Százezrek haltak meg a rossz levegőtől

Mintegy 400 ezer ember idő előtti halálát okozta a légszennyezettség 2016-ban az Európai Unió tagállamaiban - közölte az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

A légszennyezés ennyire veszélyes - részletek itt!

"Jelenleg a légszennyezettség az első számú környezeti kockázat az emberek egészségére nézve" - írták a friss jelentésben. A megfigyelőállomásokon mért adatok szerint a vizsgált évben a városokban élők túlnyomó többsége az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által káros szintűnek ítélt finomrészecske-szennyeződésnek volt kitéve. A finomrészecskék olyan mikroszkopikus porszemek, amelyek általában a fosszilis tüzelőanyagok égésekor keletkeznek.

rossz levegő, légszennyezettség, légszennyezés, levegőszennezés, szennyezett levegő, idő előtti halál, korai elhalálozás,
rossz levegő, légszennyezettség, légszennyezés, levegőszennezés, szennyezett levegő, idő előtti halál, korai elhalálozás,

Lenne hova fejlődni

Ugyan a levegő minősége javulóban van a kontinensen, a légszennyezettség felszámolása nem halad a kellő ütemben. Még nem sikerült elérni sem az EU, sem a WHO célkitűzéseit. A finomrészecske-koncentráció 2017-ben hét tagállamban - Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban, Romániában és Szlovákiában - haladta meg az EU-s határértékeket. Bulgária, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia pedig nem teljesítette a finom szálló porra vonatkozó 2015-ös célszámokat. "A légszennyezettség elleni harc egyúttal küzdelem a klímaváltozás és a zajártalom ellen is" - szögezte le az EEA.

Kihullhat a hajunk a rossz levegőtől

Ahogy korábban a HáziPatika.com is megírta, a nagy forgalom miatti légszennyezés hozzájárulhat a férfiak hajhullásához is. Az autók által kibocsátott kipufogógázban lévő finom koromrészecskék ugyanis a béta-catenin szintjének csökkenését idézik elő. A béta-catenin egy fehérje, amely többek között a hajképződésben és -növekedésben játszik fontos szerepet.

A tudósok emberi fejbőrről származó sejteket tett ki a PM10 (tíz mikrométer átmérőjű vagy kisebb dízel üzemanyagrészecskék és por) különböző koncentrációjának. A tanulmány kimutatta, hogy a fent említett béta-katenin mellett három másik, a hajképződésben fontos szerepet játszó protein - a cyclin D1, a cyclin E és a CDK2 - szintje is jelentősen csökkent.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: