Megdöbbentő, mennyi műanyagot eszünk meg

Az emberek fejenként átlagosan 50 ezer műanyagrészecskét esznek meg és hasonló mennyiséget lélegeznek be minden évben - állítja egy új tanulmány. A szakértők szerint azonban a valós mennyiség ennek sokszorosa is lehet.

Egy év alatt hatalmas mennyiségű műanyagrészecske jut az emberek szervezetébe a kutatók szerint. A pontos számot azonban egyelőre nehéz meghatározni, eddig ugyanis az ételek és italok csak kis csoportjánál vizsgálták a műanyag-fertőzöttség mértékét. A szakértők ugyanakkor úgy vélik, a palackozott vizek gyakori fogyasztása drámaian megnöveli az elfogyasztott nanorészecskék mennyiségét.

műanyag, mikroműanyag, műanyaghulladék, szennyezett ételek, szennyezett víz
Írd ide a képaláírást

Mekkora veszélyeket rejt a műanyag?

A mikroműanyag megemésztésének egészségre gyakorolt hatása egyelőre ismeretlen, de vélhetően mérgező anyagok szabadulhatnak fel belőlük. Ráadásul egyes részecskék olyan kicsik is lehetnek, hogy behatolhatnak az emberi szövetekbe, ahol immunreakciót válthatnak ki.

Az palackozott víz átlagosan 22-szer több mikroműanyagot tartalmaz, mint a csapvíz. Az, aki kizárólag palackozott vizet iszik, évente akár 130 ezer műanyag részecskét is bevihet a szervezetébe csakis ebből a forrásból, míg a csapvízből "csupán" 4000 részecskét.

A mikroműanyag általi szennyezettség problémája a világon mindenütt jelen van. A tudósok mindenhol mikroműanyagot találtak: a levegőben, a talajban, folyókban és a világ legmélyebb óceánjainak fenekén, palackozott vízben, a csapvízben, a tengeri herkentyűkben és a sörben is. Októberben pedig első alkalommal találtak műanyagot emberi székletmintában is, bizonyítva, hogy az emberek is beviszik a szervezetükbe a műanyagot. Az óvatos becslések szerint a felnőttek átlagosan 50 ezer, a gyerekek pedig 40 ezer mikrorészecskét nyelnek le évente.

A tudósok egyelőre nem tudják, mi történik a belélegzett mikrorészecskékkel, de a most publikált tanulmány szerint a legtöbb belélegzett részecske megemésztődik, nem pedig kiköhögi vagy kitüsszenti az adott személy.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +12, +20 °C

Többször megnövekszik a felhőzet, szórványosan fordul elő zápor, zivatar. Sokfelé megélénkül az északkeleti szél, a maximumhőmérséklet 25, 33 fok között szóródik. Hétfőn nem érkezik front. A fülledtség idején nehézlégzés, rosszullét jelentkezhet, többen fejfájást tapasztalhatnak. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok, az arra hajlamosaknál vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az érzett hőmérséklet is ingadozik. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: