Így lesz egészséges a kölyökmacskánk

Egy kölyökmacska befogadása komoly felelősség, az állat egészségének megőrzése ugyanis – főként az első hónapokban – kiemelt figyelmet igényel. A védőoltások beadatásán túl a megfelelő táplálás és életkörülmények biztosítása is hozzájárul ahhoz, hogy a cica hosszú ideig kiegyensúlyozott társállatunkká váljon.

Országszerte számos menhelyen tapasztalták, hogy a koronavírus-járvány kitörését követően megugrott az érdeklődés az állatok örökbefogadása iránt. A lezárások ideje alatt lakásukba visszahúzódó emberek jobban vágytak egy háziállat társaságára, sokan pedig anélkül döntöttek az örökbefogadás mellett, hogy tudatosították volna, milyen feladatokkal jár mindez. Egyesek azt gondolhatják, hogy kisebb termete és helyigénye miatt egy macska örökbefogadása is jóval kevesebb odafigyelést és gondoskodást igényel például egy kutyához képest. Ez azonban nem igaz: ahhoz, hogy háziállatunk kiegyensúlyozottan fejlődhessen, fontos már kölyökkorától kiemelt figyelmet fordítani az egészségére.

Hagyjunk időt a beszoktatásra

Mielőtt hazahoznánk a kisállatot, győződjünk meg arról, hogy minden szükséges oltása, vizsgálata, tesztje megvan-e, különösen, ha esetleg más állat is van a háztartásunkban. Akárcsak az emberek, úgy a macskák is fogékonyak számos fertőző betegségre, például a különböző parazitafertőzésekre (toxoplazmózis), vagy légúti megbetegedésekre. A szükséges féreghajtó szerek és vakcinák felvétele tehát az állat egészsége szempontjából alapvető fontosságú, ezzel kapcsolatban az állatorvos az állatorvos javasolja a megfelelő gyógyszereket és oltásokat.

FOTÓ: ROYAL CANIN
FOTÓ: ROYAL CANIN

Az is nagyon fontos, hogy az otthonunkat még időben felkészítsük az új jövevény érkezésére. Az erkélyt macskaháló kifeszítésével tehetjük a négylábú számára is biztonságossá, illetve próbáljuk elzárni az útját az olyan veszélyes részektől, melyekbe beszorulhat, vagy amit esetleg leboríthat. A kisállatnak némi időre lesz szüksége, amíg megszokja az új környezetet, megbarátkozik az új szagokkal és élőlényekkel. Biztosítsunk neki biztonságos búvóhelyet, ahová elvonulhat, ha megijesztené a sok újdonság. Alomtálca, etető- és itatótál, valamint játékok is kelleni fognak, ezeket is szerezzük be időben. Érdemes tartani otthon egy kaparórudat is, amelybe az állat gond nélkül belemélyesztheti a karmait, így kisebb eséllyel tesz kárt a lakásban lévő bútorokban. Ha megtehetjük, az első néhány napot mi is töltsük otthon vele, így nemcsak a társaságunkat szokhatja meg, de mi is figyelhetünk rá és az esetleges egészségi problémáira.

Fontos a helyes táplálás

Egy kölyökmacska szédületes gyorsasággal fejlődik élete első néhány hónapjában, különösen fontos ezért, hogy ebben az időszakban kiemelt figyelmet fordítsunk a megfelelő táplálására. Helytelen a macskára kisebb méretű kutyaként gondolni: ahogy a testfelépítésük, úgy a szervezetük táplálékigénye is eltérő, így a kutyaeledel nem megfelelő számukra. A macskák naponta sokszor, de csak pár falatot esznek, étrendjüknek pedig állati eredetű tápanyagokat is tartalmazni kell. Fehérjeigényük nagyobb, mint a kutyáké, és számukra különösen fontos pl. az aminosavak közül a taurin. Semmiképpen se az asztali ételmaradékokat kínáljuk fel, hiszen az számos olyan anyagot tartalmaz, ami káros lehet egy macska egészségére. Az otthon elkészített koszt helyett érdemes kimondottan kölyökmacskáknak szánt állateledelt választani, ezzel ugyanis biztosíthatjuk az állat egészséges fejlődését. Ne váltogassuk gyakran az állatnak adott tápokat, ez ugyanis szintén kiválthat náluk emésztőrendszeri panaszokat.

FOTÓ: ROYAL CANIN
FOTÓ: ROYAL CANIN

Az üzletekben több olyan eledel is megvásárolható, amellyel támogathatjuk a kölyökmacska növekedését és fejlődését. Az életkoruknak megfelelő táplálékoknak tartalmazniuk kell a csontszerkezet fejlődéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat, illetve azokat az antioxidánsokat, amelyek elengedhetetlenek az immunrendszer és az emésztőszervek megfelelő fejlődéséhez.

Az állat folyadékigényét friss ivóvízzel biztosíthatjuk, amelyet mindig készítsünk ki a macska edényébe. Tehéntejet semmiképpen se adjunk még a felnőtt macskáknak sem, mert hasmenésük lehet tőle, ez pedig a kölyökcicákra akár életveszélyes is lehet!

Főképp az első hetekben nagyon figyeljünk az emésztőszervi érzékenységre utaló jelekre, az emberekhez hasonlóan az állatoknál is hasmenés, bélsárrekedés, esetleg hányás utalhat erre. Mivel a kölyökmacska emésztőrendszere még fejletlenebb, így nála sűrűbben fordulhatnak elő a fenti problémák, hogyha azonban túl gyakran és/vagy súlyosabb formában jelentkeznek efféle panaszok, mindenképpen konzultáljunk állatorvosunkkal.
A kölyökmacskák nevelése izgalmas, ugyanakkor néha nehéz feladat. A Royal Canin ezért dolgozta ki az életszakaszokon alapuló Növekedési Programját kölyökmacskák számára, megfelelően biztosítva szükségleteiket a táplálkozás és az egészség terén, megteremtve az ideális alapot az egészséges élethez. (X)
Szponzorált tartalom. A cikket a Royal Canin támogatta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.