Nehéz helyzetben a gyógyászati boltok

Ellátási problémákkal küzdenek a gyógyászati segédeszközök árusításával foglalkozó boltok, amelyek nagyon megszenvedték a pandémiát.

A gyógyászati segédeszközöket (GYSE) használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben - mondta a Világgazdaságnak Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöke, aki szerint a betegek már most sem tudják a vényen rendelt termékek jelentős részét kiváltani a negatív árrések miatt. Példaként a járókeretet hozta fel, amelynek jelenleg 50 százalékkal magasabb a beszerzési, mint a közfinanszírozott ára.

Margitai Barnabás arról is beszélt, hogy a finanszírozó, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő és a Pénzügyminisztérium nem reagált a pandémia miatt világszerte bekövetkezett piaci folyamatokra. A FESZ elnöke hozzátette: a vénnyel rendelt termékek ára jellemzően 5-25 százalékkal emelkedett az anyag- és a szállítási költségek növekedése miatt.

A betegek már most sem tudják a vényen rendelt gyógyászati segédeszközök jelentős részét kiváltani.
A betegek már most sem tudják a vényen rendelt gyógyászati segédeszközök jelentős részét kiváltani. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

10 százalékos receptveszteség

A pandémia megviselte a GYSE-boltokat is: a szektorban 136 vállalkozás üzemeltet 500 boltot, a FESZ tagvállalatai közül a vállalkozások 4-5 százaléka esett áldozatul a világjárványnak. Tavaly a COVID-ágyak felszabadítása okán a betegeket, amilyen hamar lehetett, hazaengedték a kórházakból, ennek következtében pedig jelentősen megnőtt az inkontinenciaeszközök és a kötszerek forgalma. Az informatikai fejlesztés késedelme miatt azonban a vásárlók a GYSE-üzletek helyett a patikákban váltották ki az e-recepteket, ami 10 százalékos receptveszteséget okozott a szóban forgó boltoknak.

Mitől ortopéd az ortopéd cipő ?

Mint arra Margitai rámutatott, tavaly a szakrendelők bezárása miatt is elmaradtak a receptfelírások, viszont a társadalombiztostó több milliárd forintot "megspórolt" a betegeken. "Az e-vényen rendelt eszközöket csak idén november 1-jétől lehet a GYSE-szaküzletekben kiváltani, minden ártámogatási szerződéssel rendelkező üzletnek szeptember 1-jéig kellett csatlakoznia az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térhez (Eeszt)" - így a FESZ elnöke.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +24 °C
Minimum: +10 °C

A kezdetben párás, felhős északi tájakon is naposra fordul az idő, és általában sok napsütésre számíthatunk a képződő gomolyfelhők mellett. Főként az északkeleti tájakon alakulhat ki kevés helyen zápor, zivatar. A délnyugati szél megélénkülhet, zivatarok környezetében megerősödhet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között változik. A változékony idő mellett a frontérzékenyek tüneteit napközben kettős fronthatás erősítheti fel.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra