Több problémás árust találtak az adventi vásárokban

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában 8 vállalkozás tevékenységének felfüggesztésére volt szükség, míg 8 alkalommal figyelmeztetést, 55 esetben pedig bírságot alkalmazott a hatóság – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Megnyugtató eredmények születtek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összefoglalójában. Dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár tájékoztatása szerint jelölési hibával eddig nem találkoztak az ellenőrök, és a forgalomból is csak fele annyi élelmiszertételt kellett kivonni, mint tavaly. Szinte minden esetben lejárati probléma állt a háttérben.

nő a pénztárcáját nézi
Megnyugtató eredmények születtek a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszakában. Fotó: Getty Images

Mutatjuk a tapasztalatokat

December 4-étől 17-éig tartott országos téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első szakaszában a szakemberek főként adventi vásárokban, élőhalárusoknál és őstermelőknél jártak, de állateledeleket is ellenőriztek. Élelmiszer-előállítás, élelmiszer-forgalmazás és vendéglátás területén 866 ellenőrzést végeztek, és a tavalyi év hasonló időszakával összehasonlítva javulást tapasztaltak. Az ellenőrzések eredményeként összesen 8 vállalkozás tevékenységének felfüggesztésére volt szükség.

A szakemberek 108 karácsonyi vásár vagy ünnepi rendezvény kitelepült vendéglátóegységét ellenőrizték. Az általános tapasztalat szerint ezek a vállalkozások megfelelően felkészültek, az élelmiszer-higiéniai és -biztonsági szempontokkal tisztában vannak. A legtöbb probléma az általános higiénés hiányosságokból adódott, de ritkán a dolgozók egészségügyi alkalmassági igazolásának meglétével és érvényességével is gond volt.

24 kitelepült egységnél a forraltbor-kínálatot vizsgálták a felügyelők: csupán 2 helyen hiányzott a gyártmánylap, és 1 terméket kellett kivonni a forgalomból a nyomon követés hiánya miatt. Az őstermelők körében 4 esetben indítottak eljárást, súlyosabb mulasztás miatt.

Az állateledelek közül 58 terméket – köztük 25 madaraknak szánt eledelt – ellenőriztek. Jelölési hiba miatt 5 termék gyártóját, illetve forgalmazóját kötelezte  pontosításra a hatóság. Az élőhalárusítás során azonban a halak tartási körülményei állatjóléti, valamint állategészségügyi szempontból is megfelelőek voltak, és a csalihalat értékesítő horgászboltokban sem tapasztaltak súlyos szabálytalanságot a szakemberek.

Az eredmények alapján élelmiszer-biztonsági szempontból nyugodt ünnepekre készülhetünk. Az ellenőrzések azonban a következő hetekben, egészen december 31-ig folytatódnak” – közölték.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +21 °C

Napos idő várható általában kevés gomolyfelhő mellett, de a középső országrészben egy összeáramlási zóna mentén erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. Ezeken a tájakon előfordulhat felhőszakadással kísért zápor, zivatar, de az ország döntő részén nem valószínű csapadék. Az északi, északkeleti szelet élénk lökések kísérhetik. Zivatarok környezetében erős vagy viharos lökések is lehetnek. Késő estére 20 és 29 fok közé hűl le a levegő. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra