Veszélyes lehet ez a fejhallgató

Bár eredetileg arra tervezték, hogy kiszűrje a zavaró külső zajokat (például vonaton vagy repülőn ülve), sok felhasználó arról számolt be, hogy képtelen néhány percnél hosszabb ideig használni aktív zajszűrés funkcióval rendelkező modern fül-, és fejhallgatót, mert az például fülpanaszokat, fejfájást, szédülést okoz nekik - írta meg a Wirecutter amerikai technológiai szakportál.

Nem várt problémát tapasztal sok olyan felhasználó, aki aktív zajszűrő funkcióval felvértezett, tehát az alapmodelleknél drágább, és bonyolultabb felépítésű fejhallgatót vagy fülhallgatót használ.

Bajok, amiket a fülhallgató okozhat A fül- és fejhallgatók a legelterjedtebb technikai felszerelések között vannak, hiszen szinte minden kommunikációs és médiaeszközhöz használjuk őket. Amikor feltesszük a fülest, nem is gondolunk rá, hogy ez mennyi egészségügyi kockázattal jár. Részletek itt.

A gép átveri az agyunkat, az pedig fájdalmat generál

A Wirecutter olvasói közül sokan arról számoltak be, hogy már néhány perc használat után azt érezték, mint amikor a repülőn felszálláskor, vagy egy gyorslift belsejében: bedugul a fülük. A lap munkatársai megmérték, hogy az aktív zajszűrés használatakor nem változik a légnyomás a fülben (kivéve persze, ha viselője például repülőn ül) - a panaszok minden valószínűség szerint pszichoszomatikusak.

A Wirecutter stábjából 34 fő használt már ilyen fejhallgatót, és 52 százalékuk tapasztalt valamilyen fajta diszkomfortot. Ők és más olvasók eltérő panaszokról számoltak be: volt, aki fejfájásra, mások szédülésre, hányingerre panaszkodtak, és arról, hogy a panaszok annál hevesebbek, minél erőteljesebb az aktív zajszűrő funkció.

Az aktív zajszűrő funkcióval ellátott fejhallgatók sokaknak panaszokat okoznak
Az aktív zajszűrő funkcióval ellátott fejhallgatók sokaknak panaszokat okoznak

Hogyan működik az aktív zajszűrős fejhallgató?

A fejhallgatók esetében a fül körüli párnák szolgálnak passzív zajszűrőként. Az aktív zajszűréshez emellett mikrofonnal, és egy olyan elektronikával is felszerelik a fejhallgatókat, amely érzékeli a külső zajokat, és azzal ellentétes polaritású hangot - "antizajt" - játszik le, ami kioltja a nemkívánatos hangokat.

Noha konkrét orvosi bizonyítékokkal nem álltak elő, a Wirecutter szakértői konzultáltak zajcsökkentő funkciót kínáló fejhallgatók fejlesztőivel, és feltételezik, hogy a zajszűrés bekapcsolása egyes embereknél azért okoz panaszokat, mert a beérkező hang jelentős mértékben és egyenetlen módon változik meg - amikor a készülék az antizajt is bejátssza. Az agy ezt a hanghatást dekompresszióként értelmezheti, és azt az üzenetet közvetítifájdalomformájában, mintha a dobhártyára a légnyomás változása szívó hatást fejtene ki akkor is, ha ez valójában nem történik meg.

Van megoldás?

Jó hír, hogy az aktív zajszűrés kikapcsolható a fejhallgatókon - más kérdés, hogy ez esetben az eszköz vásárlója teljesen feleslegesen költött egy normál fejhallgatóhoz képest másfél-kétszer annyit. A magazin próbái során az aktív zajszűrős fejhallgatók esetében gyakoribbak voltak a panaszok, mint a hallójáratba helyezhető kivitelű fülhallgatóknál.

Ugyanakkor a szakértők nem tudtak általános érvényű tanácsot mondani arra, hogyan lehet elkerülni az olyan zajszűrős fejhallgató megvásárlását, amelynek használata problémákat okozhat. A legjobb, ha olyan helyen vásárolunk ilyen audioeszközt, ahol van mód kipróbálni, vagy visszaveszik a terméket. Magyarországon például az interneten rendelt fejhallgatókat a kereskedőknek 14 napig vissza kell venniük, ha a vásárló eláll a vásárlástól - és persze nem tett kárt a termékben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső