MOXOGAMMA 0,4 mg filmtabletta

MOXOGAMMA 0,4 mg filmtabletta betegtájékoztatója

1. Milyen típusú gyógyszer a Moxogamma filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
Gyógyszerterápiás csoport vagy hatásmechanizmus
A Moxogamma filmtabletta a központi idegrendszerre ható vérnyomáscsökkentő gyógyszer.
Terápiás javallatok
A Moxogamma filmtabletta ismeretlen eredetű magas vérnyomás (esszenciális hipertónia) enyhe és középsúlyos formáinak kezelésére alkalmazható.
2. Tudnivalók a Moxogamma filmtabletta alkalmazása előtt
Ne szedje a Moxogamma filmtablettát:
- ha Ön allergiás a moxonidinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
- ha ún. szinuszcsomó-betegsége van (olyan szívritmuszavar, ahol a szív ingerületszabályozó központjában, a szinuszcsomóban szabálytalanul képződnek az ingerületek)
- ha szívverése nyugalomban erősen lelassult (50 ütés/perc alatt van)
- ha a szívüregek (pitvarok és kamrák) között súlyos ingerületvezetési zavar (2. vagy 3. fokú AV-blokk) áll fenn
- ha szívműködése károsodott
Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Moxogamma szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.
- ha Önnek 1. fokú AV-blokkja van. Ebben az esetben abnormálisan lassú szívverés fordulhat elő.
- ha Önnek súlyos szívkoszorúér-betegsége vagy instabil anginája (szívtáji nyomás, fájdalom) van.
- ha Ön veseműködési zavarban szenved. Ez esetben a Moxogamma filmtabletta vérnyomáscsökkentő hatásának szoros ellenőrzése szükséges, főként a kezelés kezdetén, és különös gondot kell fordítani az adag megfelelő beállítására.
- ha egyidejűleg béta-blokkolót (szívritmust szabályzó és vérnyomáscsökkentő gyógyszer) szed. Ez esetben a gyógyszerek abbahagyásakor először a béta-blokkoló kezelést kell leállítani és csak néhány nap múlva a Moxogamma filmtabletta szedését, hogy a túlzott mértékű vérnyomás-emelkedést elkerüljük.
- ha Ön idős, mivel érzékenyebb lehet a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatásaira.
- ha galaktóz-intoleranciában, laktóz-intoleranciában vagy glükóz-galaktóz felszívódási zavarban szenved.
A Moxogamma filmtabletta szedését nem szabad hirtelen abbahagyni. Az orvos utasítása szerint fokozatos, két héten át történő leállítás szükséges (lásd a "Hogyan kell a Moxogamma filmtablettát szedni" c. részt).
Gyermekek és serdülők
A Moxogamma filmtablettát nem szedhetik gyermekek és 16 év alatti serdülők, mivel jelenleg ebben a korcsoportban nincsenek megfelelő tapasztalatok az alkalmazással kapcsolatban.
Idősek
Feltéve, hogy a vesefunkció nem károsodott, időseknél nem szükséges a Moxogamma filmtabletta adagját csökkenteni. Az Ön kezelőorvosa óvatosan fogja beállítani a gyógyszer adagját.
Egyéb gyógyszerek és a Moxogamma filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Más antihipertenzív szerek (vérnyomáscsökkentésre használt gyógyszerek)
Fokozódik a vérnyomáscsökkentő (antihipertenzív) hatás.
Félelem- és szorongáscsökkentők (trankvillánsok), altató- és nyugtatószerek
Fokozódik ezeknek a gyógyszereknek a hatása.
Triciklusos antidepresszáns szerek (a depresszió kezelésére használt bizonyos gyógyszerek)
Fokozódik ezeknek a gyógyszereknek a hatása.
Benzodiazepinek (bizonyos nyugtató- és altatószerek),
Fokozódik ezeknek a gyógyszereknek a hatása.
Lorazepám (egy benzodiazepin típusú szorongáscsökkentő)
Kismértékben csökken az agyi működés hatékonysága (az ún. kognitiv funkciók).
A tolazolin (értágító hatású szer) dózisfüggően gyengítheti a Moxogamma hatását.
A Moxogamma filmtabletta egyidejű alkalmazása étellel, itallal vagy alkohollal
Ne igyon alkoholt a Moxogamma szedése alatt, mivel a Moxogamma filmtabletta felerősítheti az alkohol hatását.
Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Terhesség
A Moxogamma filmtablettát terhes nők kizárólag a terápiás előny/kockázat szigorú orvosi mérlegelését követően szedhetik, mivel nem áll rendelkezésre elegendő adat a moxonidin terhesség alatti alkalmazásával kapcsolatban.
Szoptatás
Mivel a moxonidin hatóanyag átjut az anyatejbe, ezért a Moxogamma filmtablettát szoptatás ideje alatt nem szabad szedni.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. A moxonidin alkalmazásával kapcsolatban azonban álmosságról és szédülésről számoltak be. Ezt figyelembe kell vennie a fenti tevékenységek végzése során.
A Moxogamma filmtabletta laktóz-monohidrátot tartalmaz.
Ha orvosa tájékoztatta Önt, hogy bizonyos cukrok iránt érzékeny, lépjen kapcsolatba kezelőorvosával mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert..
3. Hogyan kell szedni a Moxogamma filmtablettát?
A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
Az alkalmazás módja
Szájon át történő alkalmazásra.
A Moxogamma filmtablettát étkezés előtt, alatt vagy után, megfelelő mennyiségű folyadékkal (pl. egy pohár vízzel) kell bevenni.
Az ajánlott adag:
Felnőttek
A kezelést reggelente bevett napi 0,2 mg moxonidinnel kell elkezdeni (mely 1 db Moxogamma 0,2 mg filmtablettának felel meg).
Ha a terápiás hatás nem kielégítő, akkor 3 hét után az adagot 0,4 mg-ra lehet emelni, melyet be lehet venni egyszerre (2 db Moxogamma 0,2 mg filmtabletta vagy 1 db Moxogamma 0,4 mg filmtabletta) vagy két egyenlő részre osztva (2×1 db Moxogamma 0,2 mg filmtabletta reggel és este).
Ha az eredmény további 3 hét kezelés után sem kielégítő, az adagot tovább lehet emelni legfeljebb napi 0,6 mg-ra (2 db Moxogamma 0,3 mg filmtabletta), amit két részre osztva, reggel és este kell alkalmazni.
A 0,4 mg egyszeri moxonidin adagot (2 db Moxogamma 0,2 mg filmtabletta) és a napi 0,6 mg moxonidin adagot (3 db Moxogamma 0,2 mg filmtabletta) nem szabad túllépni.
Idős betegek
Amennyiben a veseműködés nem károsodott, az adagolási útmutató megegyezik a felnőttekével. Az Ön kezelőorvosa óvatosan fogja beállítani a gyógyszer adagját.
Ha úgy érzi, hogy a Moxogamma filmtabletta hatása túlságosan erős, vagy éppen gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Ha az előírtnál több Moxogamma filmtablettát vett be
Kisgyermekeken, a túladagolás tünetei az alábbiak lehetnek:
Tompultság (ún. szedált állapot), beszűkült pupillák, vérnyomásesés, kapkodó, szapora légzés, tudatvesztéssel járó állapot, ún. kóma.
Felnőtteken, a túladagolás tünetei az alábbiak lehetnek:
Fejfájás, tompultság (ún. szedált állapot), vérnyomáscsökkenés, hirtelen felálláskor szédülés a kialakuló vérnyomásesés miatt (ún. ortosztatikus hipotenzió), aluszékonyság, szédülés, gyengeségérzet, lassú szívverés (bradikardia), szájszárazság, fáradtság, gyomortáji fájdalom, hányás. Ritka esetekben, ellentétes (ún. paradox) vérnyomás-emelkedés fordulhat elő.
Súlyos túladagolás esetén zavart tudatállapot és súlyos légzési problémák is előfordulhatnak.
Néhány, nagy dózisokkal végzett állatkísérlet alapján átmeneti vérnyomás-emelkedés, szapora szívverés és emelkedett vércukorszint is előfordulhat.
Túladagolás esetén haladéktalanul forduljon orvosához. Kezelőorvosa megteszi a szükséges beavatkozásokat pl. a vérkeringés stabilizálását célzó intézkedéseket.
Ha elfelejtette bevenni a Moxogamma filmtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására. Továbbra is a megszokott rend szerint szedje a gyógyszert.
Ha idő előtt abbahagyja a Moxogamma filmtabletta szedését
Nem szabad a kezelést hirtelen abbahagyni.
A Moxogamma filmtabletta kezelést nem szabad félbeszakítania vagy befejeznie a saját döntése alapján, csak a kezelőorvosa kifejezett utasítására.
A Moxogamma szedését fokozatosan, 2 hét alatt lehet abbahagyni.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.
4. Lehetséges mellékhatások
Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Nagyon gyakori (10-ből több, mint 1 beteget érint)
szájszárazság
Gyakori (100-ból 1-10 beteget érint)
Alvászavarok, fejfájás, bizonytalanság érzés, szédülés, aluszékonyság, az erek kitágulása, hasmenés, hányinger, hányás, emésztési zavarok, székrekedés és egyéb gyomor-bélrendszeri panaszok, allergiás bőrreakciók beleértendő a kiütés/viszketés, hátfájdalom, megváltozott gondolkodás, elalvási vagy átalvási nehézségek(inszomnia), gyengeségérzés.
Nem gyakori (1000-ből 1-10 beteget érint)
Rendellenesen alacsony szívverés, fülzúgás, kábultság, idegesség, ájulás, csökkent vérnyomás, hirtelen felálláskor fellépő vérnyomásesés (ortosztatikus hipotónia), bizsergés (kóros érzetek) a végtagokban, perifériás (a szívtől távolabbi területek) vérkeringés zavara, a bőr duzzanata (angioödéma), nyaki fájdalom, szorongásérzés, a szem száraz viszketése vagy égése, férfiakon az emlők megnagyobbodása, impotencia és a szexuális érdeklődés csökkenése. vizenyő (ödéma) kialakulása, gyengeségérzés a lábakban, csökkent folyadék kiválasztás, étvágytalanság (anoexia), fültőmirigy (parotisz)-fájdalom.
Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül*.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.
5. Hogyan kell a Moxogamma filmtablettát tárolni?
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Tárolási körülmények:
Legfeljebb 30 °C-on tárolandó.
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk
Mit tartalmaz a Moxogamma filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: a moxonidin. Egy filmtabletta 0,2 mg vagy 0,3 mg vagy 0,4 mg moxonidint tartalmaz.
- Egyéb összetevők:
- tablettamag: laktóz-monohidrát, kroszpovidon, povidon K-25, magnézium-sztearát
- filmbevonat: hipromellóz (E 464), titán-dioxid (E 171), makrogol 400, vörös vas-oxid (E 172).
Milyen a Moxogamma filmtabletták külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem:
Moxogamma 0,2 mg filmtabletta: halványrózsaszín, kerek film-bevonatú tabletta.
Moxogamma 0,3 mg filmtabletta: rózsaszín, kerek film-bevonatú tabletta.
Moxogamma 0,4 mg filmtabletta: sötét rózsaszín, kerek film-bevonatú tabletta.
Csomagolás:
10 db, 20 db, 28 db, 30 db, 50 db 56 db, 98 db és 100 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.
400 db (20×20, 10×40) filmtabletta, kizárólag kórházi kiszerelésként.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.
Kiszerelés: 30x Törzskönyvi szám: OGYI-T-9998/07
MOXOGAMMA 0,4 mg filmtabletta
 • Forgalomba hozatali engedély jogosultja: Wörwag Pharma GmbH & Co. KG
  • Hatóanyag: moxonidine
  • ATC: Moxonidine
  • Normatív TB támogatás:
  • Vényköteles:
  • Közgyógyellátásra adható:
  • Patikán kívül vásárolható:
  • EÜ támogatásra adható:
  • EÜ Kiemelt támogatás:
 • Üzemi baleset jogcím:
Tájékoztató jellegű, nem támogatott fogyasztói ár: 1712 Ft Lefoglalom

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)