Tovább emelkedhetnek Magyarországon az élelmiszerárak a háború miatt

Közvetlenül nem gyakorol komoly hatást az orosz-ukrán háború a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari piacra, közvetetten azonban tovább növelheti az élelmiszerárakat.

Ukrajna nem csak a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, hanem a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében is a világ öt legnagyobb exportőre között van. Az elhúzódó konfliktus tehát nem csak a helyi élelmiszer-termelést, hanem a globális kereskedelmet is negatívan érintené a kieső kínálat miatt, és világszerte növelhetné az élelmiszerárakat - írja az OTP Agrár a Telex tudósításában.

dsada
Kijevben áruhiány van, az alkoholos italok árusítását betiltották. Fotó: Getty Images

Búzából a világon Oroszország a 3-ik legnagyobb termelő, Ukrajna pedig a 9-ik. A kukoricatermesztésben Ukrajna a 6-ik és Oroszország a 10-ik. Ha csak az Európai Unió szemszögéből vizsgáljuk, Ukrajna az EU negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, és gabona- és növényi olajimportjának mintegy negyedét biztosítja az uniónak, beleértve a kukoricának csaknem felét. Ukrajnából például lenmagot, cirokmagot, mézet és takarmányt importálunk. Bár világszinten nem ezek a legfontosabb termesztett növények (hanem a rizs és a cukornád), de a nyugati világban mégis a búza és a kukorica a meghatározó.

Az agrárszakemberek szerint a háborús konfliktus több fronton is befolyásolja a piacot. Megművelhetetlen területek, véres konfliktusok, pénzügyi szankciók, kereskedelmi korlátozások, szállítási nehézségek akadályozzák a normális világkereskedelmet e két ország kiesésével. Túl azon, hogy a konfliktusban érintett országok tovább szegényednek, Oroszország valaha a világ legnagyobb gabonaimportőre volt, ma már a legnagyobb exportőr, Ukrajna pedig már ma sem éri el tengeri kikötőit, ahonnan a kivitel bonyolódott.

Gázellátási problémák is jöhetnek

A háború Európa gázellátását is veszélyeztetheti, ami főleg azokban az országokban okozhat komoly problémát, amelyek nagymértékben függenek az orosz energiahordozótól. A földgáz árának további növekedése az energiaigényes termékek, például a műtrágyák előállítására is hatással lehet, ami szintén érinti a mezőgazdaságot. Sőt, bizonyos állattenyésztési ágazatokat is kihívás elé állíthat, valamint az élelmiszeripar egyes szakágazatai is jelentős mennyiségű földgázt használnak.

A fő kockázatok közé tartozik, hogy a háború megzavarhatja az élelmiszertermelést és azok kereskedelmét a régióban. Egyes létfontosságú áruk (búza, napraforgó) globális készleteinek szűkülését eredményezheti. Fokozhatja a búza, a kukorica és a napraforgóolaj jegyzését a határidős piacokon. Súlyosbíthatja a globális élelmiszer inflációt (sok országban emelkedhetnek az energiaköltségek és a nyersanyagárak, főleg azokban az országokban, amelyek folyamatos élelmiszerimportra szorulnak, például a Közel-Keleten). A műtrágyák elérhetőségére és árára is negatív hatást gyakorolhat. Illetve az állattartók helyzetét is tovább ronthatja, ha tartósan magas világpiaci árakat eredményez a háború.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +15 °C

Az erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből egyre többfelé várható zápor, zivatar. Délnyugat felől zivatarrendszer is érkezik, amely gyengülve halad északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti, keleti szél. Késő estére 16, 22 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront dominál, ami okozhat kellemetlenségeket a frontérzékenyek számára.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra