Nem szabad várni a visszerek kezelésével

A hagyományos orvosi gyakorlatban a visszereket kezelését megpróbálták elodázni amennyire csak lehetett, mert az orvosok tartottak az invazív beavatkozások szövődményeitől, kockázataitól. Ez a helyzet azonban mára jelentősen megváltozott.

A visszérkezeléssel várni kell a szülésig?

Hosszú ideig az orvosok azon az állásponton voltak, hogy a nők visszérkezelésével addig várni kell, amíg le nem zárják a gyermekvállalási terveiket. A terhesség ugyanis a visszeresség egyik legnagyobb kockázati tényezője. Az új klinikai tapasztalatok és terápiás eredmények szerint azonban ez a gyakorlat nem állja meg a helyét. Erről KathyLee Santangelo, az Oklahoma City-ben működő Totality orvoscsoport vénaspecialistája beszélt.

visszér visszeresség visszérbetegség visszérműtét visszeresség visszérkezelés trombózis
A visszér kezelését nem érdemes elodázni, halogatni

Santangelo szerint az a régi orvosi felfogás, amely szerint a visszérkezelést addig kell halasztani, ameddig csak lehet, az 1950-es években kiadott irányelvekben gyökerezik. "Abban az időben csak a visszerek eltávolítása jött szóba, ami egy meglehetősen brutális, archaikus eljárás. Mivel ez egy nagyobb műtét, a szövődmények aránya is magas volt, ami értelmet adott a beavatkozás halogatásának. De manapság ennek nem sok értelme van" - fejtette ki a szakorvos.

A kikötött visszerek kihúzással való eltávolítására már elég ritkán kerül sor, mert számos sokkal kevésbé invazív, rendkívül hatékony vénaeltávolító technika létezik már. A szakemberek ultrahangos technológiát is használnak a rosszul működő vénabillentyűs érszakaszok kezelésére, amely kevés kellemetlenséggel jár a betegek számára.

"Minden várakozás csak növeli annak valószínűségét, hogy valamilyen probléma jelentkezik" - vélekedik Santangelo. Szerinte a nőknél a már kialakultak visszerek állapota szinte biztosan rosszabbodik a jövőbeni terhességek miatt. Látott már néhány olyan beteget is, akiknél a terhesség alatt kellett ágynyugalmat előírni, hogy csökkentsék a lüktető, égő fájdalmat.

Nincs ideális időpont a visszér kezelésére

Eric Berens, a tucsoni Arizonai Endovaszkuláris Központ érsebésze egyetért azzal, hogy nincs ideális időpontja a kitágult visszerek kezelésének, és az minden betegre igaz, hogy mikor kialakultak a kellemetlen és csúnya tünetek, érdemes cselekedni. Szerinte sincs előnye várakozásnak, mert a visszeresség a gravitáció hatására fokozatosan erősödik, így minél tovább haladhat a folyamat a maga útján, annál rosszabb lesz.

Sok szó esik a megelőzésükről, de mi van azokkal, akiknél már kialakultak a visszerek? A visszeresség nemcsak egészségügyi, de - a nőknél különösen - esztétikai probléma is. Részletek!

Berens szerint a nők amilyen gyorsan csak lehet, kérjenek szakorvosi kezelést, ha már kialakult fekélyeket, fájdalmat vagy vérzést tapasztalnak. Ameddig a kellemetlenségek viszonylag csekélyek, a kompressziós harisnyát is ki lehet próbálni. A számos kezelési lehetőség miatt érdemes több orvost is megkérdezni. Vannak például, akik rádiófrekvenciás energiával lézerrel avatkoznak be, de szóba jöhet a szkleroterápia is. Ez utóbbi esetben egy vegyianyag-oldatot fecskendeznek vénába, amely annyira irritálja az érfalat, hogy az megdagad, a vér megalvad benne és elhegesedik. Az így inaktívvá váló, sebszövetté átalakuló véna idővel felszívódik. Ezt a módszert elsősorban a seprűvénák kezelésére használták, de van már olyan készítmény, amely bizonyos típusú nagyobb visszereknél is használható.

Mint KathyLee Santangelo mondja, ennek az egy óra alatt elvégezhető műveletnek az az előnye, hogy nincs szükség kórházi környezetre, nem kell általános érzéstelenítés, nincs vérveszteség, és nem kell kompressziós harisnyát sem hordani hónapokig.

Forrás: prevention.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)