Óriási veszélyt jelent a felmelegedés ezen a kontinensen

Ausztráliának az eddig jósoltnál is katasztrofálisabb viharokkal és árvizekkel kell szembenéznie a globális felmelegedés súlyosbodása miatt - erre hívja fel a figyelmet egy új tanulmány.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legutóbbi jelentése szerint az emberek által okozott globális felmelegedés veszélyes és széles körű következményekkel jár, amelyeknek számos hatása a vártnál súlyosabb lesz. Az Ausztrália térségében tapasztalható, Queenslandet és Új-Dél-Walest sújtó természeti katasztrófák például biztosan nagyobb volumenűek lesznek, mint azt eredetileg jósolták - olvasható a The Guardian cikkében.

Ausztrália
Súlyosabb következményekkel kell majd szembenézni, mint korábban várták.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Eddig sem volt veszélytelen a helyzet

Az új előrejelzés azért különösen aggasztó, mert Ausztráliában már eddig is számos halálesetet és sérülést, valamint jelentős mennyiségű anyagi kárt és érzelmi stresszt okoztak az olyan szélsőséges események, mint a hőhullámok, az aszályok, az árvizek, a viharok és bozóttüzek. A felmelegedés és a levegő magasabb páratartalma viszont még tovább fokozza a viharok intenzitását, ez pedig a tengerszint-emelkedéssel kombinálva jelentősen növeli az áradások rizikóját.

Mutatjuk, melyek a legsúlyosabb tévhitek a klímaváltozásról.

Ezeken kívül pedig már olyan következményeit is érzékelhetjük a felmelegedésnek, amelyek visszafordíthatatlanok. Ilyen például a Nagy-korallzátony kifehéredése, a moszaterdők nagyarányú pusztulása vagy a tengerszint emelkedése, amely egyes állatokat el is üldözött a térségből. "Az IPCC legutóbbi jelentése világossá tette, hogy sürgősen meg kell találnunk a módját, hogyan alkalmazkodhatunk az éghajlatváltozáshoz. Ez ugyanis kulcsfontosságú az emberek, a környezet és a gazdaság védelmében egyaránt" - mutatott rá Mark Howden professzor, a dokumentumot készítő munkacsoport alelnöke.

A legnagyobb kockázatok

A jelentés egyik szerzője, Brendan Mackey professzor egyébként kilenc fő éghajlati kockázatot nevezett meg a klímaváltozás Ausztráliára, illetve Óceániára kifejtett hatásai kapcsán:

  1. Az óceánok felmelegedése és a hőhullámok miatt elpusztulhatnak a korallzátonyok és az azokhoz köthető ökoszisztéma.

  2. A hó mennyiségének csökkenése révén is csökkenhet a biológiai sokféleség.

  3. A melegebb és szárazabb körülmények, valamint a megnövekedett számú tűz következményeként eltűnhetnek Dél-Ausztrália erdői.

  4. A felmelegedés és a hőhullámok, valamint a melegedő víz okán délre költözött halak és sünök általi "túllegelés" miatt teljesen eltűnhetnek a moszaterdők.

  5. Az egyre emelkedő tengerszint következtében az alacsonyan fekvő tengerparti területek lakhatatlanná válnak.

  6. A melegebb és szárazabb időjárás komoly kihívásokat okoz a mezőgazdasági termelésben, és fokozott terhelés alá veti a még termékeny területeket.

  7. A hőhullámok egyre erősebbé és gyakoribbá válnak, ez pedig emberek és állatok megbetegedéséhez, súlyos esetben halálhoz vezet.

  8. A bozóttüzek, árvizek, aszályok, hőhullámok, viharok és a tengerszint-emelkedés komoly nehézségeket okot a városi élet, az infrastruktúra és ellátás fenntartásában.

  9. A világ vezetői és szervezetei egy idő után képtelenek lesznek megfelelően kezelni az éghajlati kockázatokat.
)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)