Zacher: gáz, hogy nincsenek hivatalos oltásadatok

Az egészségügyi dolgozók továbbra is hiányolják a hivatalos adatokat azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus-fertőzéssel kórházban ápolt betegek közül hányan vannak azok, akik nem oltatták be magukat a COVID-19 ellen - mondta Zacher Gábor sürgősségi szakorvos.

"Gáz, hogy nincsenek hivatalos oltásadatok. Ha látnák a számadatot az emberek, és hogy mennyivel több esélyük lenne így a súlyos betegség elkerülésére, az növelhetné az oltási hajlandóságot" - nyilatkozta Zacher Gábor a Portfoliónak. Mint mondta, hivatalos tájékoztatás hiányában csak az egymás közötti információcserére tudnak hagyatkozni az orvosok, és a tapasztalatok alapján úgy vélik, nagyjából öt oltatlan kórházi betegre jut egy beoltott, míg az intenzív terápiára szorulók között csak minden hetedik-nyolcadik kapott már valamilyen koronavírus-vakcinát.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus elleni vakcina, koronavírus elleni védőoltás, koronavírus elleni oltás, koronavírus elleni oltóanyag
Beoltanak egy nőt a koronavírus ellen. Fotó: MTI/Balázs Attila

Egyre több a kórházi ellátásra szoruló

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa szerint folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzés miatt kórházban lévők száma. Ezt bizonyítja az is, hogy míg a múlt hétig minden koronavírusos beteget a megyei centrumkórházakba szállítottak a mentők, most már az enyhe vagy középsúlyos eseteket a helyi kórházakba viszik, és már a speciálisan elkülönített, úgynevezett COVID-osztályokon látják el őket. (A súlyos állapotban lévő fertőzötteket továbbra is a megyei kórházak intenzív részlegein kezelik.) Zacher Gábor elmondása szerint ráadásul a rutinszerű tesztelés miatt egyre többször derül ki, hogy koronavírus-fertőzött a beteg, akihez más okból - például lábtörés miatt - riasztották a mentőket.

Erősen romlik a hazai járványhelyzet.

A szakember szerint egyébként a COVID-19-es esetek döntő része az oltatlanok közül kerül ki, főleg a súlyos állapotban lévő betegek. "Most vittünk be egy oltástagadó beteget koronavírussal. A terápiát elfogadta, mert lélegeztetnünk kellett, de ellátás közben sem mondta azt, hogy érdemes lett volna beoltatnia magát" - mesélte két eset között Zacher Gábor.

Milyen lesz a negyedik hullám?

Azt, hogy Magyarországon hogyan alakul a koronavírus-járvány negyedik hulláma, nem merte megtippelni Zacher. Véleménye szerint mindenesetre jó lett volna, ha nem 3 millió oltatlannal vágunk bele az őszi-téli időszakba.

Kiderült, miért baj, ha valaki tagadja a koronavírus létezését.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: