Újabb rossz hír a magyar egészségügyről

Az EU-ban nálunk a harmadik legrosszabb a preventív rendszer és egészségügyi ellátás, csak Romániát és Litvániát előzzük meg.

Mintegy 1,7 millió 75 évesnél fiatalabb EU-s állampolgár vesztette életét 2016-ban, abban az évben, melyről az Eurostat legfrissebb ilyen irányú statisztikája szól - írja a Népszava. Az adatokból az is kiderült, hogy 1,2 millió haláleset tekinthető idő előttinek: ebből 741 ezer haláleset elkerülhető lett volna megfelelő egészségügyi szolgáltatás nyújtásával és egyéb megelőző beavatkozásokkal; 422 ezer esetben pedig annak ellenére haltak meg emberek, hogy egészségügyi problémájuk kezelhető lett volna.

1,2 millió haláleset idő előttinek tekinthető az EU-ban
1,2 millió haláleset idő előttinek tekinthető az EU-ban. Fotó: iStock

Utolsó előtti helyen Magyarország

A szívroham gyakori tünetei - olvassa el cikkünket!

A halál oka 68 százalékban szívroham, stroke, illetve rákos megbetegedés. 7 százalékot tesznek ki például az alkoholfogyasztáshoz fűződő esetek, a balesetek és az öngyilkosságok pedig 4-4 százalékot.

Uniós szinten a megelőzhető halálesetek aránya 43,3 százalék, a kezelhető, mégis halállal végződő eseteké 24,7. Ilyen tekintetben Bulgária áll a legjobban, ahol a megelőzhető halálesetek aránya 35,4 százalék, Ciprus a második 39,2 százalékkal, a harmadik Málta 39,9 százalékkal. Magyarország az utolsó előtti helyen áll: megelőzéssel a 75 évesnél fiatalabb emberek halálának 51,7 százaléka, azaz több mint fele elkerülhető lett volna itthon.

10-ből 8 haláleset megelőzhető lenne itthon

A kezelhető, de halálos kimenetű esetek aránya Franciaországban (19,3 százalék), Belgiumban (20,5 százalék) és Dániában (21 százalék) a legkisebb. Magyarországon ez az arány 27,8 százalék. A statisztika szerint ráadásul itthon 10-ből 8 haláleset valamilyen módon megelőzhető lenne. Ez 46 387 ember idő előtti halálát jelentette a vizsgált évben.

Az EU-ban ezzel nálunk a harmadik legrosszabb a preventív rendszer és egészségügyi ellátás, csak Romániát és Litvániát előzzük meg.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)