Megharapta egy rokona, kis híján elvesztette a lábát

Először csak egy kis fájó duzzanatot fedezett fel a lábán az amerikai Donnie Adams, néhány nappal később viszont sebészileg távolították el a bal combizma jelentős részét. A férfit egy veszélyes fertőzés támadta meg, vélhetően egy családi csetepatét követően.

A floridai Riverview-ban élő Adams egy családi összejövetel alkalmával ugrott két civakodó rokona közé, megfékezve, hogy a veszekedésből súlyosabb verekedés alakuljon ki – írta meg a Tampa Bay Times. Két nappal később vett észre sérülést a combján, amely leginkább egy harapásnyomra hasonlított – valószínűleg az egyik rokon harapta meg, miközben szétválasztotta a haragosától. A biztonság kedvéért az 52 éves férfi kórházba ment a sebbel, ahol tetanuszoltást és antibiotikumos kezelést kapott, mielőtt hazaengedték volna. Újabb három nap elteltével viszont már járni is alig bírt a fájdalomtól, így visszakerült a sürgősségire.

Dr. Fritz Brink általános sebész, sebkezelő specialista azonnal a műtőbe kérette a beteget, majd hosszas küzdelem indult a lába – és minden bizonnyal az élete – megmentése érdekében. Dr. Brink szikéje minden egyes metszéssel újabb és újabb rothadó hússzövetet tárt fel szinte térdtől ágyékig. Végül Adams bal comb elülső részének mintegy 70 százalékát el kellett távolítani. Az orvosok szerint nem kétséges, hogy a problémát kiváltó fertőzés a harapás nyomán alakulhatott ki.

Normál baktériumok abnormális helyen

A Mexikói-öböl környékén jól ismert veszélyt jelent egy húsevő baktériumfaj, amely bárkit megtámadhat, aki nyílt sebbel a bőrén merészkedik a vízbe. A fertőzés okozta betegség, a nekrotizáló fasciitis során a kórokozó gyorsan terjedve pusztítja az izmok és idegek körüli szöveteket. A HCA Florida Northside kórház orvosai azonban még sosem találkoztak korábban olyan esettel, hogy egy másik ember harapása váltott volna ki ilyen fertőzést.

Ezzel együtt dr. Brink szerint létezik magyarázat a kialakult helyzetre. Az emberi száj tökéletes táptalaj számos baktérium számára, amelyeket aztán a tápcsatornán lejjebb haladva elpusztít a gyomorsav. Az Adams bőrén keletkezett seb ezenkívül eleve rést ütött a szervezete külső védelmi vonalán, utat nyitva különféle mikroorganizmusok számára. Így aztán nem lehet biztosan megállapítani, hogy a húsevő baktérium vajon valóban a harapást elkövető rokon szájából származott-e, vagy csupán arról van szó, hogy a keletkezett seben keresztül, de máshonnan érkezve jutott a beteg testébe. „Az emberi harapás koszosabb, mint egy kutya harapása, tekintettel a szájban élő baktériumokra. Márpedig a normál baktériumok abnormális helyen való felbukkanása komoly problémát jelent” – fogalmazott a sebész.

Nem sokon múlt a nagyobb baj

Orvosa az altatás előtt figyelmeztette Adamset, hogy nagy valószínűséggel egy hatalmas sebbel a lábán fog felkelni a beavatkozást követően. Arra azonban ő sem számított, hogy ennyire nagy mennyiségű lágy szövetet kell majd eltávolítani. Hozzátette, ha a férfi csak még egy napot várt volna azzal, hogy kórházba menjen, akkor addigra a fertőzés átterjedhetett volna a hasi üregére, és könnyen szeptikus sokkot válthatott volna ki. Egyszersmind így a kezelés is jóval bonyolultabbá vált volna.

Adams végül három hétig feküdt a kórházban, majd további hat hónapig tartott, mire a sebe teljesen begyógyult. Azóta azzal viccel, hogy a lába úgy néz ki, mintha két cápa harapta volna meg. Saját elmondása szerint nem is érezte, hogy megharapták, amikor a két verekedő családtag közé ugrott. A későbbi megpróbáltatásokon imádkozással és meditációval tudott felülemelkedni. Bár tele van hegekkel, a lába mostanra jól funkcionál, eltekintve némi időről időre fellángoló fájdalomtól. A férfi reméli, hogy története óvatosságra int majd másokat, és arra sarkall, hogy sebeiket, sérüléseiket orvosnak is megmutassák.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Utca emberét kérdeztük, tudja-e mi az anafilaxiás sokk

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +15 °C

A felhősebb nyugati tájak kivételével több órára kisüt a nap. A déli órákig főként a Nyugat-Dunántúlon, majd a másutt is erőteljessé váló gomolyfelhő-képződésből délutántól, késő délutántól egyre többfelé várható zápor, zivatar, sőt zivatarrendszer is kialakulhat, amely gyengülve haladhat északkelet felé. Az intenzívebb cellákat felhőszakadás, jégeső, viharos szél kísérheti, néhol heves zivatar is valószínű. Zivataroktól függetlenül megélénkül, napközben több helyen megerősödik a délkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25 és 30 fok között alakul, de a borongósabb nyugati tájakon hűvösebb idő várható. Késő estére 17, 22 fok közé hűl le a levegő. Időjárási frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra