Megmérgeznek minket, ha nem vigyázunk

Az élelmiszer-hamisítás egyidős az emberiséggel, mára pedig egyértelműen gazdaságilag motivált trenddé vált. A hamisított élelmiszereknek ráadásul egészségügyi hatásai is lehetnek.

Manapság az egyre növekvő áruforgalom és az emberiség lélekszámának robbanásszerű emelkedése miatt egyre gyakoribb és súlyosabb probléma az élelmiszer-hamisítás - írja a 24.hu. A cikkben szakértőként megszólal Győri Zoltán, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Táplálkozástudományi Intézetének vezetője, aki szerint az Egyesült Államokban évi 30-50 milliárd dollár, hazánkban 300 milliárd forint kárt okoznak a csalók.

"Nem elég, hogy az ember nem azt kapja a pénzéért, amire számított, de a hamisított élelmiszereknek komoly egészségügyi hatásai is lehetnek" - hívja fel a figyelmet a szakember.

Egyre gyakoribb az élelmiszer-hamisítás
Egyre gyakoribb az élelmiszer-hamisítás

300 ezer megbetegedés, 6 halott

A legmegdöbbentőbb eset az úgynevezett melaminbotrány volt Kínában egy évtizeddel ezelőtt. A melamin egy aromás vegyület, amely az emberi szervezetbe jutva komoly mérgezést okoz, de kiválóan át lehet vele verni a termék fehérjetartalmára vonatkozó rutinvizsgálatokat. Ezt kihasználva elsősorban babáknak való tejpótló tápszerekben alkalmazták nagy mennyiségben - a termékek elfogyasztása után 300 ezren megbetegedtek, hatan pedig meghaltak.

Szintén nagy port kavart, emeli ki a cikk, amikor egy afrikai államba tartó segélyszállítmányban műanyagot kevertek a rizsbe. A műanyag színre és formára is rizsnek tűnt, csupán megfelelő fényviszonyok mellett lehetett kiszúrni a különbséget. Ugyancsak többször előfordult már, hogy étolajba finomított kőolajszármazékot kevertek.

Mi a helyzet itthon?

Szigorúbban büntetik az élelmiszer-hamisítást Szigorodik az élelmiszer-hamisítók büntetése, és nem tudnak többé a csalások után újabb és újabb cégek mögé rejtőzni - a részleteket cikkünkben olvashatja.

Magyarországon a durva élelmiszer-hamisítás viszonylag ritka. A legismertebb egy 1994-es eset, amikor színezőanyagként ólomszármazékot kevertek fűszerpaprikába, emiatt országszerte több mint százan betegedtek meg. Alkoholos italok is gyakran esnek csalók áldozatául, ilyenkor egy-egy bort, pálinkát, sört jobb minőségűre címkéznek. Győri Zoltán hangsúlyozza: bár manapság már idejétmúlt, de régen bevett módszer volt fagyállóval összekeverni a bort, hogy az testesebbnek, érettebbnek tűnjön. A festett csirkék feltűnése sem példa nélküli: a bontott csirke bőrét ételfestékkel sárgára színezik, így magasabb áron, tanyasi áruként tudják eladni.

Hazánkban a leggyakoribb átverések között találjuk egyébként a nem bio alapanyagok biotermékekként való jelölését, a szavatossági idő átcímkézésével történő meghosszabbítását, illetve a hozzávalók hamis feltüntetését.

Hogyan védekezhetünk?

Bár a hatóságok rendszeresen ellenőrzik a különféle termékeket, minden csalást nem lehet kiszűrni. Győri Zoltán azt tanácsolja, hogy a piacon válasszuk mindig a jól bevált árust, illetve a nagy áruházláncok ellenőrzött eredetű termékeit, és persze ha valami "túl olcsó", azonnal kezdjünk el gyanakodni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció