Így szabadulhatunk meg gyorsabban a herpesztől

Az sem mindegy, hogy ilyenkor mit eszünk.

Nagyon sokan ismerik azt a kellemetlen, bizsergető érzést az ajkukon, amiből tudják: már megint ki fog jönni a herpeszük . Ezután következik a duzzanat, viszketés, égő érzés, jó néhány napnyi, esetleg hétnyi várakozás, hogy a kellemetlen tünetek elmúljanak. De mit lehet tenni, hogy a herpeszünk a lehető leghamarabb eltűnjön? Az alábbiakban ehhez adunk néhány tippet a MensHealth összeállítása nyomán.

Nem lehet kigyógyulni belőle teljesen

A szánkon kialakuló duzzanatot a herpes simplex virus (HSV-1) okozza. A HSV-1 azonban csak az egyike annak a nyolc herpeszvírusnak, mely az embereket támadja, a másik ismert egyébként ezek közül a HSV-2 , ami a genitális herpeszt okozza. Az ajakherpeszből nem lehet kigyógyulni, ha egyszer elkapjuk, akkor időről időre ki fog újulni. Vannak olyan dolgok, amelyek belobbanthatják, és ezeket meglehetősen nehéz elkerülni. Ilyenek a túlzott napozás, a fizikai stressz, az immunrendszer gyengülése, az ajkakon lévő apró sérülés, illetve a szteroidok használata.

Az ajakherpeszből nem lehet kigyógyulni, ha egyszer elkapjuk, akkor időről időre ki fog újulni. Fotó: Getty Images
Az ajakherpeszből nem lehet kigyógyulni, ha egyszer elkapjuk, akkor időről időre ki fog újulni. Fotó: Getty Images

Az antivirális szerek segíthetnek

Ha odafigyelünk a kezdeti tünetekre, mint a bizsergés, viszketés, enyhe fájdalom, duzzanat, és időben elcsípjük őket, akkor van esélyünk rá, hogy a megfelelő módszerek segítségével minél hamarabb túl is legyünk a dolgon. Az egyik legjobb módszer, ha valamilyen kifejezetten herpeszre való antivirális szerrel kezdjük meg a kezelést - ezek közül létezik receptre felírt, és recept nélkül is kapható verzió. Az orvosunk vagy gyógyszerészünk segíthet a számunkra leginkább megfelelő fajta kiválasztásában. Ha hajlamosak vagyunk a herpeszre, jó, ha valami kifejezetten erre való szerünk mindig van otthon.

Hamarosan gyógyítható lesz a herpesz A kísérleti fázisban hatékonynak bizonyult az a herpesz elleni vakcina, amely segíthet leküzdeni az emberek 90 százalékának szervezetét megfertőző vírust. További részletek itt .

Ne fogyasszunk savas ételeket

A szteroidos krémek szintén megoldást jelenthetnek, ezek közül is van receptre és recept nélkül kapható verzió is. Fontos, hogy ha valamilyen antivirális szert szedünk, akkor a szteroidos krémeket kerüljük, ne használjuk együtt a kettőt. Sokat segíthet egy hideg vizes borogatás is, amely a duzzanatot és a bőrirritációt is képes hatékonyan csökkenteni. Egy kisebb anyagdarabot, vagy zsebkendőt áztassunk hideg vízbe, csavarjuk ki, majd tegyük a herpeszre 5-10 percre, és ezt ismételjük meg naponta több alkalommal. Emellett ne fogyasszunk olyan savas ételeket, mint a paradicsom vagy a narancs, mert ezek növelhetik az irritációt.

Felületi kezelésként még szóba jöhet az aloe vera használata is, amely a sebgyógyulást is elősegíti. A lysine nevű aminosav szedése is gyorsíthatja a herpesztől való szabadulást, de vannak, akiknek érzékeny rá a gyomra, így például kalciummal együtt nem ajánlott a szedése.

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: