Rendkívül veszélyes lesz ma az időjárás!

Átmenetileg a növekvő fülledtség terheli meg a szervezetet. A védekezés nélküli szabadban tartózkodás életveszélyes lehet. Orvosmeteorológia.

Szombaton sem érkezik front, de az immár harmadik napja tartó rendkívüli forróság már nemcsak a legyengült vagy idős szervezetet veszi igénybe, hanem a fiatal, egészséges embereket is.

A nappali kánikula mellett az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, folyamatos hőstressz alatt állunk. A szívbetegek a leginkább veszélyeztetettek, amennyiben ön is az említett csoportba tartozik, akkor mindenféle fizikai terhelést kerüljön!

A fokozódó hőterhelés mindenkit érint. A legmelegebb órákban lehetőleg tartózkodjon hűvös, zárt helyen, a tűző napsütést pedig mindenképpen kerülje! Az izzadás során rengeteg folyadékot veszítünk, pótlásáról ásványvízzel, gyümölcsteával, gyümölcslevesekkel és lédús zöldségekkel, gyümölcsökkel gondoskodjon, a folyadékigény testtömegtől függően akár 3-4 liter is lehet naponta, a fizikai munkát végzőknek pedig akár ennél is több. Ennek elmulasztása a kiszáradás mellett akár hőgutát is kiválthat, emellett a napszúrás veszélye is fokozottan fennáll!

Folyamatos hőstressz alatt állunk

Csuklóra, tarkóra tett vizes zsebkendővel, vízpermettel hűtheti magát, a szívbetegek, keringési és vérnyomás-panaszokkal élők kiemelten veszélyeztettek. A pihenés is nagyon fontos, mindenféle fizikai igénybevétel rettentő kimerítő lehet. Ne terhelje a gyomrát se nehéz, zsíros és fűszeres ételekkel, kímélő, frissítő fogásokat válasszon! Napközben egyen inkább többször, de kisebb adagokat. Az állatokat is megviseli a forróság, figyeljen rájuk!

A nagyon erős, 7-est meghaladó UV-sugárzás akár 15-20 perc alatt is károsíthatja a bőrt, 40-es faktorszámú fényvédő szerekkel védekezzen, de az a legjobb, ha a hétvégén egyáltalán nem merészkedik ki huzamosabb ideig a tűző napra! A napszúrás elkerülése érdekében könnyű kalappal fedje fejét, a gyerekekre pedig szintén tanácsos világos színű sapkát adni! Ők nehezebben viselik a hőséget is, valamint nem érzékelik a veszélyt, a szomjúságot sem, nagyon vigyázzunk rájuk! Északon a fülledtség is növekszik, így légszomj, fulladás is jelentkezhet, az esetleges zivatarokban pedig az asztmások tünetei erősödhetnek fel - tudatta a Meteoklinika .

Ha pontosabban szeretné tudni, hogy milyen fronthatásokra és pollenkoncentrációra lehet számítani az ország különböző pontjain, kattintson a folyamatosan frissülő pollenjelentésünkre !

)
Elhízás szövődmények (X)

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Meglepő, mikor küldték el az első SMS-t

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2, +6 °C
Minimum: -6, +3 °C

Erősen felhős lesz az ég, párás marad a levegő, elszórtan fordul elő kisebb eső, szitálás, északnyugaton esetleg kevés hó. Élénk lökésekkel kísért délkeleti szél mellett 2, 6 fokos maximumhőmérséketeket mérhetünk. Csütörtökön még marad a frontmentes idő, de most is felléphetnek ízületi panaszok, keringési- és vérnyomásproblémák és koncentrálási panaszok is. A nyirkosság miatt alacsony hő- és komfortérzettel kell számolni, fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: