A gyógyszert márpedig szedni kell!

Van, aki lustaságból, más spórolásból vagy éppen feledékenységből nem szedi be a felírt gyógyszereket. Pedig ezzel többet veszíthetünk, mint amennyit nyerünk: a gyógyszereket ugyanis be kell szedni ahhoz, hogy valóban hassanak!

Szakértői vélemények szerint a Magyarországon kiváltott gyógyszerek fele a kukában végzi: ennyit nem szednek ugyanis be a betegek. Ez pedig nemcsak anyagiakban jelenthet hatalmas pazarlást, hanem az egészségünket, illetve a terápia sikerességét is kockára tehetjük!
Különösen a krónikus betegségeknél lehet fontos, hogy betartsuk az orvosi utasításokat és pontosan szedjük a gyógyszereket. Ezek a betegségek - mint a COPD, a magas vérnyomás, a diabétesz vagy a reumatoid arthritisz - hosszú éveken keresztül elkísérnek bennünket, és ha kezeletlenül súlyos szövődményeik lehetnek, sőt végül akár halált is okozhatnak. A gyógyszerekkel éppen ezért nemcsak a pillanatnyi állapotunkon javíthatunk, de az életünket is meghosszabbíthatjuk. Mi lehet az oka tehát annak, hogy nem tartjuk be az orvos utasításait?

Miért nem szedjük be vagy váltjuk ki a gyógyszereket?

A legtöbben azért hagyják abba a gyógyszer szedését, mert nem érzik a kedvező változásokat - vagy éppen már egy-két szem bevétele után jobban érzik magukat, így a többit feleslegesnek tartják. Azonban tudnunk kell, hogy a krónikus betegségek esetében a gyógyszerek viszonylag hosszú idő alatt fejtik ki a hatásukat, és a pillanatnyi pozitívumoknál sokkal fontosabb az, hogy később sem engedik romlani az állapotunkat.

Másoknak az esetleges mellékhatások jelentik a legnagyobb gondot: nehezen birkóznak meg az esetleges hasmenéssel, hányingerrel, aluszékonysággal, szapora szívveréssel vagy más problémákkal. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a krónikus panaszokra felírt gyógyszereknél létezik egy "hozzászokási idő", ami általában néhány nap vagy egy-két hét. Nem szabad tehát a mellékhatások miatt abbahagynunk a kezelést! Kezdjünk kisebb adagokkal, kísérletezzünk azzal, hogy mikor vesszük be a gyógyszert vagy azt, hogy milyen ételt eszünk gyógyszerszedés előtt. Ha a mellékhatásokat mégsem tudjuk elviselni vagy azokat hosszú időn keresztül tapasztaljuk, mindenképpen beszéljünk az orvosunkkal! Valószínű, hogy ő tud más, hasonló vagy azonos hatású szert ajánlani. Amennyiben több problémára is kell gyógyszert szednünk, akkor a szakember kombinált terméket is ajánlhat; ezeknek általában kevesebb a mellékhatása és az áruk is kedvezőbb lehet, mint külön-külön felírt társaiké együtt.

A felírt gyógyszer beszedése nagyon fontos!

A felírt gyógyszer beszedése nagyon fontos!


Miértek és hogyanok

Sokan azért nem tartják be a szakorvos, a dietetikus vagy a gyógytornász utasításait, mert túlságosan is bonyolultnak tartják őket. Ki tudja észben tartani a sok szabályt vagy figyelembe venni az ajánlásokat - főleg, ha azok igencsak eltérnek attól, mint amit korábban, évek alatt megszoktunk! Ez azonban ugyanolyan szokás, mint bármelyik másik, és csak idő (meg egy kis odafigyelés) kell ahhoz, hogy teljesen beépíthessük azt a mindennapjainkba. Ne féljünk jegyzetelni és kérdezni a szakorvosi vizsgálatok során! Tegyünk egy nagy naptárat jól látható helyre és kövessük azon, mikor mit kell tennünk az egészségünkért! Vonjuk be a családtagjainkat is: ha már változtatni kell a szokásainkon, változtassunk együtt!

Az okosgyógyszerek megoldást nyújtanak
A gyógyszeripar a világ leginkább fejlődésben lévő szegmense. A kutatók folyamatosan keresik az új hatóanyagokat, és azon is dolgoznak, hogy jobban, kényelmesebben tudjuk használni a gyógyszereket. Az innovatív, okosgyógyszerek jellemzője, hogy a lehető legkevesebb mellékhatással jó terápiás eredményt lehet velük elérni, és szedésük is egyszerűbb (például ritkábban kell bevenni), mint korábban.Mi történik, ha elfelejtjük bevenni gyógyszereinket?

Szintén gyakori, hogy azért hagyjuk el a gyógyszereket, mert egyszerűen elfelejtjük őket bevenni. Senkitől nem várható el - különösen, ha idősebb az illető, vagy szétszórtabb személyiség -, hogy a sokféle gyógyszer szedési szabályait megjegyezze. Egy jegyzetfüzettel, mobiltelefonunk emlékeztető funkciójának beállításával vagy a hűtőszekrényre ragasztott emlékeztetővel azonban sok fáradtságtól megkímélhetjük magunkat, ráadásul azt is könnyebben tudjuk követni, hogy milyen hatása van a gyógyszereknek. A számítógépeken vagy az okostelefonokon több olyan alkalmazás, program is van, amely emlékeztet minket arra, hogy be kell venni a gyógyszereket - még a legegyszerűbb naptár is alkalmas lehet erre! A néhány száz forintért beszerezhető gyógyszeradagolókkal pedig egy-egy hétre előre bebiztosíthatjuk magunkat.

A gyógyszerek ára nagy érvágás lehet sok család számára, különösen akkor, ha több gyógyszert kell szednünk. Sokan anyagi okokból nem váltják ki a felírt szereket, vagy úgy igyekeznek spórolni ezekkel, hogy össze-vissza szedik őket. Lehetséges, hogy ez rövid távon kedvező megoldásnak tűnik, de hosszú távon nagyon sokat árthatunk saját magunknak!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt alig lesz felhő az égen, csapadékra nem kell készülni.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag