Sosem volt még ilyen meleg

A tavalyi volt Európa és Magyarország legmelegebb éve a rendszeres mérések kezdete óta, globálisan nézve pedig a második legmelegebb év volt 2016 után.

Tavaly globálisan 0,6 Celsius-fokkal volt melegebb az 1981 és 2010 közötti időszak átlagánál. Ez alig néhány századfokkal maradt el a 2016-os szinttől, amikor 0,12 Celsius-fokkal emelkedett az átlaghőmérséklet a különösen erős El Nino áramlat miatt. A Föld hőmérséklete az elmúlt 5 évben 1,1-1,2 Celsius-fokkal volt magasabb az iparosodás előtti értékekhez képest.

klímaváltozás, globális felmelegedés, extrém meleg, hőség, melegrekord
A tavalyi volt Európa és Magyarország legmelegebb éve. Fotó: iStock

Átlagon felüli forróság volt

A statisztikák szerint tavaly szinte mindegyik földrész átlagon felüli módon meleg volt, elsősorban Kelet- és Dél-Európa, Dél-Afrika valamint Ausztrália, ahol jelenleg is nagy kiterjedésű bozóttüzek tombolnak. 2019 decemberében Európában 3,2 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az 1981-2010-es periódusban, de a szakértők szerint az egész évben átlagon felüli hőmérsékletek voltak jellemzőek a térségben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint Magyarországon 1901 óta a tavalyi volt a legmelegebb év. A 10 legmelegebb év közül 8 az ezredforduló utáni évek közül került ki. A múlt század eleje óta 1,3 fokot nőtt a hazai átlaghőmérséklet - ez még a globális melegedés mértékét is meghaladja. 2019 középhőmérséklete országos átlagban 12,19 Celsius-fok volt - ez 1,87 fokkal múlja felül az 1981-2010-es normál értéket.

Nőtt a szén-dioxid koncentrációja

Ezek voltak 2019 legnagyobb katasztrófái - részletek!

A klímakárosító szén-dioxid koncentrációja is tovább növekedett a légkörben az elmúlt évben, és az eddigi legmagasabb szintre jutott. Ahhoz, hogy a hőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fokban lehessen korlátozni, 2030-ig az ember okozta üvegházhatású gázkibocsátás mértékét évente 7,6 százalékkal kell csökkenteni. 2020 első hetében számos, a klímaváltozáshoz köthető természeti katasztrófa - például bozóttűz vagy áradás - sújtotta a világot. A kutatók szerint az ilyen katasztrófák egyre gyakoribbak és intenzívebbek lehetnek a hőmérséklet emelkedésével.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +11 °C

A pára- és ködfoltok feloszlását követően derült, napos időre van kilátás, legfeljebb kevés fátyolfelhő fordulhat elő. Csapadék nem lesz. A szél többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 29 fok között alakul. Késő estére általában 15 és 20 fok közé hűl le a levegő, de a hidegre érzékeny helyeken ennél hűvösebb is lehet. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a nagy hőingás azonban sokak szervezetét megterheli.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra