Viszkető kiütések a bőrön: ezt jelzi

Hazánkban a lakosság közel egynegyedénél élete során legalább egyszer jelentkezik csalánkiütés. A kezelésében a legfontosabb a kiváltó ok kerülése, de a már kialakult bőrallergiát gyógyszerekkel egyszerűen kordában lehet tartani.

Acsalánkiütésaz egyik leggyakoribb bőrallergia, amely testünk különböző pontjain, különböző nagyságú, a bőr szintjéből kissé kiemelkedő, viszkető kiütések formájába jelentkezik. Színük halványvörös, de fehéres is lehet, gyakran összetévesztik a szúnyogcsípéssel. A kiütések gyorsan, akár néhány perc alatt is kialakulhatnak és 24 órán belül el is tűnhetnek. Ezzel szemben a betegség krónikus típusában a csalánkiütéses tünetek több mint 6 héten keresztül visszatérhetnek.

Mi a csalánkiütés? Milyen változatos okok állhatnak a hátterében? Kattintson!

A csalánkiütés kezelésben legfontosabb a kiváltó ok kerülése. Sok érintettnek segít az úgynevezett mediátormentes diéta, amelyben kerülni kell a füstölt húsok, halak, belsőségek, csalánt gyakran okozó zöldségek, gyümölcsök (paradicsom, zeller, dió, mogyoró, eper, ananász, stb.) fogyasztását. Ha azonban a kiváltó okra nem derült fény, így elkerülni sem lehet, megoldást jelenthet a gyógyszeres terápia.

A csalánkiütés az egyik leggyakoribb bőrallergia
A csalánkiütés az egyik leggyakoribb bőrallergia

Kezelési lehetőségek

Gyógyszeres terápia

A gyógyszerek közül a szájon át szedhető antihisztaminokkal lehet jó eredményeket elérni. Ezek a modern készítmények már nem álmosítanak, így a korábbi szerekkel ellentétben nem is igazán befolyásolják a munkavégző-képességet sem. Naponta egyszer kell szedni őket, és ha az antihisztamin hatására két hét után sem javulnak a tünetek, akár négyszeresre is lehet emelni a dózist. A gyógyszeres kezelés akkor is hatásosan alkalmazható, akár hosszútávon is, ha nem derül fény a kiváltó okra.

Szteroidokat csak indokolt, súlyos esetben szabad alkalmazni, főként egyszeri, nagyobb lökéskezeléssel. Hosszabb távon almalmazásuk súlyos mellékhatásokkal jár.

Biológiai terápia

A bilogógiai terápia főként azoknál az aktív korú embereknél alkalmazható, akiknél a csalánkiütés krónikus formája akár évekig tartó életminőségromlást okoz. Ezekenél a betegeknél a tünetek a meglévő gyógyszerekkel nem kezelehetők.

A biológiai terápiák során a biotechnológiai módszerekkel előállított fehérjetermészetű molekulák úgy érik el terápiás hatásukat, hogy az élő szervezetben egy célzott támadásponton specifikusan hatnak.

csalánkiütés

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)