MOK-titkár: "időt kellene nyernünk"

Dr. Svéd Tamás aneszteziológus, a Magyar Orvosi Kamara titkára egyre kisebb esélyt lát arra, hogy nem jön el az a nap, amikor arról kell dönteni itthon, melyik COVID-19-beteg kapjon ágyat, légzéstámogatást, lélegeztetőgépet. Szerinte időt kellene nyernünk, ez nagyon fontos lenne az egészségügyi ellátórendszer számára. Azzal azonban nem ért egyet, hogy a fiatal orvosok ne állnának be a frontvonalba.

"A statisztikák szerint ötvenen még innen, egészségesen, várhatóan ahhoz a 80 százalékhoz tartozom majd, akik lábon kihordják a fertőzést. Inkább az a gond, hogy ha beteg leszek, egy időre az amúgy is kevés aneszteziológus orvosból eggyel kevesebb lesz" - mondta Dr. Svéd Tamás, aki a koronavírus-fertőzés kapcsán elsősorban az idős és beteg emberekért aggódik. Az aneszteziológussal a Medical Online készített interjút.

Így győzi le azimmunrendszera koronavírust Ausztrál orvosok egy olyan COVID-19-páciens gyógyulását követték nyomon, akinek a koronavírus-fertőzésen kívül nem volt más betegsége. Ebből pedig új információk derültek ki arra vonatkozólag, hogyan birkózik meg egy egészséges szervezet a vírussal. Részletek itt.

A koronavírus-járvány véglegesen demoralizálhatja az egészségügyet

Mint hangsúlyozta, ha itthon is előáll az olaszországihoz akár csak hasonló helyzet, amit nem sikerül megfelelően kezelni, az végletesen demoralizálhatja az egészségügyet. Szerinte vagy minden erőnkkel nekifeszülünk a kihívásnak, aminek köszönhetően később akár hősnek is érezhetjük magunkat, vagy ellenkezőleg: azt élhetjük meg, hogy "mindennemű háttértámogatás nélkül, a frontvonalba előretolt balek bakákként küzdünk valamivel, ami átcsap a fejünk felett".

Arról is beszélt, attól, hogy járvány van, nem áll meg a kórházakban az élet, az akut problémákat kezelniük kell a sebészeknek, az urológusoknak, a kardiológusoknak, hiszen ezen betegek állapota adekvát beavatkozás nélkül sokat rosszabbodik, vagy akár meg is halhatnak. Kiemelte: inkább az a kérdés, hozzájutnak-e a rászorulók a sürgős segítséghez, vagy rossz betegutakon indítják el őket, csökkentve ezzel gyógyulási esélyeiket.

Koronavírus: magyarok testhőmérsékletét ellenőrzik Hegyeshalomnál
Koronavírus: magyarok testhőmérsékletét ellenőrzik Hegyeshalomnál

Nincs százszázalékos védelem

Azon a véleményen van, hogy az orvosoknak nem csak a védőfelszerelés számít, hanem az is, hogy pontosan tudják, mi az elvárás velünk szemben. "Sokáig az sem volt világos, hogy ha valaki köpenyben, sebészmaszkban és védőszemüvegben vizsgál egy később koronavírus-pozitívnak bizonyuló beteget, azzal mi a teendő. Kontaktnak számít vagy sem, vizsgálandó vagy sem, karanténba kell-e vonulnia a kórházban, avagy elegendő, ha otthon marad két hétig" - magyarázza Dr. Svéd Tamás, aki leszögezte: nincs százszázalékos védelem, bármilyen védőfelszerelést is veszünk fel.

Időt kellene nyernünk

Azzal kapcsolatban, hogy mennyire fogjuk tudni elkerülni azt a meredeken emelkedő betegszámot, amely egy adott pillanatban már meghaladja az egészségügy potenciális teljesítőképességét, elég pesszmista. Az segít, hogy gondoskodunk a járványkórházak felszereléséről és oxigénnel való ellátásáról, ám ugyanúgy fontos lenne, hogy a következő 2-3 hétben mindenkit otthon lehessen tartani. Szerinte talán még van esély megfékezni a járványt kijárási tilalom bevezetésével, amit ő, ha olyan helyzetben lenne, megtenne, hogy időt nyerhessünk.

Az idő pedig azért fontos, mert ha rohamosan nő a betegek száma, akkor a magyar egészségügy nem fogja tudni ellátni őket. És bár reméli, hogy nem jön el az a nap, amikor arról kell dönteni, melyik COVID-19-beteg kapjon ágyat, légzéstámogatást, lélegeztetőgépet, de ennek az esélyét egyre kisebbnek látja.

Nővérek és orvosok, akik a koronavírus alatt sem veszítik el a humorérzéküket - olvassa el a cikket az nlc.hu-n!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció