Lehet-e oltás ajakherpesz ellen?

Bár sok kutatás foglalkozik a herpeszvírus ellenszerének kifejlesztésével, a megelőző vakcinára még sokat kell várni.

A vakcinák a kórokozók ellen használt olyan oltóanyagok, amelyek a kórokozó egy kis darabját vagy a teljes kórokozót (inaktivált vagy gyengített formában) tartalmazzák. (Az egyéb antivirális vagy antibakteriális szerek más elven működnek.) A védőoltás célja az immunizáció, azaz a szervezet kórokozókkal szembeni védetté tétele. Passzív immunizáció esetén kész antitestek kerülnek a szervezetbe, aktív immunizáció esetén pedig az előbb említett elölt vagy gyengített kórokozók a szervezet immunrendszerét késztetik védekezésre.

ajakherpesz

Bár a legújabb tanulmányok szerint az immunrendszert erősítő glutamin - amely bizonyos fehérvérsejtek elsődleges tápanyaga - hatékonyan gátolja a herpeszvírus kiújulását egereknél és tengerimalacoknál, illetve a pritelivír hatékonyabban csökkenti a vírus okozta elváltozásokat nemi herpesz esetén, mint a valaciklovir, egyelőre még egyetlen kutatócsoport sem találta meg a herpeszvírus ellenszerét. Emellett feltehetően sok idő múlva lesz majd preventív védőoltás a fertőzés ellen.

Hitek és tévhitek az ajakherpeszről.

Noha a vakcináció volt a modern orvostudomány legnagyobb sikere a XX. században, a vírusok elleni küzdelem a mai napig számos kihívást támaszt a kutatókkal szemben, hiszen nem könnyű felvenni velük a harcot. Míg bizonyos baktériumok ellen már régóta vannak hatásos szerek (bár egyes baktériumtörzsek is egyre inkább ellenállóak az eddigi gyógyszerekkel szemben), addig a vírusok kiirtása a szervezetből lényegesen nehezebb feladat. Többek között azért, mert a baktériumok anyagcseréje jelentősen eltér az emberétől, így könnyű őket célba venni. A vírusok azonban az ember sejtjein belül szaporodnak, a szervezet anyagcsereútjait használják, emiatt ha ezeket gátolná valamilyen szer, az a test számára is problémát jelentene.

Ahhoz, hogy a herpeszvírus ellen hatékony vakcina készülhessen, pontosan ismerni kellene a vírusanyagcsere egyes lépéseit, hogy az elkészült oltóanyag az emberi szervezet sejtjeire minimális hatást gyakoroljon csak. Azonban a herpesz kiújulása mögötti sejtszintű és molekuláris folyamatok nem ismertek eléggé ehhez a folyamathoz. Ráadásul a herpeszvírus az idegdúcokban bújik meg, ahová a szervezet védekezőképessége nem ér el.

Marad a tüneti kezelés

Bár a vírus elleni hatékony szer felfedezése még várat magára, szerencsére a kellemetlen érzést és látványt okozó tünetek enyhítésére számos lehetőség van, sőt kis odafigyeléssel, megelőzéssel jól kordában tartható a betegség. Mivel sokat nyom a latban a szervezet ellenálló képessége, javasolt a rendszeres vitamin- és nyomelem-utánpótlás biztosítása. Mindemellett fontos a megfelelő személyes higiénia is.

A patikák polcain többféle készítményt is találhatunk, amelyek felgyorsítják a gyógyulási folyamatokat, és hűsítik az érintett bőrfelületet.

Az első alkalommal jelentkező, úgynevezett primer herpeszt nagyon gyakran nem ismerik fel, mivel más betegségek, többek között egyéb vírusfertőzések tüneteire hasonlítanak a panaszok. A herpesz kiújulása esetén már az égő, feszülő érzésnél ajánlatos egyből a speciális ajakír vagy krém használata. Az apró hólyagok belsejében erősen fertőző a folyadék, ami további területekre is kiterjedhet, amennyiben a burok megsérül.

)
5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A legtöbb helyen többnyire derült vagy gyengén felhős idő várható, a Dunántúlon lehet összefüggőbb a felhőtakaró. Ott kora délutánig előfordulhat néhol kisebb zápor, később csapadék nem valószínű. Az északi, északkeleti szelet többfelé élénk, az Alföldön és az Északi-középhegység keleti felén erős széllökések kísérik. Késő délutántól kezd veszíteni erejéből a légmozgás. A hőmérséklet délután 21 és 26, késő este 12 és 17 fok között alakul. Este hidegfront érkezik.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra