Ilyen a legújabb allergiavizsgálat

Ha a kisgyermeknél allergiás tünetek jelentkeznek, az esetek nagy részében a tojás vagy a tej fogyasztása okozza a panaszokat. Ilyenkor a problémás élelmiszert ki kell zárni az étkezésből - ám nem biztos, hogy minden formában.

Hogyan állapíthatjuk meg az ételallergiát és mennyire kell szigorú diétát tartani? A legfontosabb tudnivalókat Dr. Balogh Ádám, a Budai Allergiaközpont orvosa ismerteti.

Részletesebb vizsgálat, pontosabb diagnózis

Fontos szabályok, ha a gyerek ételallergiás - kattintson!

A hagyományos IgE alapú allergiavizsgálatokkal azt lehet megállapítani, hogy a gyermek allergiás-e a tejre vagy a tojásra. Korábban a pozitív eredmény esetén a gyermek étrendjéből teljesen ki kellett zárni az adott allergént, tehát a tejet vagy a tojást tartalmazó élelmiszereket. Egy ideje azonban már elérhető egy ennél részletesebb vizsgálat is: molekuláris allergiadiagnosztika vagy komponens alapú allergiavizsgálat néven talán már hallhattunk róla. Ez a vizsgálat nemcsak azt képes megmutatni, hogy a gyermek allergiás-e a tejre vagy a tojásra, hanem azt is, hogy pontosan melyik összetevőjére - vagy másnéven komponensére - allergiás.

tejallergia, tojásallergia, ételallergia gyerekeknél,
Sok gyerek allergiás a tejre. Nem mindegy, melyik komponens okozza a panaszokatFotó: iStock

Miért fontos a komponenseket is vizsgálni?

Az allergének, amelyeket korábban egésznek véltek, valójában több komponensből állnak. Ráadásul ezek az összetevők eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. "Míg korábban csak azt láttuk, hogy a gyermek IgE értéke emelkedett a tojás allergén fehérjéivel szemben, ma már azt is pontosan vizsgálni tudjuk, hogy melyik fehérjével van gond. A tojás allergénje ugyanis több összetevőből áll" - magyarázza a szakember.

Ha az ovomucoid komponens emelkedett, akkor nagyon szigorú diétára van szükség, és kevés rá az esély, hogy a gyermek ki fogja nőni a tojásallergiát. Ha azonban az ovalbumin komponens értéke magasabb, akkor például a süteményekbe sütött tojást fogyaszthatja, ez ugyanis egy hőérzékeny allergén. Ebben az esetben ráadásul jó eséllyel ki is növi a gyermek az ételallergiát.

A tejallergiások is fellélegezhetnek?

A komponensek vizsgálata a tejallergiások esetében is megkönnyítheti a diétát. A tej allergén összetevői között megtaláljuk a kazeint, az α-lakalbumint és a β-laktoglobulint. Ezek közül egyedül a kazein nem hőérzékeny, így ha ez az érték emelkedett, akkor kevés rá az esély, hogy a gyermek kinövi a tejallergiát, és nagyon szigorú diétára van szükség. Az utóbbi két allergén komponens azonban hőérzékeny, így ugyanaz a helyzet, mint a tojásallergiánál az emelkedett ovalbumin esetén: süteménybe sütve fogyasztható és jó esély van rá, hogy kinövi a tejallergiát.

Tej- és tojásallergia diagnózisa esetén tehát érdemes elvégeztetni a molekuláris allergiavizsgálatot is. Az allergén komponensek vizsgálatával ugyanis felesleges korlátozások nélküli, pontos és személyre szabott kezelést kaphat gyermekünk. A teszt elvégzéséhez vérvizsgálatra van szükség. A vizsgálat csecsemőkortól végezhető el.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: