Laboreredmények

Dr. Novák István

 Dr. Novák István

 

Dr. Németh Zsófia

 Dr. Németh Zsófia

 

PRL - Prolaktin

A szérum prolaktin-szint emelkedése férfiakban, és nem terhes, nem szoptató nőkben az agyalapi mirigy hormontermelő daganatára hívhatja fel a figyelmet. A magas prolaktin-szint a meddőség egyik oka lehet. A hormonvizsgálat mellett sor kerülhet koponya MR-vizsgálatra az agyalapi mirigy állapotának megítélése céljából.

Típus: Vérszérum végzett hormonvizsgálat vizsgálat.

Normálérték: 
Nőknél <15ug/ml, férfiaknál <10ng/ml.
Terhesség során: kb. 500ng/ml.
Koncentrációja éjjel a legnagyobb, reggel a legalacsonyabb.
Az eredmény az adott laboratórium normálérték-tartományához viszonyítandó.

Speciális előkészület:

Nem igényel.

Mit mér a vizsgálat?

A prolaktin egy az agyalapi mirigyben termelődő hormon. A terhesség alatt több más hormonnal együtt részt vesz az emlőmirigy kiépülésében, illetve szoptatás során serkenti a tejelválasztást. A szülés után gátolja a női nemi ciklus beindításáért felelős hormonok termelődését, így a tüszőérést.

Mikor indokolt a vizsgálat elvégzése?

Menstruációs zavar, meddőség esetén bizonyos hormonális betegségek diagnosztikájában van rá szükség.

Ha értéke a normál tartománynál alacsonyabb:

Bizonyos gyógyszerek, pl. egyes Parkinson-kór kezelésében használt szerek (pl.: Madopar), ill. az agyalapi mirigy pusztulása miatt lecsökkenhet a szintje.

Ha értéke a normál tartománynál magasabb:

Magas prolaktin-szint következtében nőkben elmarad vagy rendszertelenné válik a menstruáció, megduzzadnak az emlők, tejcsorgás is kialakulhat. Ez a meddőség egyik oka lehet. Férfiakban csökken a nemi működés, potenciazavar alakul ki, illetve ritkán férfiaknál is okozhat tejcsorgást.

Mitől lehet alacsonyabb, és mit tegyünk, hogy növeljük?

Bizonyos gyógyszerek vagy az agyalapi mirigy pusztulása miatt lecsökkenhet a szintje. Ha szoptató nőkben nem termelődik elég prolaktin, ez tejelválasztási zavart eredményezhet, elapadhat a nő teje.

Mitől lehet magasabb, és mit tegyünk, hogy csökkentsük?

Sok természetes tényező hatására emelkedhet a szintje, ilyenek a stressz, szopás, alvás, terhesség, gyermekágy, csökkent vércukorszint, fizikai munka. Egyes gyógyszerek, például ösztrogének, nyugtatók, egyes gyomorvédő szerek, valamint a kokain fogyasztása is fokozhatják a termelődését. Kóros esetben az agyalapi mirigy nyelének átmetszésekor (véletlenül, műtét során vagy balesetkor), az agyalapi mirigy hormontermelő daganata esetén, csökkent pajzsmirigyműködéskor, vese- és májelégtelenségben, policisztás ovárium szindrómában, herpes zooster, mellkasi sérülés esetén emelkedhet a szintje.

Úgynevezett dopamin-agonista gyógyszerekkel szintje visszaszorítható, ezzel nőkben a menstruációs ciklus zavara is rendezhető.

Laboreredmények

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag