Minél gazdagabb valaki, annál jobban terheli a bolygót?

A háztartások karbonlábnyomának csökkentése is fontos szerepet játszik abban, hogy mérsékelni tudjuk a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségét. Egy új tanulmány szerint ezen a gazdagoknak kellene a legtöbbet dolgoznia.

A klímaváltozásnak ez a két fő mozgatórugója.

A karbonlábnyom - vagy más néven szénlábnyom - azt mutatja meg, hogy egy adott személy életmódja mennyi szén-dioxid kibocsátásával jár, és ezzel együtt milyen mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez. Úgy tűnik, hogy a szegények és a tehetősebbek közötti "szénlábnyom-szakadék" egyre szélesebbé és mélyebbé válik, tehát a klímaváltozás lassításához sürgősen cselekednie kellene a világ leggazdagabb rétegének - hívta fel a figyelmet egy új tanulmány, amelyet a The Guardian szemlézett .

nő fotózza magát egy repülőgépen
A klímaváltozás lassításához lejjebb kellene adni a luxusból.Fotó: Getty Images

Megdöbbentő különbségek

A gazdag embereknek aránytalanul nagy a szénlábnyomuk a szegényekéhez képest. Ráadásul míg 2010-ben a legtehetősebb háztartások (vagyis az összes háztartás 10 százaléka) még "csak" a globális szén-dioxid-kibocsátás harmadáért voltak felelősek, addig 2015-re ezt az arányt 49 százalékra tornázták fel. Közben a társadalom 50 százaléka (akik az alacsony jövedelműek közé tartoznak) 2015-ben már csak a globális kibocsátás 7,2 százalékát adta, szemben a 2010-es 15 százalékos aránnyal (ami még így is sokkal kevesebb volt, mint a gazdagok emissziója).

szénlábnyom
A leggazdagabb 10 százalék felelős a szén-dioxid-kibocsátás csaknem feléért.Grafika: The GuardianAdatok: emissions-inequality.org

El kellene engedni a luxust

A tanulmány szerzője, Aimee Ambrose energiapolitikai professzor úgy véli, a megélhetési problémákkal küzdőket anyagi helyzetük rákényszeríti arra, hogy kevesebbet fűtsenek, mérsékeljék az autóhasználatot, illetve lemondjanak a nyaralásról vagy maximum belföldi utakkal tervezzenek. A luxuscikkeket pedig meg sem engedhetik maguknak.

Ezzel szemben a tehetősebbeknek nem kell különösebben figyelmet fordítaniuk a fentiekre, még az energiaárak emelkedése esetén sem. A gazdagok fogyasztási szokásainak megváltozása nélkül azonban nagyon nehéz lesz elérni a klímacélokat.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +5, +10 °C
Minimum: -5, +2 °C

A napsütés mellett felhőátvonulásokra kell készülni, ezekből helyenként zápor, a hegyekben esetleg hózápor is kialakulhat. Erős, néhol viharos lesz az északnyugati szél, a csúcshőmérséklet 5, 10 fok között alakul. Kedden már nem lesz front felettünk, de sokan még mindig hidegfronti tüneteket tapasztalhatnak magukon. A reggeli ízületi panaszok napközben is fennállhatnak, illetve erős fejfájás is jelentkezhet, ami a szeles tájakon lehet intenzívebb. Ingadozhat a vérnyomás, jellemző lehet a rossz közérzet. Sokan még az óraátállítást sem heverték ki. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: