Mit tehetünk gyermekbántalmazás esetén?

A hazai UNICEF ismét felhívja a figyelmet a gyermekbántalmazás elleni küzdelemre.

Az UNICEF Magyarország (a tavalyi évhez hasonlóan) idén is arra hívja fel a figyelmet, hogy mindannyiunk közös felelőssége a gyermekek védelme, azaz a megfelelő tudás birtokában egyénileg is fel tudunk lépni a bántalmazás ellen. A legfontosabb, hogy fel tudjuk ismerni, ha egy gyereket bántalmaznak, ehhez nyújt segítséget a szervezet - olvasható a közleményükben.

dwad
Bántalmazott gyermekből bántalmazó szülő válhat. Fotó: Getty Images

Az UNICEF Magyarország három eszközt kínál a bántalmazás felismerésére és a további teendők (például feljelentés) megtételére. "Ismerd fel és tegyél ellene!" címmel online gyermekvédelmi kisokost állítottak össze, amely hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgál mindenkinek, akit foglalkoztat a gyerekek biztonsága. Segít felismerni a jeleket, tanácsot ad, hogyan közelíthető meg egy-egy szituáció. Konkrét eseteken keresztül világít rá a problémára és kézzel fogható segítséget nyújt akár a szemtanú, akár a sértett számára.

Az UNICEF Magyarország 2020-ban készített egy reprezentatív, a magyarok gyermekbántalmazással kapcsolatos attitűdjét vizsgáló felmérést, ahol az 1003 fő megkérdezésével elvégzett országos kutatás szerint a többség (83%) nem tartja elfogadhatónak, hogy a szülő fizikai fenyítéssel "nevelje" gyermekét.

Másodikként a szervezet ingyenes mesterkurzusain oktatóvideókban szakértőtől kaphat választ mindenki a leggyakoribb dilemmákra. Megoldásokat nyújtanak a mindennapokban előforduló nehéz helyzetekre. A kurzust és a kisokost egyaránt ajánljuk szülőknek, pedagógusoknak és mindenkinek, aki nem akar tétlenül elmenni egy esetlegesen bántalmazott gyermek mellett.

Harmadikként egy mobiltelefonos alkalmazást fejlesztettek ki évekkel ezelőtt gyermekeknek, amely bántalmazás esetén azonnali segítséget nyújt nekik. A HelpAPP elnevezésű, ingyenesen elérhető applikáció az alapvető funkciók mellett (segélyhívó, helyzetjelzés) segít a gyermekeknek elsajátítani az erőszakmentes megoldási módokat, és megismerhetik saját jogaikat is. Továbbá beállítható egy veszély esetén értesítendő telefonszám is, amire az app egyetlen gombnyomással elküldi sms-ben a gyermek tartózkodási helyének koordinátáit, ha a gyermek úgy érzi, nincs biztonságban.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)