+14° - +33°
Nincs front

DOXAZOSIN-RATIOPHARM 4 mg retard tabletta

A doxazozin hatóanyagú Doxazosin-Ratiopharm retard tabletta az alfa-blokkolók gyógyszercsoportjába tartozik, képes kitágítani az ereket, ennek köszönhetően a szív könnyebben tudja átpumpálni rajtuk a vért és a vérnyomás csökken. Épp ezért főként magasvérnyomás-betegségben szenvedőknek szokták előírni az alkalmazását, de a prosztata-megnagyobbodás kezelésére is alkalmas. A készítmény ellazítja a húgyhólyag kivezetése körüli, valamint a prosztatában található izmokat, így elősegíti a könnyebb vizeletürítést a férfiak számára. A tabletta szedése ellenjavallt a hatóanyagokkal szemben fennálló allergia mellett ortosztatikus hipotónia (hirtelen felálláskor jelentkező vérnyomásesés), emésztőrendszeri elzáródás, veseelégtelenség és vizeletcsepegés esetén, valamint a szoptatás időszakában. Várandósság idején csak akkor szedhető, ha azt a kezelőorvos a lehetséges előnyök és hátrányok gondos mérlegelését követően előírja, gyermekek és serdülők számára nem adható.

A Doxazosin-Ratiopharm tabletta szedésekor esetlegesen mellékhatásként jelentkezhet szédülés, fejfájás, szapora szívverés, hörghurut, savas felböfögés, viszketés, ritkán étvágytalanságot, fülcsengést, orrvérzést és merevedési zavarokat tapasztalnak a páciensek. A tablettát mindig egyben, étkezéstől függetlenül nyeljük le, tiszta víz kíséretében. A kezelőorvosunk figyelmét mindenképp hívjuk fel a rendszeresen szedett gyógyszereinkre, különösen, ha azok között potencianövelő szerek is szerepelnek, de ugyancsak érdemes kikérni a szakember véleményét, ha májbetegségben vagy akut szívbetegségben szenvedünk.

Amennyiben szürkehályog-műtét előtt állunk, a szemész szakorvost is tájékoztassuk arról, hogy Doxazosin-ratiopharm tablettát szedünk, mert a műtét során esetlegesen felmerülő komplikációkra így előre fel tud készülni a szakember. Jó tudni, hogy a gyógyszer álmosságot okozhat, ezért a szedésekor legyünk különösen óvatosak, ha autóvezetésre vagy gépkezelésre kerülne sor, illetve a kezelés kezdetén inkább kerüljük az olyan helyzeteket, amelyek során a szédülés és gyengeség miatt megsérülhetünk.

DOXAZOSIN-RATIOPHARM 4 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Orvosa valószínűleg azért írta fel a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát, mert magasnak találta a vérnyomását, ami kezelés nélkül megnövelheti a szívbetegségek és az agyvérzés, illetve agyi érelzáródás kockázatát. Az Önnek felírt tabletta aktív hatóanyaga a doxazozin, az alfa-blokkolók gyógyszercsoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek kitágítják az ereket, így a szív könnyebben tudja rajtuk átpumpálni a vért, aminek eredménye a vérnyomás csökkenése.
Másik lehetőségként azért írták fel Önnek a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát, mert orvosa prosztata megnagyobbodást (prosztata hiperplázia) fedezett fel az Ön szervezetében. Ez az állapot vizelési nehézséget okoz. A prosztata csak a férfiakban található, a húgyhólyag alatt helyezkedik el. A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta ellazítja a húgyhólyag kivezetése körüli és a prosztatában található izmokat, ezzel elősegíti a könnyebb vizeletürítést.
2. Tudnivalók a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta szedése előtt

Ne szedje a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát
- ha allergiás a doxazozinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
- ha Ön ismerten túlérzékeny a kinazolinokra (pl. prazozin, terazozin), ugyanis ebbe a gyógyszercsaládba tartozik (kémiailag) a doxazozin is,
- ha az Ön kórtörténetében ortosztatikus hipotónia szerepel. Az ortosztatikus hipotónia olyan vérnyomásesés, amely ülő vagy fekvő helyzetből történő hirtelen felálláskor fordulhat elő; egy olyan állapot, amelyet szédülés kísérhet.
- ha bármilyen emésztőszervi elzáródásban szenved vagy szenvedett (kizárólag a folyamatos hatóanyag-leadású tablettát szedő betegeknél),
- ha Önnek jóindulatú prosztata megnagyobbodással társuló húgyúti elzáródása, fertőzése vagy húgyhólyag köve van,
- amennyiben a jóindulatú prosztata megnagyobbodása mellet, az Ön vérnyomása is túl alacsony,
- amennyiben vizelete folyamatosan szivárog (túlfolyásos inkontinencia), szervezete nem termel vizeletet (anúria), vagy veseelégtelenségben szenved (kizárólag a doxazozint önmagában (monoterápiában) szedő, prosztata megnagyobbodásban szenvedő betegeknél),
- ha szoptat (lásd a "Terhesség és szoptatás" c. rész) (kizárólag azon betegeknél, akiknek magasvérnyomás betegség miatt rendelték a készítményt).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
- ha májbetegségben szenved,
- ha olyan akut szívbetegségekben szenved, mint amilyen a tüdő-ödéma (tüdővizenyő) vagy szívelégtelenség,
- amennyiben merevedési zavarok kezelésére szolgáló gyógyszert szed (lásd még "Egyéb gyógyszerek és a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta" c. rész),
- amennyiben Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát kezd el szedni. Ezért a kezelés kezdetén kerülnie kell minden olyan helyzetet, amelyben a szédülés vagy a gyengeség, illetve ritkán az eszméletvesztés miatt Ön megsérülhet.
Amennyiben Ön szürkehályog (a szemlencse felhősödése) miatti szemműtét előtt áll, kérjük, a műtét előtt tájékoztassa szemész szakorvosát arról, hogy Ön jelenleg vagy korábban Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát szed vagy szedett. Erre azért van szükség, mert a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta a műtét során komplikációt okozhat, amely kezelhető, amennyiben a szakorvos előre felkészül erre.
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettában lévő hatóanyagot inert, fel nem szívódó védőréteggel vonták be, melyet a hatóanyag hosszabb időtartamon keresztül történő, ellenőrzött hatóanyag-leadása érdekében fejlesztettek ki. Az emésztőrendszeren való áthaladást követően az üres tabletta védőrétege leválik. Aggodalomra nincs ok, ha alkalomszerűen lát valamit a székletében, ami úgy néz ki, mint egy tabletta.
Gyermekek és serdülők
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta nem javasolt gyermekek és serdülők számára.
Egyéb gyógyszerek és a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vényre és vény nélkül kapható készítményeket is. Néhány gyógyszer kölcsönhatásba léphet a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettával. Ezek az alábbiak lehetnek:
- Más vérnyomáscsökkentő szerek,
- merevedési zavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. szildenafil (Viagra), tadalafil (Cialis), vardenafil (Levitra), lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" c. részt. Néhány beteg - akik magasvérnyomás betegség vagy prosztata megnagyobbodás miatt alfa-blokkoló-kezelést kapnak - szédülést vagy szédülékenységet tapasztalhatnak, amelyet a hirtelen felüléskor vagy felálláskor kialakuló vérnyomásesés idézhet elő. Bizonyos betegek akkor észlelték ezeket a tüneteket, amikor merevedési zavarok (impotencia) kezelésére szolgáló, alfa-blokkoló gyógyszert szedtek. Ezen tünetek előfordulási valószínűségének csökkentése érdekében, az alfa-blokkoló gyógyszerének rendszeres napi adagját be kell állítani Önnél, mielőtt elkezdene gyógyszert szedni a merevedési zavar kezelésére.
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta bevétele étellel vagy itallal
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta étellel és étkezéstől függetlenül is bevehető.
Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát terhesség alatt kizárólag abban az esetben szedje, ha azt kezelőorvosa írta fel Önnek az előny/kockázat gondos mérlegelését követően.
Szoptatás ideje alatt nem szedheti a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta álmosságot okozhat. Különösen legyen óvatos, amikor először kezdi el szedni a gyógyszert. Ha álmosságot érez, ne vezessen gépjárművet, és ne végezzen gépekkel munkát.
3. Hogyan kell szedni a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát?
A gyógyszert mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A dobozon lévő címkén megtalálható, hogy mikor hány tablettát kell bevenni. A tablettákat egészben kell lenyelni, egy pohár vízzel. A tablettákat nem szabad összetörni vagy összerágni.
Felnőttek és idősek:
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettából előírt adag ugyanannyi magas vérnyomás és prosztata megnagyobbodás tüneteinek kezelésére is. Az ajánlott adag napi egy tabletta. A kezelőorvos az adagot megnövelheti a maximálisan javasolt, napi két tablettára.
Ha az előírtnál több Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát vett be
Ha túl sok tablettát vett be, a vérnyomáscsökkenés miatt tapasztalható legvalószínűbb tünet a bizonytalanság érzés vagy a szédülés lesz. Ilyenkor feküdjön le a hátára, és a lábát emelje a fej szintje fölé. Azonnal hívja a legközelebbi sürgősségi osztályt (mentőket) vagy kezelőorvosát, illetve gyógyszerészét. A rendelőbe/kórházba vigye magával ezt a betegtájékoztatót és a maradék gyógyszert, hogy az orvos rögtön azonosíthassa milyen készítményt szedett be.
Ha elfelejtette bevenni a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát
Próbálja meg az előírás szerint szedni a tablettákat. Ha mégis kihagy egy adagot, vegye be azonnal, amint eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot ugyanabban az időben.
Ha abbahagyja a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését kezelőorvosa tudta nélkül.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Gyakori mellékhatások, amelyek előfordulhatnak (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- légúti fertőzés, húgyúti fertőzés
- szédülés, fejfájás, aluszékonyság
- szédülés vagy forgó jellegű szédülés
- szívdobogásérzés, szapora szívverés
- alacsony vérnyomás, felálláskor jelentkező vérnyomásesés, mely szédülést, szédülékenységet vagy ájulást okoz
- hörghurut, köhögés, nehézlégzés, orrfolyás vagy orrdugulás
- hasi fájdalom, savas felböfögés, szájszárazság, hányinger
- viszketés
- hátfájás, izomfájdalom
- húgyhólyag-gyulladás, vizelettartási képtelenség
- gyengeségérzés, mellkasi fájdalom, influenza-szerű tünetek, perifériás ödéma (a boka, a lábfej vagy az ujjak duzzanata).
Nem gyakori mellékhatások, amelyek előfordulhatnak (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- allergiás gyógyszer reakció
- étvágytalanság, ízületi gyulladás (köszvény), fokozott étvágy
- szorongás, depresszió, alvási nehézségek
- agyi értörténés (sztrók), csökkent tapintásérzés vagy érzékelés, ájulás, remegés.
- fülcsengés
- mellkasi fájdalom, szívroham
- orrvérzés
- székrekedés, hasmenés, hasi puffadás, hányás, gyomor- és bélhurut
- rendellenes májfunkciós teszteredmények
- bőrkiütés
- ízületi fájdalom
- vizeletürítési nehézségek vagy vizeletürítéskor fellépő fájdalom, vörösvértestek megjelenése a vizeletben, gyakori vizelési késztetés
- impotencia (merevedési képtelenség, fájdalmas tartós merevedés)
- fájdalom, az arc duzzanata (arcödéma)
- testsúlygyarapodás.
Nagyon ritka mellékhatások, amelyek előfordulhatnak (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthetnek):
- alacsony fehérvérsejt szám; alacsony vérlemezkeszám, amely gyakori véraláfutások, enyhe vérzések keletkezéséhez vezethet.
- nyugtalanság, idegesség
- szédülés, különösen ülő vagy fekvő helyzetből történő felálláskor, a kéz és a lábfej zsibbadása
- homályos látás
- lassú szívverés, szívritmuszavarok
- bőrpír
- légzési nehézség
- epepangás, májgyulladás (hepatitisz), sárgaság (a bőr vagy a szem fehérjéjének sárgás elszíneződése májbetegség vagy a vérkép rendellenes értékei miatt).
- hajhullás, bevérzések a bőrön, csalánkiütés
- izomgörcsök, izomgyengeség
- vizeletürítési rendellenességek, éjszakai vizelet-elválasztás fokozódása, fokozott vizeletürítés, fokozott vizelési kényszer
- az emlő megnagyobbodása férfiaknál, a hímvessző tartós merevedése szexuális vágy nélkül
- fáradtság, hányinger (rossz közérzet).
Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- petyhüdt/laza írisz szindróma (IFIS), mely szürkehályog (katarakta) szemműtétek alatt jelentkezhet (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések")
- az ízérzékelés zavarai
- visszafelé vagy befelé történő magömlés (ún. retrográd ejakuláció).
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert.
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.
Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a doxazozin (mezilát formájában).
- Minden retard tabletta 4,85 mg doxazozin-mezilátot tartalmaz, ami 4 mg doxazozinnak felel meg.
- Egyéb összetevők: polietilén-oxid, mikrokristályos cellulóz, povidon, α-tokoferol, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, nátrium-sztearil-fumarát, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1), makrogol, és titán-dioxid (E171), vízmentes etanol, tisztított víz.
Milyen a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán "DL" felirattal.
Kapható PVC/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban 30 tablettás kiszerelésben.

Kiszerelés: 30x

Törzskönyvi szám: OGYI-T-8172/02

DOXAZOSIN-RATIOPHARM 4 mg retard tabletta

Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár

Hatóanyag: doxazosin

ATC: Doxazosin

Normatív TB támogatás:

Vényköteles

Közgyógyellátásra adható:

Patikán kívül vásárolható

EÜ támogatásra adható:

EÜ Kiemelt támogatás:

Üzemi baleset jogcím:

Tájékoztató fogyasztói ár: 2266 Ft
A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.

Fogyasztói ár: 2266 Ft *

Normatív támogatott ár: 1020 Ft 

*az ár tájékozatató jellegű.

Kapcsolódó betegségek ( szív- és érrendszeri betegségek )

Szeretném megvásárolni patikában, megkeresem a legközelebbi patikát:


Partner patikáink: logo BENU Gyógyszertár