Veszélyesek a magzatokra az antibiotikumok

A terhes nők számára felírt antibiotikumok egy csoportja növelheti a magzatnál a születési rendellenességek és szívproblémák kialakulásának veszélyét.

Habár a táplálkozás, illetve gyógykezelés terén rengeteg javaslatot tesz az orvos a várandós nőknek, az antibiotikumok esetükben sem tiltólistás. Több kutatás is felhívta azonban a figyelmet arra, hogy a terhesség alatt fogyasztott antibiotikumok károsak lehetnek a magzat egészségére. Egy friss tanulmány eredményei szerint az antibiotikumok bizonyos típusa pedig komoly veszélyt jelenthet a magzatokra.

Antibiotikum-kisokos Az antibiotikumok több csoportba oszthatók kémiai szerkezetük, hatásmódjuk valamint azok alapján a baktériumok alapján, amelyekre hatnak. Kattintson a részletekért!

A makrolidok az antibiotikumok egy csoportja, amelyeket talajban élő baktériumokból vonnak ki. A baktériumok fehérje-előállításában részt vevő egyik enzimet gátolják, így megakadályozzák a baktériumok szaporodását is. Széles spektrumúak, sok baktérium ellen hatékonyak, kivéve a bélbaktériumokat. Gyakran alkalmazzák olyanoknál is, akik penicillinallergiában szenvednek. A jelenlegi orvosi ajánlás szerint ezek a készítmények terhesség alatt nem tiltottak ugyan, de csak akkor javasolt az alkalmazásuk, ha egyéb alternatíva nem áll rendelkezésre.

A várandós nők magzatát is veszélyeztethetik bizonyos antibiotikumok. Fotó: Getty Images
A várandós nők magzatát is veszélyeztethetik bizonyos antibiotikumok. Fotó: Getty Images

A University of London kutatói a makrolidok, valamint a szív és a nemi szervek súlyos rendellenességei, illetve négy gyakori idegfejlődési rendellenesség kapcsolatát igyekeztek feltárni. Egészségügyi intézmények adatait összesítve százezer brit gyermek fejlődését és betegtörténetét hasonlították össze, illetve több mint 82 ezer olyan gyermekét, akik édesanyja a terhesség alatt makrolidot vagy penicillint szedett. Ez nem ritka, a terhes kismamák nagyjából harmadának felírtak valamilyen antibiotikumot a várandósság ideje alatt. A vizsgált nők 69 százaléka penicillin, 10 százaléka pedig makrolid alapú készítményt szedett.

Az adatok alapján azoknál a kismamáknál, akik a terhesség első trimeszterében makrolid alapú készítményeket szedtek, nagyobb arányban alakultak ki magzati rendellenességek, mint a penicillint szedőknél. Elsősorban a szívbetegségek kialakulásával hozták összefüggésbe ezt az antibiotikumcsoportot, de a nemi szervek rendellenes fejlődésének veszélyét is növelheti. A különböző idegrendszeri rendellenességek (ADHD, epilepszia) kialakulásában viszont a kutatás szerint nem játszik szerepet.

A kutatók szerint az eredmények azért is aggasztóak, mert a makrolidokat sokféle bakteriálisfertőzéskezelésére használják, a terhesség ideje alatt a nyugati országokban ez az egyik leggyakrabban felírt antibiotikum. Bár további vizsgálatokat javasolnak ezen a területen, a kutatók az eredmények ismeretében nem javasolják terhes nőknek ezt az antibiotikumot.

Forrás: IflScience

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső