Az ínybetegség tünetei kutyáknál

Nemcsak az emberek, hanem a kutyák is hajlamosak az ínybetegségekre, amelyek számukra is ugyanolyan veszélyesek. Éppen ezért a gazdiknak fontos tudni, hogyan ismerhetik fel a tüneteket.

Sok kutyatulajdonos hiszi úgy, hogy a fogkő, azaz a fogak sárgásbarna elszíneződése okozza az ínybetegséget, csakhogy ez egyáltalán nem igaz. A fogkő valójában csak kikristályosodott lerakódás, a betegséget magát baktériumok okozzák - bár tény, hogy a fogkő plusz "rejtekhelyet" kínál nekik.

A macska és kutya ezért eszik füvet Mind a macskák, mind a kutyák gazdijai felfigyelhetnek olykor arra, hogy kedvencük előbb füvet rágcsál, majd rövid időn belül hányni kezd miatta. A furcsa jelenség persze igen ijesztő látványt nyújthat, pedig közel sem annyira veszélyes, mint elsőre gondolnánk. Kattintson!

Gingivitisz

A gingivitisz tünetei az íny megduzzadása, kivörösödése. Ha ilyesmit tapasztalunk, akkor érdemes a kutyát állatorvoshoz vinni, hogy megvizsgálja a fogait.

Rossz lehelet

Bár a kutyák lehelete általában sem ibolyaillatú, nagyon sokan még azelőtt, hogy kiderülne, hogy a kutyának ínybetegsége van, érzékelik, hogy az állatnak egyszerűen büdös a szája. A feltűnően rossz lehelet, akárcsak az emberek, úgy a kutyák esetében sem normális, és nagyon gyakran valamilyen szájüregi vagy fogbetegség okozza.

A kutya fogazata és ínye számos betegségről árulkodhat
A kutya fogazata és ínye számos betegségről árulkodhat

Visszahúzódó íny

Ha a kutya szájába nézve azt tapasztaljuk, hogy az ínye visszahúzódott, és egyre inkább láthatóvá válik a fogai alsó része, az is jelezheti, hogy gond van. Az ínybetegség utolsó stádiumában az íny egészen visszahúzódik, és a fogak gyökere is láthatóvá válik.

Vérzés

Ha a kutya ínye rágásnál vérezni kezd, vagy olyankor, amikor megpróbáljuk megmosni, megtisztítani a fogait, akkor ez is az ínybetegség tünete. A legvégső stádiumban pedig elkezdhetnek kiesni az állat fogai. Az ínybetegség kezelésére mindig kérjük az állatorvos tanácsát, aki meg tudja mondani, hogy kutyánknak mi a leghatékonyabb módszer, és így megakadályozhatjuk a fogvesztést.

PetMD

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)