DOXAZOSIN-RATIOPHARM 4 mg retard tabletta

DOXAZOSIN-RATIOPHARM 4 mg retard tabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Kezelőorvosa valószínűleg azért írta fel a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát, mert magas a vérnyomása, ami kezelés nélkül megnövelheti a szívbetegségek és a sztrók (agyi érkatasztrófa) kockázatát. Az Önnek felírt tabletta hatóanyaga a doxazozin, az alfa-blokkolók gyógyszercsoportjába tartozik. Ezek a gyógyszerek kitágítják az ereket, így a szív könnyebben tudja rajtuk átpumpálni a vért, aminek eredménye a vérnyomás csökkenése.

Másik lehetőségként azért írták fel Önnek a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát, mert Önnek prosztata-megnagyobbodása (prosztata hiperplázia) van. Ez az állapot vizelési nehézséget okoz. A prosztata csak férfiakban található és a húgyhólyag alatt helyezkedik el. A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta ellazítja a húgyhólyag kijárata körüli és a prosztatában található izmokat, ezzel elősegíti a könnyebb vizeletürítést.


2. Tudnivalók a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta szedése előtt

Ne szedje a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát:
- ha allergiás a doxazozinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
- ha Ön ismerten túlérzékeny a kinazolinokra (például prazozin, terazozin), ugyanis ebbe a gyógyszercsaládba tartozik (kémiailag) a doxazozin is;
- ha az Ön kórtörténetében ortosztatikus hipotónia szerepel. Az ortosztatikus hipotónia olyan vérnyomásesés, amely ülő vagy fekvő helyzetből történő hirtelen felálláskor fordulhat elő; egy olyan állapot, amely szédüléssel járhat;
- amennyiben, a jóindulatú prosztata megnagyobbodása mellett, húgyúti fertőzése vagy elzáródása, vagy húgyhólyagköve van;
- ha bármilyen emésztőrendszeri elzáródásban szenved vagy szenvedett (kizárólag a folyamatos hatóanyag-leadású tablettát szedő betegeknél);
- amennyiben, a jóindulatú prosztata megnagyobbodása mellett, az Ön vérnyomása túl alacsony;
- amennyiben vizelete folyamatosan szivárog (túlfolyásos inkontinencia), szervezete nem termel vizeletet (anúria), vagy veseelégtelenségben szenved (kizárólag a doxazozint önmagában (monoterápiában) szedő, prosztata-megnagyobbodásban szenvedő betegeknél).

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével:
- ha májbetegségben szenved;
- ha olyan akut szívbetegségben szenved, mint amilyen a tüdőödéma (tüdővizenyő) vagy szívelégtelenség;
- amennyiben merevedési zavarok kezelésére szolgáló gyógyszert szed (lásd még "Egyéb gyógyszerek és a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta" c. rész).

A kezelés kezdetén kerülnie kell minden olyan helyzetet, amelyben a szédülés vagy a gyengeség, illetve ritkán az eszméletvesztés miatt Ön megsérülhet.

Amennyiben Önnek szürkehályog (a szemlencse felhősödése) miatti szemműtéte lesz, kérjük, a műtét előtt tájékoztassa szemész szakorvosát arról, hogy Ön jelenleg, vagy korábban Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát szed vagy szedett. Erre azért van szükség, mert a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta a műtét során komplikációt okozhat, amely kezelhető, amennyiben a szakorvos előre felkészül erre.

A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettában lévő hatóanyagot inert, fel nem szívódó védőréteggel vonták be, melyet a hatóanyag hosszabb időtartamon keresztül történő, szabályozott leadása érdekében fejlesztettek ki. Az emésztőrendszeren való áthaladást követően a tabletta üres védőrétege leválik. Aggodalomra nincs ok, ha alkalomszerűen lát valamit a székletében, ami úgy néz ki, mint egy tabletta.

Mielőtt Doxazosin-ratiopharm-kezelésben részesülne, kezelőorvosa vizsgálatokat végezhet el, hogy kizárjon egyéb betegségeket, mint például a prosztatarákot, mivel ez ugyanolyan tüneteket okozhat, mint a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás.

Gyermekek és serdülők
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta alkalmazása nem ajánlott 18 év alatti gyermekek és serdülők esetében, mert a biztonságosságot és a hatásosságot ebben a korcsoportban még nem igazolták.

Egyéb gyógyszerek és a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vényre és vény nélkül kapható készítményeket is. Néhány gyógyszer kölcsönhatásba léphet a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettával. Ezek az alábbiak lehetnek:
- egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszerek;
- merevedési zavarok kezelésére szolgáló gyógyszerek (például szildenafil, tadalafil, vardenafil), lásd a "Figyelmeztetések és óvintézkedések" c. részt. Néhány beteg - akik magasvérnyomás-betegség vagy prosztata-megnagyobbodás miatt alfa-blokkoló-kezelést kapnak - szédülést vagy kábultságot tapasztalhat, amelyet a hirtelen felüléskor vagy felálláskor kialakuló vérnyomásesés idézhet elő. Bizonyos betegek akkor észlelték ezeket a tüneteket, amikor merevedési zavarok (impotencia) kezelésére szolgáló gyógyszert az alfa-blokkoló gyógyszerrel együtt szedtek. Ezen tünetek előfordulási valószínűségének csökkentése érdekében, az alfa-blokkoló gyógyszerének rendszeres napi adagját be kell állítani Önnél, mielőtt elkezdene gyógyszert szedni a merevedési zavar kezelésére.
- bakteriális vagy gombás fertőzések kezelésére szolgáló gyógyszerek, például klaritromicin, telitromicin, itrakonazol, ketokonazol, vorikonazol;
- a HIV-fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek, például indinavir, nelfinavir, ritonavir, szakvinavir;
- nefazodon, a depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszer.

A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta étellel és étkezéstől függetlenül is bevehető.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát terhesség alatt kizárólag abban az esetben szedje, ha azt kezelőorvosa írta fel Önnek az előny/kockázat gondos mérlegelését követően.

A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta hatóanyaga, a doxazozin, kis mennyiségben átjuthat az anyatejbe. Ne szedjen Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát szoptatás alatt, kivéve ha kezelőorvosa ezt tanácsolja Önnek.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta álmosságot okozhat. Különösen legyen óvatos, amikor először kezdi el szedni a gyógyszert. Ha álmosságot érez, ne vezessen gépjárművet, és ne kezeljen gépeket.

Doxazosin-ratiopharm nátriumot tartalmaz
A készítmény kevesebb mint 1 mmol (23 mg) nátriumot tartalmaz retard tablettánként, azaz gyakorlatilag "nátriummentes".


3. Hogyan kell szedni a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. A dobozon lévő címkén megtalálható, hogy mikor hány tablettát kell bevenni. A tablettákat egészben kell lenyelni, egy pohár vízzel. A tablettákat nem szabad összetörni vagy összerágni.

Felnőttek és idősek:
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettából előírt adag ugyanannyi a magas vérnyomás és a prosztata-megnagyobbodás tüneteinek kezelésére is. Az ajánlott adag napi egy tabletta. Az optimális vérnyomáscsökkentő hatás elérése akár négy hétig is eltarthat. A kezelőorvos az adagot megnövelheti a maximálisan javasolt, napi két tablettára.

Ha az előírtnál több Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát vett be
Ha túl sok tablettát vesz be, a vérnyomáscsökkenés miatt tapasztalható legvalószínűbb tünet a kábultság vagy a szédülés lesz. Ilyenkor feküdjön le a hátára, és a lábát emelje a feje szintje fölé. Keresse fel a legközelebbi sürgősségi osztályt, vagy beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A rendelőbe/kórházba vigye magával ezt a betegtájékoztatót és a maradék gyógyszert, hogy az orvos rögtön azonosíthassa milyen készítményt vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát
Próbálja meg az előírás szerint szedni a tablettákat. Ha mégis kihagy egy adagot, vegye be azonnal, amint eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot ugyanabban az időben.

Ha abbahagyja a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését kezelőorvosa tudta nélkül.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakori mellékhatások, amelyek előfordulhatnak (10-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- légúti fertőzés, húgyúti fertőzés;
- szédülés, fejfájás, aluszékonyság;
- szédülés vagy forgó jellegű szédülés;
- szívdobogásérzés, szapora szívverés;
- alacsony vérnyomás, felálláskor jelentkező vérnyomásesés, mely szédülést, kábultságot vagy ájulást okoz;
- hörghurut, köhögés, nehézlégzés, orrfolyás vagy orrdugulás;
- hasi fájdalom, savas felböfögés, szájszárazság, hányinger;
- viszketés;
- hátfájás, izomfájdalom;
- húgyhólyag-gyulladás, vizelettartási képtelenség;
- gyengeségérzés, mellkasi fájdalom, influenzaszerű tünetek, perifériás ödéma (a boka, a lábfej vagy az ujjak duzzanata).

Nem gyakori mellékhatások, amelyek előfordulhatnak (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet):
- allergiás gyógyszerreakció;
- étvágytalanság, ízületi gyulladás (köszvény), fokozott étvágy;
- szorongás, depresszió, alvási nehézségek;
- agyi érkatasztrófa (sztrók), csökkent tapintásérzés vagy érzékelés, ájulás, remegés;
- fülcsengés;
- mellkasi fájdalom, szívroham;
- orrvérzés;
- székrekedés, hasmenés, puffadás, hányás, gyomor- és bélhurut;
- rendellenes májfunkciós laboreredmények;
- bőrkiütés;
- ízületi fájdalom;
- vizeletürítési nehézségek vagy vizeletürítéskor fellépő fájdalom, vörösvértestek megjelenése a vizeletben, gyakori vizelési inger;
- impotencia (merevedési képtelenség, fájdalmas tartós merevedés);
- fájdalom, az arc duzzanata (arcödéma);
- testsúlygyarapodás.

Ritka mellékhatások, amelyek előfordulhatnak (1000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- elzáródás az emésztőrendszerben.

Nagyon ritka mellékhatások, amelyek előfordulhatnak (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet):
- alacsony fehérvérsejtszám; alacsony vérlemezkeszám, amely véraláfutásokat, könnyen kialakuló vérzést okozhat;
- nyugtalanság, idegesség;
- szédülés, különösen ülő vagy fekvő helyzetből történő felálláskor, a kéz és a lábfej zsibbadása;
- homályos látás;
- lassú szívverés, szívritmuszavarok;
- kipirulás;
- légzési nehézség;
- epepangás, májgyulladás (hepatitisz), sárgaság (a bőr vagy a szem fehérjéjének sárgás elszíneződése májbetegség vagy a vérkép rendellenes értékei miatt);
- hajhullás, véraláfutások, csalánkiütés;
- izomgörcsök, izomgyengeség;
- vizeletürítési rendellenességek, az éjszakai vizelet-elválasztás fokozódása, nagyobb mennyiségű vizelet ürítése, fokozott vizelési kényszer;
- az emlők megnagyobbodása férfiaknál;
- a pénisz tartós fájdalmas merevedése. Azonnal forduljon orvoshoz!
- fáradtság, rossz közérzet.

Nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
- műtét alatti petyhüdt írisz szindróma (IFIS= Intraoperative Floppy Iris Syndrome), bizonyos szembetegség, mely a szürkehályog (katarakta) szemműtétek alatt jelentkezhet (lásd 2. pont "Figyelmeztetések és óvintézkedések");
- visszafelé vagy befelé történő magömlés (úgynevezett retrográd ejakuláció).

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az alábbi elérhetőségek valamelyikén keresztül: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, Postafiók 450, H-1372 Budapest, Magyarország, honlap: https://mellekhatas.ogyei.gov.hu/
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje ezt a gyógyszert.

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta?
- A készítmény hatóanyaga a doxazozin (doxazozin-mezilát formájában).
- 4,85 mg doxazozin-mezilátot tartalmaz retard tablettánként, ami 4 mg doxazozinnak felel meg.
- Egyéb összetevők: polietilén-oxid készítmény (mely polietilén-oxidot, butil-hidroxitoluolt (E321) és vízmentes etanolt tartalmaz), mikrokristályos cellulóz, povidon, alfa-tokoferol, vízmentes, kolloid szilícium-dioxid, nátrium-sztearil-fumarát, metakrilsav-etil-akrilát kopolimer (1:1), makrogol és titán-dioxid (E171).

Milyen a Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Doxazosin-ratiopharm 4 mg retard tabletta fehér, kerek, mindkét oldalán domború tabletta, egyik oldalán "DL" felirattal.

20, 28, 30, 50, 98, 100 és 500 db retard tabletta PVC/PVDC/alumínium buborékcsomagolásban (normál buborékcsomagolás: 20, 30, 50, 100, 500 db retard tabletta; naptáras buborékcsomagolás: 28, 98 db retard tabletta; egységnyi dózisokat tartalmazó buborékcsomagolás: 30×1, 50×1, és 100×1 retard tabletta) és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-8172/02
DOXAZOSIN-RATIOPHARM 4 mg retard tabletta
  • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Teva Gyógyszergyár
    • Hatóanyag: doxazosin
    • ATC: Doxazosin
    • Normatív TB támogatás:
    • Vényköteles:
    • Közgyógyellátásra adható:
    • Patikán kívül vásárolható:
    • EÜ támogatásra adható:
    • EÜ Kiemelt támogatás:
  • Üzemi baleset jogcím:
Fogyasztói ár: 2266Ft A feltüntetett ár tájékoztató jellegű, patikánként kisebb-nagyobb eltérés előfordulhat.
Normatív támogatás esetén téritési díj: 1020 Ft
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +10 °C
Minimum: -1 °C

A Nyugat-Dunántúlon egész nap derült idő valószínű, másutt viszont erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, de a legtöbb helyen így is többórás napsütésre lehet számítani. Ez alól az északkeleti megyék lehet kivétel, ott tartósabb lehet a felhőzet. Csapadék nem valószínű. A Dunától keletre megélénkül, a Tiszántúlon olykor meg is erősödik az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 13 fok között valószínű. Késő estére 0 és +7 fok közé hűl le a levegő. Hidegfronti hatásokkal kell számolni az arra érzékenyeknek, lesz viszont sok napsütés, ami segíti a D-vitamin termelődését.