Sokkoló fotók: van, ahol így vesznek rá az oltásra

Az új koronavírus okozta COVID-19 betegségben haldokló, illetve elhunyt személyek sokkoló fényképeivel próbál a védőoltás beadatására ösztönözni a cseh egészségügyi minisztérium.

A 10,7 milliós Csehország felnőtt lakosságának eddig a 68 százaléka kapott koronavírus-oltást, míg a hivatalos kormányzati cél a 75-80 százalékos átoltottság elérése lenne. Most sokkoló képekkel próbálják növelni az oltakozási hajlandóságot.

koronavírus, koronavírus hírek, koronavírus járványhelyzet, koronavírus világjárvány, koronavírus fertőzöttek
Nem akartak oltást, az intenzíven végezték - ez a kampány fő üzenete.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

"Brutális, de realista"

"A kampány, ahogy a kormányfő fogalmazott, brutális, de realista lesz. Megmutatja, hogyan néznek ki a páciensek, akik nem akarták magukat beoltatni, és az intenzív osztályon végezték" - mondta Adam Vojtech egészségügyi miniszter. A miniszterhelyettes, Martina Koziar Vasáková pedig úgy fogalmazott, hogy mivel eddig nem mutatták meg az embereknek, hogy mit is tud valójában a COVID-19, sokan inkább nem a tényeknek, hanem a hamis információknak hittek. Véleménye szerint egyébként a pandémia még legalább egy évig jelen lesz a cseh emberek életében.

Valós képek jelennek meg a plakátokon

"A 4. hullámban az lesz érdemben védett, aki 3 oltást kapott" - hangzott el a csütörtöki Kormányinfón.

Az egészségügyi tárca szóvivője., Daniel Köppl megerősítette, hogy hiteles és hivatalos felvételekről van szó. "Több száz képből válogattuk ki azt a tizenkettőt, amelyet a kampányban felhasználunk" - közölte. Szerinte nagyon ügyeltek arra, hogy egyetlen képen se lehessen látni az arcot, illetve beazonosítani a pácienst. A megdöbbentő fotókat figyelemfelkeltő szövegekkel együtt jelenítik meg, például:

  • "Elhitte a téves információkat",

  • "Úgy vélte, jobb még várni",

  • vagy "Állandó kifogásokkal élt".

A sajtóban, a portálokon és a közösségi hálózatokon megjelent képek nagy visszhangot váltottak ki a lakosság körében, sokan azonban bírálják a nemrég elindult kampányt. A prágai Műszaki Főiskola rektora, Vojtech Petrácek például a miniszternek írt nyílt levelében agresszívnek és erkölcstelennek nevezte a kampányt, amely szerinte inkább elrettenti, semmint oltásra ösztönzi az embereket.

Látható, hogyan roncsolja a tüdő apró ereit a koronavírus.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)