A kiszáradás meglepő okai

Elég a testünkben található víz 1 százalékát elveszítenünk ahhoz, hogy fizikailag és lelkileg is rosszul kezdjük érezni magunkat. Természetesen vannak egyértelmű okai az enyhe kiszáradásnak, mi azonban néhány olyat gyűjtöttük össze, amelyekre ritkábban gondolunk.

Mik a kiszáradás okai?

A cukorbetegség, illetve a prediabétesz, különösen abban az esetben, ha diagnosztizálatlan és kezeletlen, könnyen kiszáradáshoz vezethet. A vérben ugyanis annyira megnő a glükózkoncentráció, hogy a szervezetünk igyekszik megszabadulni ettől, méghozzá a fokozott vizeletkiválasztással. Ha pedig nem pótoljuk a folyadékot, annak súlyos következményei lehetnek a koncentrációs zavaroktól a vesebetegségekig .

A kiszáradásnak több oka lehet, vízhajtó kiszáradás ösztrogén progeszteron hormonális hatások prediabétesz gyógyszerszedés
A kiszáradásnak több oka lehet

A hormonok, elsősorban az ösztrogén és a progeszteron is befolyásolhatják azt, hogy mennyi folyadékra van szükségünk. A hölgyeknek éppen ezért érdemes valamivel több vizet inniuk, különösen a menstruáció előtti és alatti héten. A különösen erős vérzéssel járó ciklus is felboríthatja a szervezet vízháztartását, akárcsak a várandósság. A terhes kismamáknak egyébként is több folyadékra van szükségük, hiszen a szervezetükben keringő vér mennyisége is megnő, és a szoptatós anyukáknak is fontos eleget inni ahhoz, hogy ne száradjanak ki (és elegendő tejük is legyen).

Miért veszélyes a kiszáradás?

Sok gyógyszernek (például vérnyomáscsökkentőknek) lehet vízhajtó mellékhatása, ezért mindenképpen érdemes elolvasni a szedett gyógyszereink tájékoztatóját. Szintén a kiszáradás veszélyével jár együtt, ha a gyógyszerek hányást, hasmenést okoznak mellékhatásként.

Nemcsak gyógyszereknek, hanem gyógynövényeknek és étrend-kiegészítőknek is lehet vízhajtó hatása. A legismertebbek a pitypang, a petrezselyem , a zeller és a vízitorma .

A stressz, különösen a hosszan tartó, nemcsak a hangulatunkat befolyásolja, de az állandó nyomásnak hormonális hatásai is vannak. A stressz miatt egy aldoszteron nevű hormon szintje is növekszik, mely többek között a szervezet folyadékháztartására is hatással van. A hosszan tartó stressz miatt a mellékvese kimerülhet , "elfáradhat", emiatt az addig termelt hormonok (így az aldoszteron) szintje is hirtelen lecsökken, ami felborítja a folyadékháztartást. A következmény pedig a kiszáradás, az erős szomjúságérzet.

)
Vitamin ABC - D Vitamin (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A változékony időben átmenetileg csökken a csapadékhajlam, némi időre a nap is kisüthet. Estétől újabb csapadékzóna érkezik. Élénk nyugatias szél mellett 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Szerdán egy távozó és egy érkező kettősfront között átmenetileg frontmentes idő lesz. Ennek ellenére most is gyakori lehet a fejfájás, ingadozhat a vérnyomás, rosszullétek is felléphetnek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: