Megdöbbentő, mennyi a krónikus beteg itthon

Több mint 2,6 millió magyar szenved olyan krónikus betegségben, amely miatt a veszélyeztetettek csoportjába sorolandó a koronavírus-fertőzés szempontjából. A legtöbben (2,5 millióan) magas vérnyomással küzdenek.

A háziorvosi adatbázisok alapján jelenleg több mint 2,6 millió ember szerepel krónikus betegként a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) nyilvántartásában. Magas vérnyomással 2,5 millió, cukorbetegséggel csaknem 563 ezer, krónikus obstruktív légúti betegséggel (COPD) pedig több mint 198 ezer személyt kezelnek a háziorvosok. De sokakat, mintegy 207 ezer embert érint az iszkémiás szívbetegség is, ami egyébként a szívinfarktus egyik rizikótényezője.

koronavírus, krónikus betegek
Több mint 2,6 millió magyar szenved valamilyen krónikus betegségben. Fotó: Getty Images

564 ezer krónikus beteg él a fővárosban

A NEAK a krónikus betegek megyei eloszlását is elárulta. Az összes betegség tekintetében Budapesten és Pest megyében a legrosszabb a helyzet, de Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye sem áll túl fényesen ezen a téren. Csak a fővárosban 404 ezer magas vérnyomással, majdnem 93 ezer cukorbetegséggel, mintegy 34 ezer szívelégtelenséggel és 33 ezer COPD-vel küzdő ember él, tehát nagyjából 564 ezer budapestit kezelnek valamilyen krónikus betegséggel. Pest megyében csaknem 402 ezren, Borsodban 241 ezren, Szabolcsban pedig több mint 197 600-an vannak a már diagnózissal rendelkező krónikus betegek.

Ha magas vérnyomással élünk, nagyobb a kockázata, hogy súlyosabb vagy végzetes kimenetelű lehet számunkra a COVID-19. Mutatjuk, mit lehet tenni a súlyos megbetegedés rizikójának csökkentéséért - kattintson!

Az egészségbiztosító által közzétett infografikákból az is kiolvasható, hogy az adott megye összes lakosának hány százaléka küzd az említett krónikus betegségekkel. Amagas vérnyomásterén Somogy megye "vezet", itt ugyanis a lakók 28,3 százaléka hipertóniás. Lakosságarányosan a legtöbb diabéteszest és iszkémiás szívbeteget is Tolna megyében tartják számon, a COPD tekintetében pedig Heves megye áll a sor legelején.

Rájuk különösen veszélyes a COVID-19

A NEAK a közölt adatokhoz azt fűzte megjegyzésként, hogy az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető koronavírus-járvány gyorsan terjed, és leginkább az idősekre és a krónikus betegekre jelent veszélyt. Nem véletlen, hogy a harmadik adag oltás felvételét is elsősorban ezeknek a csoportoknak ajánlják a szakemberek.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)