Leszámolnak a klímaváltozáshoz köthető álhírekkel

A Twitter felületén sem jelenhetnek meg a klímaváltozással kapcsolatos álhírek.

Betiltotta a Twitter a Föld napja (április 22.) alkalmából az éghajlatváltozásról megtévesztően kommunikáló hirdetéseket. A mikroblog-szolgáltató pénteken bejelentette: azért döntöttek a tilalom bevezetése mellett, mert felismerték, hogy a klímaváltozással kapcsolatos hamis információk terjesztése alááshatja a környezetvédelmi erőfeszítéseket.

A magzatokra is veszélyt jelenthet a globális felmelegedés Új kutatások szerint a terhesség alatt átélt hőség, illetve a légszennyezettség koraszüléshez vezethet és életre szóló egészségkárosodást okozhat a születendő kisbabáknál.

Nem engednek teret a megtévesztő információknak

"Úgy véljük, a Twitter nem gyarapíthatja a vagyonát a klímaváltozást megkérdőjelező nézetek népszerűsítésével, a megtévesztő hirdetéseknek nem szabad elvonni a figyelmet a klímaválságról szóló fontos eszmecserékről" - magyarázta a vállalat közleményében. A Twitter közölte: nem engedik megjelenni ezentúl azokat a hirdetményeket, amelyek "szembemennek a tudományos konszenzussal". Annak eldöntésére, hogy ez pontosan mely tartalmat érint majd, a cég az ENSZ klímaszakértőinek adatai alapján fog dönteni - tették hozzá.

Rengeteg álhír terjed az interneten. Fotó: Getty Images
Rengeteg álhír terjed az interneten. Fotó: Getty Images

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete(IPCC) korábban megállapította, hogy "vitán felül" az emberi tevékenység okozza a globális felmelegedést. Átlagosan 1,1 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a fosszilis energiahordozók több mint 150 éve történő használata során, az iparosodás kora előtti időhöz képest. 2030-ra a felmelegedés akár az 1,5 vagy az 1,6 Celsius-fokot is elérheti, tíz évvel korábban, mint ahogy azt korábban becsülték az ENSZ adatai szerint.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) legutóbbi jelentése szerint az emberek által okozott globális felmelegedés veszélyes és széles körű következményekkel jár, amelyeknek számos hatása a vártnál súlyosabb lesz. Az Ausztrália térségében tapasztalható, Queenslandet és Új-Dél-Walest sújtó természeti katasztrófák például biztosan nagyobb volumenűek lesznek, mint azt eredetileg jósolták - olvasható a The Guardian nemrég megjelent cikkében.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)