Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

PI - Protrombin idő

Ezzel a vizsgálattal a vér alvadékonyságát vizsgálják. Leggyakrabban akkor használatos, amikor a gyógyszeres véralvadás-gátló terápia hatásosságát akarják kimutatni.

Típus: Kalciummentes vérplazma véralvadás vizsgálat.

Normálérték: 
11-15 másodperc

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A vizsgálat a véralvadást beindító egyik enzimrendszer működését vizsgálja. A méréshez a vérből a plazmát elválasztják, majd kalciumot és egy szöveti tromboplasztin nevű anyagot adnak hozzá, hogy az alvadást beindítsák. A trombinidő az enzimrendszer beindításától a vér megalvadásááig eltelő idő.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

A vizsgálatot a véralvadási rendszer zavara esetén, alvadásgátó-kezelés ellenőrzésére, illetve műtét előtt a véralvadási zavar kizárása miatt végzik.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:

Alacsonyabb érték fokozott alvadékonysággal, trombózisokkal, embólia kialakulásával járhat.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

Magasabb értékek vérzékenységgel járhatnak. Erre utalhat, ha minimális fizikai hatásokra is véraláfutások keletkeznek. Továbbá ez állhat orrvérzés, véres vizelet és széklet hátterében.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

A fokozott véralvadási hajlam gyógyszeres kezeléssel (syncumar, heparin) csökkenthető.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Vérzékenységgel járhat bizonyos, úgynevezett alvadási faktorok - az alvadáshoz szükséges vérfehérjék, enzimek - veleszületett hiánya, ám sokkal gyakrabban fordul elő májbetegségekben, amikor a normálisan a májban termelődő, a véralvadást beindító enzimekből a májban kevesebb termelődik, illetve gyógyszeres terápia (heparin, syncumar) eredményeként, ahol a trombózis megelőzésére a véralvadási rendszert gátolják.

Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag