Sosem volt még ilyen meleg

A tavalyi volt Európa és Magyarország legmelegebb éve a rendszeres mérések kezdete óta, globálisan nézve pedig a második legmelegebb év volt 2016 után.

Tavaly globálisan 0,6 Celsius-fokkal volt melegebb az 1981 és 2010 közötti időszak átlagánál. Ez alig néhány századfokkal maradt el a 2016-os szinttől, amikor 0,12 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a különösen erős El Nino áramlat miatt. A Föld hőmérséklete az elmúlt 5 évben 1,1-1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti értékekhez képest.

klímaváltozás, globális felmelegedés, extrém meleg, hőség, melegrekord
klímaváltozás, globális felmelegedés, extrém meleg, hőség, melegrekord

Átlagon felüli forróság volt

A statisztikák szerint tavaly szinte mindegyik földrész átlagon felüli módon meleg volt, elsősorban Kelet- és Dél-Európa, Dél-Afrika valamint Ausztrália, ahol jelenleg is nagy kiterjedésű bozóttüzek tombolnak. 2019 decemberében Európában 3,2 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1981-2010-es periódusban, de a szakértők szerint az egész évben átlagon felüli hőmérsékletek voltak jellemzőek a térségben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint Magyarországon 1901 óta a tavalyi volt a legmelegebb év. A 10 legmelegebb év közül 8 az ezredforduló utáni évek közül került ki. A múlt század eleje óta 1,3 fokot nőtt a hazai átlaghőmérséklet - ez még a globális melegedés mértékét is meghaladja. 2019 középhőmérséklete országos átlagban 12,19 Celsius-fok volt - ez 1,87 fokkal múlja felül az 1981-2010-es normál értéket.

Nőtt a szén-dioxid koncentrációja

Ezek voltak 2019 legnagyobb katasztrófái - részletek!

A klímakárosító szén-dioxid koncentrációja is tovább növekedett a légkörben az elmúlt évben, és az eddigi legmagasabb szintre jutott. Ahhoz, hogy a hőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fokban lehessen korlátozni, 2030-ig az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás mértékét évente 7,6 százalékkal kell csökkenteni. 2020 első hetében számos, a klímaváltozáshoz köthető természeti katasztrófa - például bozóttűz vagy áradás - sújtotta a világot. A kutatók szerint az ilyen katasztrófák egyre gyakoribbak és intenzívebbek lehetnek a hőmérséklet emelkedésével.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció