Nem árusíthatják tovább a patikák ezt a gyógyszert

Ideiglenesen felfüggeszti az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet(OGYÉI) egy gyakran használt pajzsmirigy-gyógyszer forgalmazását.

Ideiglenes intézkedésként felfüggeszti az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet(OGYÉI) a Letrox 50 mikrogramm tabletta egyes tételeinek forgalmazását. A gyógyszer a pajzsmirigyhormon hiányának és/vagy a pajzsmirigy működési zavarainak kezelésére szolgál. Hatóanyaga, a levotiroxin, szintetikus pajzsmirigyhormon – idézi az OGYÉI közleményét a Pénzcentrum.

gyógyszer
Gondot okozhat a megváltozott segédanyag. Fotónk illusztráció, forrás: Getty Images

Gondot okozhat a megváltozott segédanyag

A gyógyszerhatóság november 8-án úgy döntött, felfüggeszti a Letrox 50 mikrogramm tabletta (OGYI-T-7546) 21002A, 21004A tételeinek forgalmazását, mivel az régi és új formulával egyszerre volt forgalomban. Az érintett gyógyszer segédanyag-összetétele és a csomagolása még 2022 júniusától változott meg, azonban a korábban gyártott tételek sem tűntek el a patikákból. Az összetétel változása tehát nem a hatóanyagban, azaz nem a levotiroxinban vagy annak mennyiségében történt, hanem a segédanyagok terén. Viszont a gyógyszert rendszeresen szedők szervezete akár érzékenyen is reagálhat a segédanyagot érintő változásra, így történhettek pajzsmirigyhormon-szint eltérések.

Miután a beteg átállt az új segédanyag-összetételű tablettára, már nem szedhető a régiösszetételű változat – olvasható a felfüggesztés indoklásában.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: