Mennyire veszélyes az ajakherpesz?

Az ajakherpesz jelentette kellemetlenségeket és esztétikai problémát sokan többször is megtapasztalják életük folyamán.

Ilyenkor azonban aligha jut eszünkbe, hogy mindez a világnépesség többségét érintő fertőzés miatt történik éppen velünk.

Az ajakherpesz bőr- és ideggyulladást okoz

Eleinte csak viszketés, érzészavarok és égő fájdalom jelentkezik az érintett területen, majd idővel megjelenik a fájdalmas bőrpír és a hólyagos duzzanat. A panaszok általában pár nap után nyomtalanul elmúlnak, ezzel azonban még nincs vége a fertőzésnek.

A világnépesség hozzávetőleg 67 százaléka herpeszvírussal fertőzött
A világnépesség hozzávetőleg 67 százaléka herpeszvírussal fertőzött

A tüneteket ugyanis a herpes simplex vírus 1-es típusa (HSV-1) okozza, amelytől nem lehet megszabadulni. A kórokozó bőrkontaktussal vagy testnedvekkel érintkezéssel jut át egyik emberről a másikra, majd ezt követően egy életen át a fertőzött személy szervezetében marad.

Az elsődleges fertőzés lezajlását követően a vírusok egy része az idegdúcokba húzódva "elrejtőzik" az immunrendszer elől, hogy aztán a későbbiek során újra és újra reaktiválódva ismételten gyulladást keltsen. A reaktiválódást számos tényező előidézheti, kezdve egyes betegségektől a fáradtságon és a stresszen át bizonyos gyógyszerek mellékhatásáig. Érdemes megjegyezni, hogy az elsődleges fertőzés sok esetben tünetmentes marad.

Minden negyedik kisgyermek

Bár közismert, hogy herpeszes emberrel nem érdemes csókolózni, valójában a vírusok egy rosszul elmosott pohár, de még akár egy közösen használt törölköző révén is képesek átkerülni az új gazdatestbe. Hogy ez a folyamat mennyire könnyen végbemegy, jól mutatja a fertőzés elterjedtsége. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb, 2012-es adatai szerint 50 éves kor alatt 3,7 milliárd ember hordozza a HSV-1-et, ami azt jelenti, hogy a világnépesség hozzávetőleg 67 százaléka, azaz kétharmada fertőzött.

Leginkább az afrikai kontinens érintett, ahol a népesség 87 százalékát érinti a probléma, míg a legkevésbé Észak- és Dél-Amerika, ahol az emberek csupán kevesebb mint fele vírushordozó. Európában az öt évvel ezelőtti statisztika szerint 207 millió nő és 187 millió férfi érintett. Egyetlen év leforgása alatt 10 millióan fertőződtek meg az öreg kontinensen. Ami pedig a kor szerinti megoszlást illeti: négyéves koráig a világon minden negyedik gyermek elkapja a HSV-1-et.

Az ajkakon túl

Bár az esetek többségében a HSV-2 a felelős a genitális herpeszért, valójában a HSV-1 is megfertőzheti a nemi szerveket. Jellemzően orális szex közben, esetleg a kezek közvetítésével történik meg. Szintén a WHO felmérése szerint világszerte 140 millió embernél fordul elő az intim területek fertőzöttsége az 1-es típusú kórokozóval. Az elsődleges infekció gyakran tünetmentes, de ugyanúgy okozhat hólyagokat és fekélyeket, mint az ajkak esetében, reaktivizálódásra ugyanakkor ritkábban kerül sor.

Az ajakherpesz okozta bőrpanaszok továbbterjedve olykor az arc más területein is megjelenhetnek, például az orrban és a szemen. Utóbbi esetben a látás közvetlen veszélynek van kitéve, ezért gyanú esetén a beteg azonnal kórházi ellátásra szorul.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +3, +11 °C

A napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, de számottevő csapadák nem valószínű. Élénk északnyugati szél mellett 14, 19 fokig melegszik a levegő. Kedden front nem érkezik, a szeles idő azonban további panaszokat okozhat. Fejfájás és keringési panasz léphet fel, egyeseknél alvásproblémák is megjelenhetnek. A szél ingerlékenységet, nyugtalanságot is okozhat, csökkenti az érzett hőmérsékletet. A napsütés hatására azonban javulhat a hangulat. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: