Nem fogadta a kórház a sérült kétévest

Több mint húsz órán keresztül nem jutott megfelelő ellátáshoz egy húsvét előtti csütörtökön szemsérülést szenvedett kisfiú Budapesten. Az esetről édesanyja számolt be a közösségi médiában.

"Információink szerint a balesethez a mentőket 16 óra 52 perckor riasztották, és papíron 18 óra 30 perckor sikerült is átadni a sürgősségi ellátásra szoruló kétéves kisfiút az orvosnak" - írta meg a Népszava. Az édesanya Facebook-bejegyzése szerint a család kálváriája akkor kezdődött, amikor a Hármashatárhegyen sétálva a kisfiú elesett egy bottal a kezében, ami megszúrta a szemét. A mentő gyorsan kiért a vérző szemű gyermekhez, és azonnal el is indultak vele Bajcsy-Zsilinszky kórházba.

Fontos részlete a történetnek, hogy az ilyenkor fellépő, úgynevezett szemzár miatt a beteget csak altatásban lehet vizsgálni. A Bajcsy-Zsilinszky kórház viszont gyermekaneszteziológus hiányában nem fogadta a sérült fiút, így a diszpécser a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájára irányította tovább a mentőt. Már majdnem oda is értek, amikor jött az újabb hívás, hogy ott sem tudják lefolytatni a szükséges vizsgálatot. Ezt követően a mentős egy ideig vitázott az orvossal, de nem jutottak közös nevezőre. Végül a mentőirányító diszpécser utasította a klinikát, hogy vegyék fel a gyereket.

A mentők gyorsan a helyszínre értek a szemsérült kisfiúhoz
A mentők gyorsan a helyszínre értek a szemsérült kisfiúhoz. Fotó: OMSZ - illusztráció

"A kezemben volt a véres fejű ellankadt gyerek, amikor kijött a rendelőjéből a doktornő és megkérdezte a mentőst, hogy hoztunk-e valamilyen papírt (nem tudom pontosan mit kellett volna hozzon), de amikor a mentőorvos mondta, hogy nem, akkor a doki hatát fordított és azt mondta, hogy: ##>>##Akkor végeztünk!##<<##" - olvasható a beszámolóban. Végül a sírva fakadó anyuka kérésére az orvosnő némi telefonálgatás után egy CT-vizsgálatot rendelt egy másik épületben, ahova a mentők vitték tovább a családot, illetve közben tájékoztatták is a szülőket arról, hogy mi várható a továbbiakban.

A CT-re nem kellett sokat várni, és a vizsgálat után röviddel az is kiderült, hogy a gyermek szeme alapvetően egyben van, egyenetlenséget nem találtak rajta. Arra viszont nem derült fény, hogy az agya nem sérült-e, azt ugyanis nem nézték meg a vizsgálat során. "Nem voltak kedvesek, nem voltak emberségesek, és nem éreztem azt sem, hogy körültekintőek lettek volna" - írta az esetről az édesanya. A kisfiút ezután felvették a szemklinikára éjszakára, végül pedig 21 órával a baleset után vizsgálták meg szakszerűen a sérülést, miután megérkezett az ügyeletes gyermekaneszteziológus. A pontos diagnózis ismeretében megműtötték a gyermeket, majd átszállították az I. számú gyermekklinikára.

A Népszava érdeklődésére a Semmelweis Egyetem sajtóosztálya úgy foglalt állást, hogy intézményük nem hibázott az esetben, a szakmai előírásoknak megfelelően látták el a kisfiút, függetlenül attól, hogy nem láttak el sürgősségi ügyeletet. Arra a felvetésre, hogy az áthatoló szemsérülések esetén mindenkor az intézményük az ellátásra kijelölt szolgáltató, úgy válaszoltál, hogy a Bajcsy-Zsilinszky kórháznak kellett volna megállapítania, hogy a gyermeknek valóban ilyen jellegű a sérülése, hogy aztán továbbutalják a szemklinikára. "A most napvilágra került eset egyáltalán nem egyedi. A mentőknél dolgozó forrásainktól tudjuk, hogy naponta keringenek hosszasan a kórházak között, mert valamilyen hivatkozással nem akarják átvenni a betegüket" - jegyezte meg cikkében a Népszava.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső