Sebességkorlátozást vezetnek be a mentők

A balesetek megelőzése érdekében az Országos Mentőszolgálat sebességkorlátozást vezet be a saját sofőrjei számára.

Saját gépkocsivezetői számára is biztonsági határt húz a közlekedésben az Országos Mentőszolgálat (OMSZ). Mint írták, a balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében a mentőautók ezentúl szirénázva is legfeljebb plusz 30 kilométer/órával léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

Nem növeli az életmentés esélyét, ha ennél gyorsabban mennek

Az eddigi mentőbalesetek statisztikáinak elemzése révén jutottak arra a következtetésre, hogy az adott útszakaszra vonatkozó sebességhatár 30 kilométer/óránál nagyobb mértékű túllépése jelentősen növeli a súlyos balesetek kockázatát. Ezen sebességhatár átlépése ráadásul nem növeli érdemben a sikeres életmentés esélyét sem.

mentők
Innentől kezdve a mentők sem száguldozhatnak korlátlanul. Fotó: Getty Images

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például 50-es sebességkorlátozással érintett útszakaszon szirénázva maximum 80-as sebességgel haladhat egy mentőautó. Autópályán, ahol 130 a megengedett legnagyobb sebesség, legfeljebb 160 kilométer/órával közlekedhet, kereszteződésbe érve pedig a piros lámpán maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30-as sebességgel hajthat át.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +6 °C

A Dunántúlon és középen jellemzően erősen felhős idő valószínű, itt inkább csak kevés szűrt napsütés lehet. Ugyanakkor a Tisza mentén és a Tiszántúlon fátyolfelhős, napos idő valószínű. Legfeljebb a Nyugat-Dunántúlon van esély egy-egy futó záporra. A déli, délkeleti szél megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 és 21 fok között alakul. Késő estére 8 és 14 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, illetve országszerte más figyelmeztetés sincs érvényben.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra