Stroke: tájékoztató kampányt indítanak

Tájékoztató kampányt indított és honlapot hozott létre a Magyar Stroke Társaság, hogy érthetőbbé és könnyen felismerhetővé tegye a stroke tünetegyüttesét.

A StrokeTárs oldalon (www.stroketars.info.hu) az érdeklődők nemcsak a stroke (akut agyi érkatasztrófa) okairól, tüneteiről, felismeréséről és kezeléséről olvashatnak közérthető cikkeket, hanem a különbségekről, a hozzátartozókra váró kihívásokról és felépülési sikertörténetekről is - írja közleményében a Magyar Stroke Társaság.

31 évesen kapott stroke-ot, ilyen tünetei voltak Meghan McKee mindössze 31 éves volt, amikor stroke-ot kapott - a figyelmeztető jeleket ráadásul nem is ő, hanem a párja vette észre, aki azzal, hogy gyorsan cselekedett, megmentette az életét. Részletek itt.

A szövegek mellett az oldalon videók is elérhetők, amelyekben bemutatják a legfontosabb teendőket stroke esetén, a fiatalok stroke-kal kapcsolatos érintettségét, továbbá kitérnek a COVID-19 megbetegedésre is. A társaság szerint kiemelten fontos, hogy a stroke tüneteinek jelentkezésekor valaki minél hamarabb segítséget hívjon, a korai fellépés ugyanis csökkentheti az agykárosodást és az egyéb szövődményeket.

A harmadik leggyakoribb halálok

A stroke egyébként ma a felnőttkori rokkantság egyik vezető oka, emellett a harmadik leggyakoribb halálok. Bárkivel és bármely életkorban előfordulhat - figyelmeztet a Magyar Stroke Társaság. Megjegyezték ugyanakkor, hogy manapság már sokkal kevesebben halnak meg stroke miatt, mint korábban. A társaság a következő időszakban találkozókat és konferenciákat is szervez a kampány részeként.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció