Tovább emelkedhetnek Magyarországon az élelmiszerárak a háború miatt

Közvetlenül nem gyakorol komoly hatást az orosz-ukrán háború a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari piacra, közvetetten azonban tovább növelheti az élelmiszerárakat.

Ukrajna nem csak a világ vezető napraforgóolaj-exportőre, hanem a búza, az árpa, a repce és a kukorica esetében is a világ öt legnagyobb exportőre között van. Az elhúzódó konfliktus tehát nem csak a helyi élelmiszer-termelést, hanem a globális kereskedelmet is negatívan érintené a kieső kínálat miatt, és világszerte növelhetné az élelmiszerárakat - írja az OTP Agrár a Telex tudósításában.

dsada
Kijevben áruhiány van, az alkoholos italok árusítását betiltották. Fotó: Getty Images

Búzából a világon Oroszország a 3-ik legnagyobb termelő, Ukrajna pedig a 9-ik. A kukoricatermesztésben Ukrajna a 6-ik és Oroszország a 10-ik. Ha csak az Európai Unió szemszögéből vizsgáljuk, Ukrajna az EU negyedik legnagyobb külső élelmiszer-beszállítója, és gabona- és növényi olajimportjának mintegy negyedét biztosítja az uniónak, beleértve a kukoricának csaknem felét. Ukrajnából például lenmagot, cirokmagot, mézet és takarmányt importálunk. Bár világszinten nem ezek a legfontosabb termesztett növények (hanem a rizs és a cukornád), de a nyugati világban mégis a búza és a kukorica a meghatározó.

Az agrárszakemberek szerint a háborús konfliktus több fronton is befolyásolja a piacot. Megművelhetetlen területek, véres konfliktusok, pénzügyi szankciók, kereskedelmi korlátozások, szállítási nehézségek akadályozzák a normális világkereskedelmet e két ország kiesésével. Túl azon, hogy a konfliktusban érintett országok tovább szegényednek, Oroszország valaha a világ legnagyobb gabonaimportőre volt, ma már a legnagyobb exportőr, Ukrajna pedig már ma sem éri el tengeri kikötőit, ahonnan a kivitel bonyolódott.

Gázellátási problémák is jöhetnek

A háború Európa gázellátását is veszélyeztetheti, ami főleg azokban az országokban okozhat komoly problémát, amelyek nagymértékben függenek az orosz energiahordozótól. A földgáz árának további növekedése az energiaigényes termékek, például a műtrágyák előállítására is hatással lehet, ami szintén érinti a mezőgazdaságot. Sőt, bizonyos állattenyésztési ágazatokat is kihívás elé állíthat, valamint az élelmiszeripar egyes szakágazatai is jelentős mennyiségű földgázt használnak.

A fő kockázatok közé tartozik, hogy a háború megzavarhatja az élelmiszertermelést és azok kereskedelmét a régióban. Egyes létfontosságú áruk (búza, napraforgó) globális készleteinek szűkülését eredményezheti. Fokozhatja a búza, a kukorica és a napraforgóolaj jegyzését a határidős piacokon. Súlyosbíthatja a globális élelmiszer inflációt (sok országban emelkedhetnek az energiaköltségek és a nyersanyagárak, főleg azokban az országokban, amelyek folyamatos élelmiszerimportra szorulnak, például a Közel-Keleten). A műtrágyák elérhetőségére és árára is negatív hatást gyakorolhat. Illetve az állattartók helyzetét is tovább ronthatja, ha tartósan magas világpiaci árakat eredményez a háború.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)