Veszélyek a tábortűz körül

Kerti parti, grillezés, tábortűz - a nyár imádni való kellékei. Néha azonban veszélyeket rejthetnek a vakáció örömei. Segítünk, hogy elkerülhessék őket!

A kerti sütögetés jó móka. Néhány alapszabályt azért nem árt betartani, hogy ne az orvosi ügyeleten végződjön a vacsora. Először is válasszuk meg jól a helyet, ahol tüzet gyújtunk. Nem kell máglyát rakni a komoly balesetekhez, az egészen kicsi grillrács alól is méretes lángnyelv csaphat ki, ha rácsorog a sülő szalonna zsírja. Gyúlékony tárgyaktól éppen ezért tartsunk kellő távolságot! A sülő hússal, szalonnával nemcsak a tűzveszély miatt kell vigyázni – az égő zsiradék káros az egészségre is!

Minden tűzrakás előtt gondoljunk arra, hogy szükség lehet tűzoltásra! A tűz közelében jó előre helyezzünk el egy vödör vizet, kerti locsolót vagy tűzoltó berendezést. Léteznek egészen kis kiszerelésű tűzoltó készülékek, ezeket könnyen magunkkal vihetjük a nyaralóba, piknikezésre is. Ha gázgrillt használunk, győződjünk meg a palack épségéről, és ellenőrizzük, nem szivárog-e a csatlakozásnál a gáz. E művelethez használhatunk szappanos vizet vagy speciális szivárgás ellenőrző spray-t, de nyílt lángot sosem!

A megelőzés 7 szabálya

  • Erdőben csakis kijelölt helyen gyújtsunk tüzet!
  • Figyeljünk a széljárásra!
  • Ha nincs a közelben víz, legyen nálunk lapát, amivel szükség esetén földet szórhatunk a tűzre!
  • A bográcsot, sütőrácsot stabilan állítsuk fel!
  • Ne engedjünk gyereket a tűz közelébe!
  • A nyárson sütéshez használt nyársak legyenek kellően hosszúak!
  • Ne viseljünk lenge, bő ujjú ruhát a tűz közelében!

Tűz van!

Amikor oltani kell a tüzet, rögtön a vízre gondolunk. Pedig nem minden tüzet szabad vízzel oltani! Ha az olaj túlforrósodik és meggyullad, sosem szabad vizet önteni rá, mert nagyon súlyos balesetet okozhat, és akár több méteres lángok is felcsaphatnak az edényből! Ehelyett az égő olajat azonnal fedjük le fedővel vagy nedves ruhával. Miután kialudtak a lángok, még várjunk egy kicsit, mert az olaj ilyenkor több száz fokos.

Elektromos berendezés oltásához soha ne használjunk vizet. Áramtalanítsuk a készüléket és használjunk poroltó készüléket.

Ha a lángokat nem tudjuk megfékezni, azonnal értesíteni kell a tűzoltókat! Minden esetben mondjuk meg a nevünket, telefonszámunkat, azt, hogy hol vagyunk, mit veszélyeztet a tűz és történt-e sérülés. A tűzoltóság telefonszáma: 105

Ha megtörtént a baj

Enyhe égésnél folyassunk az égett bőrfelületre hideg csapvizet legalább tizenöt percen keresztül, használjunk speciális égési kötszert, a sérülést steril mull-lappal fedjük le. Fontos, hogy az érintett sok vizet igyon.

Komoly égési sérülésnél fontos az azonnali segítség, elsősorban a további égés megállítása, megakadályozása. Az érintettet folyamatosan hűteni kell, de soha nem jéggel. Folyassunk az égett bőrfelületre hideg csapvizet legalább tizenöt percen keresztül és hívjunk mentőt. A keletkező hólyagokhoz tilos hozzányúlni, ne szúrjuk ki, ne piszkáljuk ezeket.

Milyen súlyos az égési sérülés?

Ha a bőr kipirosodik, feszessé válik, fáj, de nincsenek rajta hólyagok, akkor elsőfokú égésről beszélünk. Már tíz-húsz perc napozás is elég hozzá, ha érzékeny a bőr! Amikor a bőr mélyebben megégett, felhólyagosodik, nedvessé válik. Ekkor felületes vagy mély másodfokú égésről beszélünk, attól függően, hogy milyen mértékben sérült a bőr. A fájdalom ekkor nagyon erős. Harmadfokú égésnél a fájdalom megszűnik, ugyanis a bőr alatti kötőszövet is sérül, és elhalnak az idegvégződések. Negyedfokú égésnél a csontok is károsodhatnak. Ha az égési sérülés nagyobb, mint a sérült tenyere, orvosi ellátásra van szükség már enyhébb esetekben is!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +34 °C
Minimum: +22 °C

Általában sok napsütés várható, azonban - főként az ország keleti felén, kétharmadán - a déli, délutáni órákban erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon egyre több helyen alakulnak ki záporok, zivatarok, melyeket felhőszakadás, erős, viharos széllökés és esetleg jégeső is kísérhet. A Dunántúl nyugati felén nem valószínű csapadék, legfeljebb az Alpokaljára sodródhat be egy-egy csapadékgóc. Az északi, északkeleti szél főként a Dunántúlon és északkeleten lesz élénk, néhol erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet nagyrészt 30 és 37 fok között várható, de az Alföld délkeleti felében pár fokkal továbbra is melegebb lesz az idő, előfordulhatnak 40 fok körüli értékek is. Késő estére 20 és 31 fok közé hűl le a levegő. Az északi országrészen vonul át a hidegfront, ott változékonyabban alakul az időjárás, délen viszont marad a hőség.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra