Fontos lépés, amellyel elkerülhetnénk a klímakatasztrófát

Mielőbbi cselekvésre lenne szükség ahhoz, hogy 1,5 Celsius-fok alatt tarthassuk a globális felmelegedés mértékét. Ehhez az egyik legfontosabb lépés az energiafelhasználásunk megreformálása lenne.

Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a Meteorológiai Világszervezet (WMO) nemrégiben kiadott jelentése szerint már 50 százalék a valószínűsége annak, hogy 5 éven belül meghaladjuk a 1,5 Celsius-fokos felmelegedést. Ahhoz, hogy ezt megakadályozzuk, illetve a globális átlaghőmérséklet-emelkedés mértéke csak rövid ideig maradjon a másfél fokos határvonal felett, drasztikus lépésekre van szükség. Nem véletlen, hogy a tudósok és a környezetvédelmi aktivisták már régóta kongatják a vészharangot: ha nem fékezzük meg a felmelegedést, annak komoly klímakatasztrófa lesz a vége, szélsőséges és veszélyes időjárási jelenségekkel, valamint fajok tucatjainak teljes kihalásával.

A megújuló és tiszta energiába kellene inkább fektetni. Fotó: Getty Images
A megújuló és tiszta energiába kellene inkább fektetni. Fotó: Getty Images

Éles váltás nélkül nem sokra megyünk

Már rengeteg tanulmány készült abból a célból, hogy választ találjanak arra, milyen lépésekkel érhetnénk el a legtöbb pozitív változást a klímaváltozás terén. A tudományos munkák közül az egyik legújabb például arra jutott, hogy sürgősen csökkenteni kellene a fosszilis energiaforrások (a szén, a kén, a kőolaj és a földgáz) felhasználását, mégpedig úgy, hogy nem építünk több olyan gyárat, amely ilyen tüzelőanyagokat éget el, a már meglévő üzemeknek pedig csaknem felét bezárjuk.

A tanulmány eredményeiről a The Guardian is beszámolt. Mint írták, a kutatók legdurvább következtetése az, hogy hiába fejlesztenek ki világszerte olyan új technológiákat, amelyekkel csökkenteni lehet a légkör szén-dioxid-tartalmát, ezek valószínűleg nem lesznek annyira hatékonyak, hogy mellettük a megszokott intenzitással égethessük tovább a szenet, a kőolaj és a földgázt. Ebben bízni felér egy orosz rulettel.

Már így is túl sok olajat és gázt használunk

A kutatók tanácsai különösen nagy felháborodást kelthetnek most, amikor az orosz-ukrán háború miatt a legtöbb ország azon fáradozik, hogy belátható időn belül önellátóvá válhasson gáz és kőolaj tekintetében. Ez azonban Kelly Trout, az új kutatás egyik vezetője szerint nem jó válasz a válsághelyzetre egy klímakatasztrófa küszöbén. Úgy véli, a világ már eddig is túl sok olajat és gázt használt.

A fenti ok miatt le kell tehát állítani az új kitermelési projekteket, a jelenlegi termelést és felhasználást pedig jelentősen vissza kell fognunk – ezt már Greg Muttitt, a tanulmány másik vezető szerzője mondta. Hozzátette, a kormányoknak most arra kellene fokozott figyelmet szentelniük, hogy a gyárbezárások minél kevesebb embert érintsen hátrányosan. Fontos továbbá, hogy minél több emberrel megértessék, hogy 2030-ig muszáj lenne megfelezni az éves szén-dioxid-kibocsátásunkat, ha meg akarjuk menteni a bolygónkat. Ehhez a fosszilis tüzelőanyagok 40 százalékának a talajban kell maradnia.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)