Petárdáktól vált fojtóvá a levegő India fővárosában

Hétfő reggelre három indiai nagyváros is bekerült a világ tíz legszennyezettebb levegőjű városa közé.

Az idei évben november 12-én, múlt vasárnap ünnepelték a dívali, azaz a fények ünnepe csúcspontját a hindu vallás követői, amely mindig az október-novemberi újhold napjára esik. Az ünnep során használt petárdák és egyéb pirotechnikai eszközök füstje olyan mértékű füsttel árasztotta el a levegőt, hogy hétfő reggelre két újabb indiai város került fel Új-Delhi mellett a svájci IQAir levegőminőségi technológiai vállalat által a legszennyezettebb levegőjű városokról vezetett lista első tíz pozíciójába – írja a Reuters hírügynökség.

Tűzijáték a divali hindu fényünnep alkalmából Mumbaiban 2023. november 12-én
Tűzijáték a divali hindu fényünnep alkalmából Mumbaiban vasárnap. Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

Az IQAir levegőminőségi indexén Új-Delhi 420-as értékelést kapott. Ez azt jelenti, hogy az indiai főváros levegője a veszélyes kategóriába esik egészségügyi szempontból: belégzése még az egészséges szervezetet is megterheli, a krónikus betegekre nézve pedig kifejezetten veszélyes. Egyben ezzel Új-Delhi a világ legszennyezettebb levegőjű városa jelenleg. Emellett a lista negyedik helyére ugrott fel a kelet-indiai Kolkata 196-os mutatóval és a nyolcadik helyre a 13 millió fős népességű Mumbai 163-as mutatóval. Ez utóbbi városok levegőminősége elsősorban az asztmával, tüdő- és szívproblémákkal élők számára okoz kellemetlen panaszokat.

Új-Delhi felett vastag szmogréteg alakult ki vasárnap estére, és a helyi levegőminőség az IQAir értékelése szerint kevéssel éjfél után 680-as csúcsértéket ért el. Az indiai hatóságok évről évre tiltják ugyan a petárdák használatát a fővárosban, de a tiltást sokan figyelmen kívül hagyják az ünneplő tömegben. A légszennyezettség eleve minden évben nagyon sokat romlik Indiában a tél közeledtével, amikor a lehűlő levegőben csapdába esnek a járművekből, az iparból, az építkezések porából és a mezőgazdasági hulladék elégetéséből származó szennyezőanyagok.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15 °C
Minimum: +5 °C

Fokozatosan mindenütt megszűnik a köd, a legtöbb helyen napos idő várható fátyol- és gomolyfelhőkkel, de a főváros tágabb környezetében és az Északi-középhegységben még a déli órákban is sok lesz a felhő. Csapadék is legfeljebb ezen a területen várható kisebb eső, zápor formájában. A déli, délkeleti szél időnként megélénkül, az Alpokalján meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 12 és 18 fok között valószínű, de a Viharsarokban pár fokkal melegebb lehet az idő. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, egy napközben az ország felett átvonuló hidegfront sokaknál okozhat kellemetlen panaszokat.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra