Veszélyes gomba jelent meg

Először bukkantak egy Ázsiában honos, erős mérgű gombára a Nagy-Korallzátony közeli esőerdőben, Ausztráliában - közölték a gombát azonosító tudósok.

A Poison Fire Coral (Podostroma cornu-damae) nevű gomba a világ egyik leghalálosabb gombafaja. Queensland államban, Cairns közelében találtak rá. "Ha valaki meglátja, nem szabad megérintenie, megenni pedig tilos. Az általunk ismert nagyjából száz mérgesgombafaj közül ez az egyetlen, amelynek toxinjai a bőrön át is felszívódnak" - mondta Matt Barrett gombaszakértő. A gombát Ray Palmer természetfotós fényképén azonosította a tudós.

gomba, mérgező gomba, gombafaj, veszélyes gomba
gomba, mérgező gomba, gombafaj, veszélyes gomba

Az egyik legveszélyesebb gomba

Aki megeszi, az fájdalmas tünetek egész sorára számíthat. Néhány órán vagy napon belül gyomorfájás, hányás, hasmenés,lázés bénulás jelentkezik. A kezek és a lábak hámlani kezdenek, de akár az agy zsugorodását is előidézheti a méreg.

Több száz embert ölt meg egy gomba - a részletekért kattintson ide!

A gomba Japánban és Koreában őshonos, ezért nagyon meglepte a tudóst, hogy egy Ausztráliában készült képen látta viszont. Azt tartja a legvalószínűbbnek, hogy a gomba természetes úton termett Cairnsben. A gomba egyébként már Indonéziában, Pápua Új-Guineában, Kínában és Thaiföldön is feltűnt már. A szakember szerint a spórákat évezredekkel ezelőtt szórta szét a szél.

"Ausztrália trópusi vidékén nem járnak csapatostul a gombagyűjtők, tehát eddig egyszerűen senki nem vette észre" - véli a tudós. Az elmúlt hat hónapban azonban a Poison Fire Coral mellett még legalább 20 olyan gombafajt azonosítottak Ausztráliában, amelyet korábban nem láttak a térségben.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció