legfontosabb feladatunk felderíteni és kezelni a nyelési nehézség hátterében meghúzódó okokat!

Énekeljünk többet!

Az éneklés nemcsak a hangulatunknak tesz jót, de a torok területén található izmokat (azokat, melyek a nyelésben is részt vesznek) is igen hatékonyan edzi.

Tegyünk a száj kiszáradása ellen!

A száj nyálkahártyájának kiszáradását számos dolog okozhatja, a következménye pedig a kellemetlen lehelleten kívül a nyelési nehézség is lehet. A száraz száj ellen védekezhetünk több folyadék bevitelével, magas víztartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával, az éjszakai párásítással is.

Egy 2008-as kutatás szerint ha az ételek megfelelő állagúak, könnyebben le tudjuk őket nyelni. Ezért rendkívül fontos a rágás! A pépesebb ételeket könnyebb lenyelni, a szakemberek pedig azt javasolják, hogy az italokat enyhén sűrítsük be, például méz hozzáadásával.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)