Az ínybetegség tünetei kutyáknál

Nemcsak az emberek, hanem a kutyák is hajlamosak az ínybetegségekre, amelyek számukra is ugyanolyan veszélyesek. Éppen ezért a gazdiknak fontos tudni, hogyan ismerhetik fel a tüneteket.

Sok kutyatulajdonos hiszi úgy, hogy a fogkő, azaz a fogak sárgásbarna elszíneződése okozza az ínybetegséget, csakhogy ez egyáltalán nem igaz. A fogkő valójában csak kikristályosodott lerakódás, a betegséget magát baktériumok okozzák - bár tény, hogy a fogkő plusz "rejtekhelyet" kínál nekik.

A macska és kutya ezért eszik füvet Mind a macskák, mind a kutyák gazdijai felfigyelhetnek olykor arra, hogy kedvencük előbb füvet rágcsál, majd rövid időn belül hányni kezd miatta. A furcsa jelenség persze igen ijesztő látványt nyújthat, pedig közel sem annyira veszélyes, mint elsőre gondolnánk. Kattintson !

Gingivitisz

A gingivitisz tünetei az íny megduzzadása , kivörösödése. Ha ilyesmit tapasztalunk, akkor érdemes a kutyát állatorvoshoz vinni, hogy megvizsgálja a fogait.

Rossz lehelet

Bár a kutyák lehelete általában sem ibolyaillatú, nagyon sokan még azelőtt, hogy kiderülne, hogy a kutyának ínybetegsége van, érzékelik, hogy az állatnak egyszerűen büdös a szája. A feltűnően rossz lehelet, akárcsak az emberek, úgy a kutyák esetében sem normális, és nagyon gyakran valamilyen szájüregi vagy fogbetegség okozza.

A kutya fogazata és ínye számos betegségről árulkodhat
A kutya fogazata és ínye számos betegségről árulkodhat

Visszahúzódó íny

Ha a kutya szájába nézve azt tapasztaljuk, hogy az ínye visszahúzódott, és egyre inkább láthatóvá válik a fogai alsó része, az is jelezheti, hogy gond van. Az ínybetegség utolsó stádiumában az íny egészen visszahúzódik, és a fogak gyökere is láthatóvá válik.

Vérzés

Ha a kutya ínye rágásnál vérezni kezd, vagy olyankor, amikor megpróbáljuk megmosni, megtisztítani a fogait, akkor ez is az ínybetegség tünete. A legvégső stádiumban pedig elkezdhetnek kiesni az állat fogai. Az ínybetegség kezelésére mindig kérjük az állatorvos tanácsát, aki meg tudja mondani, hogy kutyánknak mi a leghatékonyabb módszer, és így megakadályozhatjuk a fogvesztést.

PetMD

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22 °C
Minimum: +12 °C

A felhős tájakon is fokozatosan szakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek nagyobb eséllyel az ország keleti, délkeleti felén törhetnek magasabbra, így délután már egyre inkább ott lehetnek további záporok, zivatarok, amelyek este nagyrészt lecsengenek. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 26 fok között várható, de a legtovább felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Napközben továbbra is hidegfronti hatás dominál.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra