Parlagfű: már júliusban szenvedhetünk

Még nem kezdődött el a parlagfű tömeges virágzása, de az előrejelzések azt mutatják, hogy a pollenszórás július utolsó napjaiban már tüneteket okozhat - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az Aerobiológiai Hálózat pollenmonitorozási adatai alapján.

Virágzó parlagfüvet egyelőre még csak elvétve találtak Békés, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, de a környéken élőknek már ez is elég lehet az allergiás tünetek megjelenéséhez. A növény tömeges pollenszórása egyébként várhatóan augusztus első napjaiban kezdődik - ekkor már országszerte tüneteket okozhat majd virágpora.

allergia, parlagfű, parlagfű-allergia, parlagfűszezon, pollenszezon, allergiás tünetek, allergiaszezon
Egyes megyék lakói már most is érezhetik a kellemetlen tüneteket. Fotó: Getty Images

Ez befolyásolja a szezont

Ezeket tilos enni parlagfű-allergiásként - kattintson!

A parlagfűszezon erősségét a szakemberek szerint nagyban befolyásolja majd az augusztusi és szeptemberi időjárás. A tömeges virágzás során ugyanis a tartós, esős időszakok visszavethetik a pollenterhelést, azonban a záporok, zivatarok csak rövid időre tisztítják meg a levegőt. A tartósan meleg időjárás viszont károsítja a homokos talajon lévő növények fejlődését. A szezon tetőzése egyébként - az előző évek tapasztalatai alapján - augusztus végén, szeptember elején várható.

Mielőbb kezdjük el szedni a gyógyszert

Az allergiás tünetek erősségének mérséklése érdekében azt javasolják a szakemberek, hogy a parlagfűre érzékenyek mielőbb kezdjék meg a gyógyszeres kezelést. A parlagfűpollen-riasztási rendszer (PPRR+) térképes előrejelzése azonban idén is segíti majd az allergiásokat. A térképes előrejelzés itt érhető el.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)