Méhcsípés után: a legfontosabb lépések

Bár a méhek csak akkor támadnak, ha veszélyben érzik magukat, ugyanakkor bármikor könnyen ráléphetünk egy rovarra például ilyenkor nyáron, akár mezítláb. Mit tegyünk, ha megcsíp, és mit ne?

A méh csípéskor nemcsak mérget bocsájt ki, hanem egy olyan feromont is, mely a közelben lévő társait figyelmezteti a veszélyre. Emiatt csapatostul támadhatnak, úgyhogy az első teendő: méhcsípés esetén menjünk el a helyszínről.

Csípés után

Mihamarabb távolítsuk el a méh fullánkját, amely a csípés után akár egy percen át is pumpálhatja a mérget a sebbe. Használjuk a körmünket vagy egy csipeszt, esetleg egy plasztik kártyát, hogy ne nyomjuk össze a méregzsákot, miközben kiszedjük a fullánkot. A méhméreg (és a darázsméreg!) egyik összetevője a melittin , ez okozza a csípés után a fájdalmat. Hisztamin is található benne, ezért viszket, ég, duzzad a bőr.

A csípés helyén kialakuló piros, duzzadt területre tegyünk hideg borogatást vagy jeget legalább 20 percre. Így az erek összehúzódnak, lassul a méreg felszívódása, enyhül a fájdalom és a viszketés. Hatékony segítség lehet az antihisztamint , szteroidot vagy mentolt tartalmazó kenőcs.

A méh csípéskor nemcsak mérget bocsájt ki, hanem egy olyan feromont is
A méh csípéskor nem csak mérget bocsájt ki

A kalcium továbbra sem megoldás!

Sokan még mindig kalciumtabletta után nyúlnak allergiás reakció esetén. Pedig bebizonyították, hogy egyrészt nem használ, másrészt az allergológusok kifejezetten ellenzik a használatát, mert megnyugtatja a beteget, és nem fordul gyorsan orvoshoz súlyos reakciók esetén se. (Márpedig anafilaxiás sokk esetén gyorsan adrenalint kell a szervezetbe juttatni!)

Magától elmúlik

A méhméreg erősen savas kémhatású, ezért a csípés helyét lúgos kémhatású anyaggal szokták kezelni, például szódabikarbónás, szappanos lemosással, hogy a mérget semlegesítsék, igaz, ez csak a felületen hat, a bőr alatt nem. (A darázscsípés ezzel szemben lúgos méreganyagot juttat a bőrbe, így azt citromlével, ecetes vízzel érdemes kezelni.) A csípés után a duzzanat általában néhány nap alatt magától elmúlik. A kisgyermekek esetében tovább is tarthat ez a folyamat, mert immunrendszerük még alakulóban van.

Ha súlyosabb a baj

Az emberek körülbelül két százaléka allergiás a méhcsípésre, és a reakció akár anafilaxiás sokkot is okozhat, általában nem az első alkalommal, de az sem kizárt, hogy akkor. Ilyenkor 20-30 percen belül kiütések alakulnak ki, az ajak, a szem beduzzad, a beteg fulladni kezd. Azonnal hívjunk mentőt! Pár perc alatt felléphet a legsúlyosabb reakció, az anafilaxia, amely szapora szívveréssel, vérnyomáseséssel, zavartsággal, hányással, hasmenéssel, eszméletvesztéssel, keringésösszeomlással járhat.

Különösen veszélyes a szájüreget, garatot ért csípés, mely allergia nélkül is végzetes következményekkel járhat, ezért sose igyunk nyáron édes folyadékot, alkoholos italt fém- vagy papírdobozból, üvegből, amibe nem látunk bele.

Megállapíthatják az allergiát

A csípés helyén jelentkező extrém reakciók esetén - nagy duzzanat, hosszú gyógyulási idő - keressünk fel egy allergológus szakorvost. A méhallergiát vérvizsgálattal, az IgE ellenanyag kimutatásával igazolhatják, így a következő alkalmat már felkészülten várhatjuk, hozzájuthatunk a gégevizenyő - a fulladás - megelőzésére szolgáló önbelövős fecskendőhöz. A vizsgálat nem csak a csípést követő napokban, hanem bármikor elvégezhető, az allergiát igazoló ellenanyag ugyanis jelen van a vérben.

A darázs- és méhcsípés-allergia kezelhető egyébként egy speciális injekciókúrával, amely 3 év alatt megszüntetheti az érzékenységet. Az immunterápia ugyanis hozzászoktatja az allergiás beteget a méreganyaghoz. Mivel a kezelésnek lehetnek súlyos mellékhatásai, ezért csak intenzív osztályos háttérrel rendelkező kórházban végzik az allergológusok.

Hogyan hat az immunterápia? - részletekért kattintson !

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: