Gyógyszerkereső

RELIFEX 500 mg filmtabletta

Kiszerelés: 20x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-2234/01

RELIFEX 500 mg filmtabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Mylan EPD

Hatóanyag: nabumetone

ATC: Nabumetone

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ 100 támogatásra adható:

Üzemi baleset jogcím:

1507 Ft *

1130 Ft

*az ár tájékozatató jellegű.

Betegtájékoztató

1. Milyen típusú gyógyszer a Relifex és milyen betegségek esetén alkalmazható?
A Relifex reumás betegségek és egyéb gyulladásos eredetű fájdalommal járó állapotok kezelésére szolgáló gyógyszer.
A Relifex hatóanyaga a nabumeton ún. nem-szteroid gyulladásgátló szer.
A prosztaglandin-szintézis aránylag gyenge gátlószere.
Kizárólag az orvos által előírt adagolásban és ideig szabad alkalmazni.
2. Tudnivalók a Relifex szedése előtt
Ne szedje a Relifex-et,
- ha allergiás a nabumetonra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Önnél korábban acetilszalicilsav, vagy más nem-szteroid gyulladáscsökkentő szer szedése után asztma, asztmás roham, csalánkiütés (urtikária) vagy allergiás reakció jelentkezett,
- ha súlyos májkárosodásban (pl. cirrózis) szenved,
- ha Önnek korábban szedett nem-szteroid gyulladáscsökkentő szertől gyomor- vagy bélvérzése lett, illetve gyomor- vagy bélperforációja alakult ki,
- ha jelenleg gyomor- vagy nyombélfekélye, vagy gyomor-bélrendszeri vérzése van vagy volt korábban (legalább két egymástól független bizonyított fekély vagy vérzés),
- ha súlyos szívelégtelenségben szenved, agyérrendszeri vagy egyéb vérzése van,
- a terhesség harmadik harmadában és a szoptatás ideje alatt.
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Relifex szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha magasvérnyomás és/vagy enyhe/közepesen súlyos pangásos szívelégtelenségben szenved, vagy jelentős szív- és érrendszeri kockázati tényező áll fenn, mint a magas vérnyomás, a kórosan magas vérzsír (koleszterin, triglicerid)-szint, a cukorbetegség, vagy dohányzik.
- ha máj-, vagy vesebetegségben szenved.
- ha szisztémás lupus erythematosusban (SLE) és kevert kötőszöveti betegségben szenved.
- ha gyulladásos bélbetegségben (pl. kólitisz ulceróza, Crohn-betegség) szenved.
- ha egyidejűleg olyan gyógyszert szed, amely fokozza a fekély vagy vérzés veszélyét (például kortikoszteroidok, véralvadás-gátlók, mint a warfarin, NSAID -ok, szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók, vagy vérlemezke-aggregációt gátló készítmények, mint az acetilszalicilsav vagy klopidogrel).
A Relifexhez hasonló készítmények alkalmazása során kis mértékben fokozódhat a szívinfarktus ("miokardiális infarktus") vagy sztrók ("agyi érkatasztrófa") kialakulásának kockázata, különösen nagyobb adagok hosszabb ideig történő alkalmazása esetén. Ne lépje túl a javasolt adagot és a kezelési időtartamot!
Amennyiben szívproblémái vannak, vagy előzőleg volt sztrókja, illetve úgy gondolja, hogy ezen állapotok kialakulásának kockázata az Ön esetében fennáll (pl. ha magas a vérnyomása, cukorbeteg, magas a koleszterin szintje vagy dohányzik), a kezelést beszélje meg orvosával vagy gyógyszerészével.
A Relifex és más ebbe a csoportba (NSAID-ok) tartozó gyógyszerek gyomor- vagy bélvérzést és fekélyt vagy átlyukadást (perforációt) okozhatnak, ami esetenként életveszélyes is lehet. Ezek a mellékhatások gyakoribbak és súlyosabbak idős korban.
Ha korábban voltak gyomor-bélrendszeri tünetei, vagy kórelőzményként fennáll valamilyen gyomor-bélrendszeri betegsége (pl. fekélyes vastagbélgyulladás, Crohn-betegség, ami a belek visszatérő gyulladásos betegsége), gyakori orvosi vizsgálatra van szükség, hogy az emésztési rendellenességeket, főleg az emésztőrendszeri vérzést (fekete székletet okozó gyomor- vagy bélvérzés) időben felismerjék.
Ha a Relifex szedése közben gyomor- vagy bélvérzés (véres vagy fekete széklet vagy vér a hányadékban) vagy fekély fordul elő, azonnal mondja el orvosának és hagyja abba a gyógyszer szedését.
A mellékhatások minimálisra csökkenthetők a legkisebb hatékony adagnak a tünetek kezeléséhez szükséges lehető legrövidebb ideig való alkalmazásával.
A Relifex együttes szedését más nem-szteroid gyulladásgátló gyógyszerrel (NSAID), beleértve a COX-2 gátlókat (ciklooxigenáz-2 gátlók, gyulladások kezelésére szolgáló gyógyszerek) kerülni kell.
Súlyos bőrreakciók, túlérzékenységi reakciók
NSAID-ok használatával kapcsolatban nagyon ritkán súlyos, néha életveszélyes bőrreakciókról is beszámoltak). E reakciók kockázata a kezelés kezdetén a legnagyobb.
Bőrkiütés, nyálkahártya sérülés, vagy a túlérzékenység bármely más tünete (pl. légzési nehézség, a torok szűkülete, az ajkak, a nyelv vagy az arc duzzanata, vagy csalánkiütés) esetén azonnal hagyja abba a Relifex szedését. Haladéktalanul forduljon kezelőorvosához.
A Relifex megnehezítheti a fogamzást. Forduljon orvosához, ha terhes vagy terhességet tervez, vagy problémái vannak a fogamzással.
Az NSAID-ok elfedhetik a fertőzések jeleit vagy tüneteit (láz, fájdalom és duzzanat), ezáltal megnehezítheti a fertőzés észlelését és megfelelő kezelését. Amennyiben nem érzi jól magát és orvoshoz fordul, ne felejtse el megemlíteni, hogy Relifexet szed.
Az NSAID-ok - beleértve a nabumetont is - használata során homályos látás vagy csökkent látásélesség fordulhat elő. Ha ilyesmit tapasztal, beszéljen kezelőorvosával.
Gyermekek és serdülők
A nabumeton biztonságosságára és a hatásosságára vonatkozóan csak korlátozott számú adat áll rendelkezésre gyermekek és serdülőkorúak esetén.
Egyéb gyógyszerek és a Relifex
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Egyéb gyógyszer egyidejűleg csak a kezelőorvos engedélyével alkalmazható.
Ha együtt szedi más gyógyszerekkel, a Relifex vagy a gyógyszerek hatása megváltozhat.
Szulfonamid típusú antibiotikumokkal, hidantoin típusú epilepszia ellenes szerekkel (pl. fenitoin) vagy szulfonilurea tartalmú vércukorszint-csökkentőkkel együtt adva ezen szerek hatása fokozódhat.
A Relifex és a kortikoszteroidok, más nem-szteroid gyulladásgátlók, véralvadásgátlók vagy szerotonin-visszavétel gátlók (depresszió kezelésére használt gyógyszerek) együttes adása növeli a gyomor-bélrendszeri mellékhatások veszélyét.
Óvatosan adható együtt vérnyomáscsökkentőkkel, vizelet-hajtókkal, szívglikozidokkal, metotrexáttal és lítiummal.
A Mifepriszton, (terhesség megszakítására szolgáló gyógyszer) kezelést követő 8-12 napban nabumeton nem adható.
A probenicid (köszvény ellenes gyógyszer) késleltetheti a nabumeton kiürülését a szervezetből.
A nem-szteroid gyulladásgátlók (pl. nabumeton) fokozhatják a ciklosporin vesekárosító hatását.
Kinolon antibiotikumokkal (pl. ciprofloxacin, levofloxacin) együtt alkalmazva fokozódhat a központi idegrendszeri görcsök kialakulásának kockázata.
Alkohol, biszfoszfonáttok, oxpentifillin (pentoxifillin) és szulfinpirazon felerősíthetik a gyomor-bélrendszeri mellékhatásokat és növelhetik a vérzés vagy fekély kialakulásának kockázatát.
Termékenység terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség alatt a Relifex szedése nem javasolt. Előfordulhat, hogy komoly megfontolás után orvosa úgy dönt, hogy a terhesség első hat hónapjában szedheti a Relifexet. A terhesség harmadik harmadában a Relifex nem szedhető, mivel mind az anyában, mind gyermekében fokozza a súlyos szövődmények kockázatát.
A szoptatás időszakában nem szedhető.
A Relifex gátolhatja a teherbeesést. Ezért közölje orvosával, ha terhességet tervez, vagy nehezen esik teherbe.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Relifex szédülést és zavarodottságot okozhat. Amennyiben ilyen hatásokat észlel, ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket a tünetek megszűnéséig.
3. Hogyan kell szedni a Relifex-et
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A készítmény ajánlott adagja
Felnőttek: 1 g (2 tabletta), mely 2 g-ig emelhető akár egyszeri, akár elosztott adagolásban.
Alkalmazása gyermekeknél:
A nabumeton alkalmazásáról nem áll rendelkezésre klinikai vizsgálati adat, ezért nem alkalmazható.
Idősek
E korcsoportban az ajánlott napi adag 1 g, egyes esetekben napi 500 mg is elegendő lehet.
Károsodott veseműködés esetén
Általában nem szükséges az adag módosítása, azonban rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges.
Enyhe és mérsékelt májkárosodás esetén:
Általában nem szükséges az adag módosítása, azonban rendszeres orvosi ellenőrzés szükséges.
Ha az előírtnál több Relifex-et vett be:
Ne szedjen az előírtnál több tablettát!
Ha elfelejtette bevenni a Relifex-et:
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására. Vegye be gyógyszerét, amint eszébe jut. A következő adagot a szokásos időpontban szedje be.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatásokat a következő gyakorisággal észlelték (lásd az alábbi gyakorisági táblázatot):

Gyakori: fülzúgás, fülészeti tünetek, vérnyomás emelkedés, hasmenés, székrekedés, emésztési zavar (diszpepszia), gyomorhurut (gasztritisz), hányinger, hasi fájdalom, bélgázosság, viszketés, bőrkiütés, ödéma, fejfájás, szédülés, fáradtság, álmatlanság.
Nem gyakori: zavarodottság, idegesség, álmatlanság, aluszékonyság, szédülés, fejfájás, fonákérzés, érzészavar, látászavar, szemészeti tünetek, nehézlégzés, légzési rendellenesség, orrvérzés, nyombélfekély, gyomor- bélrendszeri vérzés, gyomorfekély, véres széklet, hányás, szájnyálkahártya-gyulladás (sztomatitisz), szájszárazság, fényérzékenység, csalánkiütés, izzadás, gyengeség, fáradtság, izomgyengeség (miopátia), megemelkedett májfunkciós értékek.
Ritka: nem fertőző agyhártyagyulladás (elsősorban kötőszöveti autoimmun betegségben szenvedőknél a következő tünetekkel: nyaki merevség, fejfájás, hányinger, hányás, láz vagy tudatzavar), húgyúti megbetegedés.
Nagyon ritka: vérlemezkék számának csökkenése (trombocitopénia), tüdőgyulladás (pneumonia), májkárosodás, sárgaság, hólyagos bőrreakciók, pl. eritéma multiforme, Stevens-Johnson szindróma (egy súlyos bőrrendellenesség, mely nagyterületű bőrvesztéssel jár), bőr alatti szövetek toxikus duzzanata (toxikus angioödéma), veseelégtelenség, nefrózis szindróma (a vesefunkció zavara, melynek tünetei: folyadékgyülem a szervezetben és fehérjevizelés), anafilaxiás és anafilaktikus reakciók, fájdalmas havivérzés.
Nem ismert: vérszegénység (anémia), hallucinációk
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Relifex-et tárolni?
Legfeljebb 25 °C-on, a fénytől és a nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után (EXP) ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Relifex
- A készítmény hatóanyaga: 500 mg nabumeton filmtablettánként.
- Egyéb összetevők:
Mag: magnézium-sztearát, nátrium-lauril-szulfát, hipromellóz, karboximetil-keményítő-nátrium, mikrokristályos cellulóz
Filmbevonat: szacharin-nátrium, karamell aroma, vörös "Opadry OY-7629", (sárga vas-oxid, titán-dioxid, makrogol, carmine BPC, talkum, metocel), karnauba viasz
Milyen a Relifex külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Sötétvörös színű, karamell ízű és illatú, hosszúkás, egyik oldalán mélynyomású "Relifex", másik oldalán mélynyomású "500" jelzéssel ellátott filmbevonatú tabletta. Törési felülete fehér színű.
Csomagolás: 20 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

Kapcsolódó betegségek ( reumatológiai megbetegedések )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár